Yerli aşı Turkovac’ın 3. faz çalışmaları başladı. Hatırlayalım, pandemi başladıktan 6-7 ay sonra, Kasım 2020’de Erciyes Üniversitesi’ndeki ekip Turkovac aşısı için düğmeye bastı.
Üniversitenin Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, aşıyı faz 1 çalışmalarında 44 gönüllüye uyguladı. Neticeler başarılı çıkınca 10 Şubat’ta faz 2 çalışmasına geçildi. Faz 2 çalışmaları 250 gönüllü üzerinde yapıldı. Şimdi sıra faz 3 aşamasında.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın açıklamasına göre, faz 3 çalışması 40 bin 800 gönüllüyle sürdürülecek. Çalışmanın yabancı katılımcıları da var. Turkovac faz 3 çalışmaları Azerbaycan, Özbekistan, Polonya ve Macaristan’da da yürütülecek. Yerli aşı inaktif bir aşı. Yani bildik, tanıdık bir yöntem kullanılıyor. Aşının arkasında devletin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da durması ve desteğini esirgememesi ise çok önemli bir avantaj. Emeği geçen herkese teşekkürler ve YOLUN AÇIK OLSUN TURKOVAC!
ŞENER ŞEN VE EZGİ MOLA’YA TEŞEKKÜRLER
AŞILAMA kampanyası müthiş bir hızla sürüyor. Kampanya sürecindeki en önemli eksikliklerimizden birinin ise “KARARSIZLARI KAZANMAK” olduğu anlaşılıyor. Bunun en etkili yollarından biri toplumun sevdiği, saydığı, güvendiği, değer verdiği, sözüne, tavrına inandığı kişileri kampanya sürecinde “AŞI DESTEKÇİSİ” olarak dahil etmek. Şener Şen ve Ezgi Mola işte bunu yaptılar, gönüllü aşı destekçisi oldular. İkisi de “KOLLARI SIVIYORUZ” sloganıyla yürütülen “ULUSAL AŞILAMA KAMPANYASINA” yaptıkları toplumsal çağrıyla destek verdiler. Bu iki değerli sanatçımızın altını ısrarla çizdikleri gibi, “Normal hayatımıza yeniden geri dönebilmemiz için, hayatımıza kaldığımız yerden ve sağlıkla devam edebilmemiz için” hepimiz istisnasız ve samimi birer “AŞI GÖNÜLLÜSÜ” olmalıyız.
BİR UYARI
DİKKATLİ OLMAYA DEVAM EDELİM
GÜNLÜK vaka rakamları sanki 6 bin rakamına takılmış gibi. Test pozitiflik oranları ise yüzde 3’lerin altını zorluyor ama bir türlü yüzde 1’lik hedef rakama ulaşamıyor. Evet, devlet bize güvendi. Kısıtlamaların çoğunu kaldırıp yeniden neredeyse eski günlere geri dönmemize izin verdi. Bu olumlu bakışı, bu güzel fırsatı hepimiz çok iyi değerlendirmek, rehavete kapılmadan önlemlere uymayı sürdürmek zorundayız. Unutmayalım: Aşı sadece bir önlem. Tamam, önlemlerin en etkilisi ama her şey değil. “PANDEMİ BİTTİ!” düdüğü çalana kadar “MASKE-MESAFE-TEMİZLİK” 3’lüsünü uygulamaya devam edeceğiz.
ÖZET BİLGİ
Kilo fazlalığı.
Aşırı şeker tüketimi.
Kötü alışkanlıklar (alkol, sigara).
Uykusuzluk.
Hareketsiz yaşam.
Yanlış beslenme.
Yetersiz su içme.
Yoğun stres.
Süregiden kaygı hali.
Yanlış ve aşırı güneşlenme.
OKUR SORULARI
SAFRA TAŞI KİMLERDE OLUR
SAFRA taşlarının pek çok nedeni var, ilk akla gelenler ise şunlar:
İnsülin direnci/şeker hastalığı.
Karaciğer yağlanması.
Safra yolu tıkanıklığı.
Kolesterol yükü fazlalığı.
Biluribin maddesinin aşırılığı.
GÖZ ALTI TORBALARININ SEBEBİ NE
ORTA yaş ve sonrasında sık görülen sorunlardan biri de göz altı torbalarıdır. Bilelim ki en önemli neden ise yaşlanma yolculuğunun bizzat kendisidir! Ayrıca genetik faktörler, uyku bozuklukları, kronik alerjiler, süregiden yorgunluk halleri de göz altı torbalarına yol açabiliyor.
Diğer nedenlere gelince...
Az su içme.
Sigara.
Ödem yapan hastalıklar.
Gözleri ovma.
NOT ALIN
CİLT TAKVİYELERİNDE İLK 5
Kolajen peptidleri.
Glutatyon.
Hyaluronik asit.
Alfa lipoik asit.
Koenzim Q10.
FİBROMİYALJİ İŞARETLERİNDE İLK 5
FİBROMİYALJİ giderek daha sık görülen sağlık sorunlarından biri. Özellikle orta yaş ve sonrasında kadınlarda daha sık karşılaşılan bu önemli problem pandemiyle birlikte iyice ön plana çıktı. Anlaşılan o ki pandeminin getirdiği belirsizlik, kaygı hali, uyku bozuklukları, hareketsizlik, yeme hataları fibromiyalji meselesini adeta tetikledi. Sorunun ilk 5 işareti şunlar:
Tekrarlayan kas ve eklem ağrıları.
Hafıza sorunları ve unutkanlık.
Uyku bozuklukları.
Sindirim sistemi sorunları.
İlerleyici ruhsal çöküntü hali.
AKLINIZDA OLSUN
Hangi makarna daha sağlıklı
MAKARNANIN
Az pişmişi çok pişmişinden
Az yağlısı bol yağlısından
Yoğurtlusu yoğurtsuzundan
Kıymalısı kıymasızından
Sebzelisi sadesinden
Kepeklisi kepeksizinden
Soğuk yeneni sıcak yeneninden daha sağlıklıdır.
Yorum Yazın