Özellikle sağlığımızı koruyup kollamak söz konusu olduğunda çözümü sadece eczanelerde aramak zorunda değiliz.
Markette, manavda, pazarda satılan sebze ve meyvelerde de en az eczanelerde bulabileceğimiz gıda takviyelerindekiler kadar değerli ve etkili “sağlık koruyucusu doğal moleküller” var. Yani söz konusu sağlık, özellikle “sağlığı korumak” olduğunda “YEŞİL ECZANE” alternatifini de dikkate almamız lazım. İsterseniz gelin, bu güzel hafta sonunu, yaklaşan kış ve artacak bağışıklık gücü ihtiyacımızı da dikkate alarak “Yeşil eczanede neler var?” sorusuna ayıralım. Hazırsanız buyurun...
İLK 5
VARAN 1-KUVERSETİN: Bu antioksidan özellikle son 2 yılda muazzam bir popülerlik kazandı. Nedeni ise virüs enfeksiyonlarını önlemedeki muazzam başarısı oldu. Kuversetinin yaşadığımız pandemi sürecinde yeni koronavirüsten korunmada da son derece etkili bir doğal molekül olduğu anlaşılıyor. Bu mucize doğal ilaç virüsün hücrelere girmek için tutunduğu “ACE-2 kapıları”nı adeta kilitliyor, neticede de virüsü kapsanız bile onun hücrelerinize girme ve sizi hasta yapabilme ihtimali önemli ölçüde azalıyor. Bu da hastalıktan korunmanızı sağlıyor. Ülkemizde de İZOKUVERSETİN esaslı başarılı bir takviye Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından üretilip halkımızın kullanımına sunuldu. Bu bilgiyi de bir kenara lütfen özenle not ediniz. Kuversetinin en zengin olduğu besinlerin başında KIRMIZI SOĞAN ve ELMA geliyor. Bu nedenle özellikle bugünlerde “HER GÜN BİR SOĞAN VE BİR ELMA YAKLAŞIMI” son derece mantıklı bir seçim olabilir.
VARAN 2-KATEŞİNLER: Üzerinde en çok çalışılan antioksidan gruplarından biri. Çok sayıda kateşin var ve hepsi faydalı, hepsi değerli. En zengin kaynakları ise ÇAY ve BÖĞÜRTLENGİLLER. Yeşil çayda siyah çaydan biraz daha fazla bulunuyor.
VARAN 3-RESVERATROL: Üzümdeki mor/siyah mucize olarak da ünlenen bu değerli antioksidanın üzüm asmasının yaprağında, pekmez ve üzüm suyunda da bulunduğu aklınızda olsun. ÜZÜM yemek kadar ÜZÜM SUYU içmek ve PEKMEZ tüketmek de bu nedenle akılcı.
VARAN 4-ANTOSİYANİNLER: Siyah, mor ya da koyu kırmızı sebze ve meyveler antosiyaninlerin en zengin kaynakları. Son derece güçlü bir antioksidan. Kanserden ve damar sertliğinden korunmada oldukça faydalı. Bu doğal molekülün YABANMERSİNİ, KİRAZ, VİŞNE ve ÜZÜMDE bol bulunduğu aklınızda olsun. KARADUT ve BÖĞÜRTLENİN de çok güçlü birer antosiyanin kaynağı olduğunu bir kenara not edin.
VARAN 5-SÜLFORAFAN: Bilinen en güçlü, doğal kanser koruyucu moleküllerden biri kabul edilen sülforafanı LAHANA, KARNABAHAR, TURP ve benzeri besinlerde bol miktarda bulabilirsiniz.
İKİNCİ 5
VARAN 1-LİKOPEN: “Kırmızı mucize” olarak da bilinen bu doğal antioksidan, kanserden damar sertliğine kadar pek çok soruna çare üretebiliyor. Ayrıca cilt yaşlanmasını geciktirdiği de doğru. En çok bulunduğu besinlerin başında ise DOMATES ve DOMATES ÜRÜNLERİ (salça, domates suyu) geliyor. Tavsiyem şudur: Diyetinize bol bol pişmiş domates veya salça ekleyin. Aklınızda olsun: Kayısı, karpuz ve pembe greyfurtta da likopen var.
VARAN 2-BETA KAROTEN: Beta karoten, A vitamininin öncü maddesi ve çok güçlü bir antioksidandır. Sarı, turuncu meyve ve sebzelerin çoğunda bulunuyor. HAVUÇ ve KAYISI ise en zengin kaynaklar.
VARAN 3-ELAJİK ASİT: Yıldızı son yıllarda iyice parlayan çok güçlü ve çok yönlü muazzam bir antioksidan. ÜZÜM, KİRAZ ve ÇİLEKTE bulunuyor ama en zengin olduğu yiyeceklerin başında NAR var. Her gün dörtte bir su bardağı kadar nar suyu ihtiyacınızı rahatlıkla karşılıyor.
VARAN 4-PEKTİN: Kıymeti son yıllarda daha net ve açık olarak anlaşılan bir diğer önemli doğal molekül de pektindir. Çok güçlü bir “ANTİ-KANSER” ve “KOLESTEROL AZALTICI” olarak tanımlanıyor. ELMA ve GREYFURT pektinin en çok bulunduğu meyveler.
VARAN 5-KAPSAİSİN: Son yıllarda önemi daha da anlaşılan kapsaisinin metabolizmayı hızlandırdığı, kolesterol seviyesini az da olsa azalttığı, iltihabi süreçleri baskıladığı kanıtlandı. Kırmızı bibere acı tadı yükleyen madde de yine aynı molekül. KIRMIZI ve ACI BİBER bu nedenle tavsiye ediliyor.
ÖNEMLİ
DEMİR VE FERRİTİN NE ZAMAN ÖLÇÜLMELİ
BİR: Kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız.
İKİ: Unutkan ve dalgınsanız.
ÜÇ: Depresyona eğilimliyseniz.
DÖRT: Çarpıntı, nefes darlığı gibi şikâyetleriniz varsa.
BEŞ: Cildiniz soluk ve kuruysa, kan sayımı yaptırmanız ve mümkünse demir ile ferritin seviyelerinizi araştırmanızda fayda var.
ALTI: Tırnaklarınız düzleşip çukurlaşıyor, kolay kırılıyorsa.
YEDİ: Saçlarınız cansız ve mat görünüyor. Kırılıp, dökülüyorsa.
SEKİZ: Dilinizin üstündeki pütürler yok olmuş ve hassaslaşmışsa.
DOKUZ: Ağzınızın köşelerinde çatlaklar varsa.
Yorum Yazın