Atıf ÖZGEN

Atıf ÖZGEN

Mail: ozgenatif@gmail.com

YARDIMSEVER İNSAN OLMAK…

İnsan, ete ve kemiğe bürünmüş fiziki yapısının yanı sıra, manevi yanını oluşturan ruhsal ve düşünsel özelliklere de sahip olan bir canlı varlıktır.

Özellikle ruhsal ve düşünsel yapısı ile insan, tabiatta yaşayan diğer canlılardan farklı bir konuma sahiptir.

İnsanın zekasını kullanarak çevrede yaşanan olayları değerlendirmesi, gerektiğinde merhametli olup vicdanının sesini dinlemesi ona Cenabı Allah tarafından lütfedilmiş diğer bir özelliğidir.

Sadece kendini düşünen, bir çıkar peşinde koşan, merhametten uzak, vicdanının sesine kapalı bir insan özünde insan olmaktan uzaktır.

Yardımsever insan; içindeki sese kulak veren, acıları paylaşıp azaltan, sevinçleri paylaşıp artıran insandır.

Özünde insan olan; çevrede yaşananlara duyarlı, zorda ve sıkıntıda olan canlılara gerektiğinde yardım elini uzatan insandır.

HAYATIN SINAVLARI VE İNSAN

Hayat, insanı değişik sınavlardan geçirir. Bu sınavlar; insanı kamil bir insan olma yolunda yaşamına değer kattığı gibi, insanlıktan uzak bir görünüme girmesine de neden olabilir.

Her gün değişik sınavların yaşandığı bu dünyada iyilik peşinde koşanlarla, kötülük peşinde koşan insanlar birbirinden farklı bir görünüme sahiptir.

Yardımsever olmak, vicdan ve merhamet duygularımızı harekete geçirmektir.

Bulunduğumuz ortamda yaşanan olaylar, insanı yardımsever olma konusunda sınava tabi tutan olaylardır.

Depremde, selde, trafik kazasında zor durumda kalan insanlar, sokakta yalnız yaşayan çocuklar, şiddet gören bir kadın, yolunu kaybeden engelli bir vatandaş, yoksul ve kimsesiz bir insan yardım bekleyen insanlar arasında yer alır.

Bunların yanında yanan bir orman, yaralı veya susamış bir hayvan gördüğümüz zamanda seyirci kalamayız.

Bu ve benzeri olaylara tanık olduğumuzda kendimiz etkisiz kalıyorsak ilgili kuruluşları haberdar etmek suretiyle insanlık görevimizi yerine getirmiş oluruz.

İnsanın yardım gerektiren olaylarda, yardımseverlik duygusunu harekete geçirmesi, insan olarak kendisine manevi haz kazandırması demektir.

Çıkarcı olmaktan uzak, insani yanımızı ortaya çıkarmak, insanlığa örnek davranışlar sergilemek demektir.

GÜNÜMÜZDE İNSANLIK

Günümüzde insanda, insanlıkta önemli sınavlardan geçiyor. Ne var ki bu sınavlardan başarı ile geçtiğimizi söyleyemeyiz.

Yanan ormanlar, kuruyan göller, kirlenen hava ve çevre insandan ve insanlıktan yardım bekliyor.

Toplumsal yaşamda görülen şiddet olayları, yoksulluk, üretmekten uzak tüketim anlayışı, vicdan ve merhametten uzak davranışlar insanı ve insanlığı yalnızlaştırıyor.

Toplum olarak insanı gelişim konusunda ileri bir seviyeye yükselmemiz insani yanımızı güçlendirmekle mümkün olabilir.

İnsani Gelişim Göstergesi içinde yer alan temel esaslarda yükselmemiz bir bakıma toplumsal dayanışma ve yardımlaşma ile sağlanabilir.

Yaşam düzeyinin iyi bir düzeyde olması; eğitim ve beslenme koşullarının artırılmasının temelinde insana sağlık ve sosyal yardım alanlarında yatırım yapılmasını zorunlu kılar.

Bu nedenle toplumda insani yardımseverliğin geliştirilmesi, insanın özüne inmesinin yanında yardımseverlik kültürünü zenginleştirmekle mümkün olabilecektir.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar