TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Prag’daki Kırım Zirvesi’nde konuştu: Türkiye olarak Ukrayna’nın ve Filistin’in toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Her iki ülke de uluslararası camia tarafından savunulmalıdır
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen Kırım Platformu 2'nci Parlamenter Zirvesi'nde Genel Kurul'a hitap etti.
BAŞINDAN BERİ UKRAYNA'NIN YANINDAYIZ: Türkiye, Ukrayna'nın yanındadır. Kırım'ın ilhakını da ilk günden itibaren reddederek, Kırım'ın uluslararası alanda Ukrayna'nın bir parçası olduğunu teyit ediyoruz.
SES ÇIKSA SAVAŞ OLMAYACAKTI: Eğer 2014'te Kırım'ın ilhakıyla ilgili süreçte uluslararası camia sesini yeterince çıkarabilmiş olsaydı, bugün Ukrayna böylesine bir savaşın muhatabı olmayacaktı.
SAVAŞIN DURMASI TEMEL ÖNCELİĞİMİZ: Savaşın bir an evvel durdurulması, Türkiye'nin en temel önceliklerindendir. Türkiye, savaşın başlangıcından itibaren hem Rusya'yla hem Ukrayna'yla konuşabilen bölgedeki tek ülke. Bu çerçevede iki de sonuç aldık. Bunlardan birisi Karadeniz Tahıl Koridoru'nun açık tutulmasının temin edilmesi, bir diğeri ise esir takaslarının gerçekleştirilebilmesidir.
GAZZE'DE ACİL ATEŞKES: 5 bini aşkın insanın öldüğü Gazze'de bir an evvel acil bir ateşkesin sağlanması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması şarttır. Türkiye olarak hem Ukrayna krizinin hem Ortadoğu'da devam etmekte olan bu krizin potansiyeli itibarıyla gelişme istidadına sahip olduğunu, Allah muhafaza küresel bir çatışmanın da konusu olabileceğini düşünüyoruz.
91 VE 67 SINIRLARI: Türkiye olarak hem 1991 sınırlarında uluslararası sistem tarafından kabul edilmiş Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyor hem de 1967 sınırlarında Filistin Devleti'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Her ikisinin de birlikte uluslararası camia tarafından savunulması gerektiğine inanıyoruz.
ULUSLARARASI SİSTEM ACİL HAREKETE GEÇMELİ: Gazze'de yaşanan insani krizin önlenmesi için çok acil bir şekilde uluslararası sistemin hareket etmesi ve başta hastanelerdeki tıbbi teçhizat, su, ilaç ve gıda olmak üzere oradaki masum sivil halka yardım edilmesinin bir insanlık meselesi.
YENİ KÜRESEL MİMARİYE İHTİYAÇ VAR: Hem Ukrayna krizi hem yaşadığımız diğer bölgesel krizler bize uluslararası sistemin sorunları çözmekte, çatışmaları önlemekte yetersiz kaldığını gösteriyor. Dünyada acilen yeni barış mimarisini tesis etmek için yeni bir küresel siyasal mimariye ihtiyaç olduğunu ifade ediyoruz. Dünya 5 ülkenin insafına bırakılmayacak kadar önemli bir yerdir ve bütün ülkelerin eşit egemenliğini savunan bir dünya sisteminin kurulmasını da zaruri görüyoruz.
Yorum Yazın