AK Parti ve MHP’de, seçim sistemi ve siyasi partiler yasasıyla ilgili çalışma yapıldı.
Ancak iki parti ortak çalışmalara başlamadı. Seçim yasasıyla ilgili çalışmalarda en çok seçim barajı merak ediliyor.
SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLÜYOR
Türkiye’nin 12 Eylül ürünü olan yüzde 10 barajından kurtulması gerekiyor. Yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi düşünülüyor. Bu konuda tercih, liderlere bırakılacak. Erdoğan ve Bahçeli’nin tercihine göre yüzde 7 ya da 5 esas alınarak çalışılacak.
İTTİFAK BARAJI GELECEK Mİ?
Partiler artık seçimlere ittifaklar halinde giriyor. İttifak yüzde 10 barajını aşınca, ittifak ortağı partiler de barajı aşmış oluyor. İttifaklarla seçim barajı fiilen ortadan kalkmış oluyor. Yüzde 10 seçim barajı, baraj sorunu yaşayan partileri ittifaklara girmeye teşvik ediyor.
İTTİFAK BARAJI
Yüzde 10 seçim barajı ittifaklar için uygulanıyor. Bir de ittifaka girmeden kendi başına seçime giren partiler için geçerli oluyor. Örneğin, HDP ittifaklara girmedi ama 24 Haziran 2018 seçimlerinde 11.7 oranında oy alarak barajı aşmayı başardı.
İTTİFAK HESABI
İttifak halinde seçime giren partiler açısından yüzde 10 seçim barajı ittifakın tamamı için uygulanıyor. Cumhur ittifakı ya da millet ittifakının aldığı toplam oy oranı Türkiye genelinde yüzde 10 barajını aştıysa, ittifaka giren partiler barajı aşmış sayılıyor.
ALTERNATİF NE?
Seçim barajı konusunda alternatifli iki öneri var.
1- Seçim barajı yüzde 5 ya da 7’ye düşürülsün. Yeni baraj hem ittifaklar için hem seçime kendi adına giren partiler için uygulansın.
ÜÇÜNCÜ İTTİFAK MODELİ
Bu önerinin iki sonucu var: Yüzde 5 ya da 7’yi aşacağını düşünen partiyi ittifaka girmeye mecbur bırakmamak. Ama asıl ikinci bir yönü daha var. O da yüzde 1 ya 1.5 seviyesinde dolaşan partilerin üçüncü bir ittifak oluşturmasının önünü açmak.
İTTİFAKA GİRENLERE BARAJ YÜKSELTİLECEK
Ama bir ikinci bir alternatif daha var. Bu öneri de ittifak için değil, ittifaka giren partiler için barajın uygulanması önerisi. Bir siyasi parti ittifaka girmeden seçime girerse, baraj yüzde 5 ya da 7 olsun. Ama ittifaka giriyorsa arada bir fark olsun. İttifaka girmeyi tercih edenler için baraj yüzde 10 ya da 12 olarak uygulansın.
TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ
Anayasa Mahkemesi, Türkiye milletvekilliğini iptal etti ama bir öneri de 100 ya da 150 milletvekilinin Türkiye genelinde alınan oy oranına göre dağıtılması. Burada yurtdışından alınan oylar nasıl oransal olarak dağıtılıyorsa, 100 ya da 150 milletvekilinin de Türkiye genelinde alınan oylara göre paylaştırılması öneriliyor.
HAYVANLARLA İLGİLİ DÜZENLEMENİN PÜF NOKTALARI
14 Şubat’ta sevgililere hediyeler alınacak. Son dönemlerde sevgiliye kedi ya da köpek hediye etme eğilimi de artmaya başladı. Gençler, sevgilinizi sevindirin. Ama söz konusu hayvan hediye etmek olunca onun da bir canlı olduğunu unutmayın. Çünkü hediye olarak alınan kedi ya da köpekler, bir süre sonra sokağa terk ediliyor. Bu durumun önüne geçmek için yasal düzenleme yapılıyor.
KİMLİK GELİYOR
AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin başkanlığında Hayvan Hakları Yasası’nda önemli değişiklikler içeren bir çalışma yapıldı. Yeni düzenlemeye göre hayvanı sahiplenen, onları sokağa terk edemeyecek. Çünkü artık hayvanların bir kimliği olacak ve onlara bir çip takılacak. Böylece sevgiliyle ayrıldım, onun hediye ettiği köpeği sokağa atarım dönemi bitiyor. Çünkü bunu yapana para cezası geliyor.
CAN SAYILACAK
Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı kaldırılıyor. Hayvanlar mal olarak değil, ister sahipli ister sahipsiz olsun, can olarak kabul edilecek. En yakın can dostlarımızın kanunla da can olarak kabul edilmesi geç ama yerinde bir karar olacak.
HAYVAN ALIM-SATIMI
Ha, bir de hayvan alım-satımına bir düzenleme getiriliyor. Hayvanın bir kimliği olacak demiştik. O kimlikle beraber kime ait olduğu da belli olacak. Sokağa atan cezayı yiyecek.
APARTMANDA KAÇ TANE BESLENEBİLECEK?
Hayvan istifçiliğinin önüne geçilecek. Apartmanlarda çok sayıda köpek ya da kediye bakanlarla komşuları arasında kavgalar yaşanıyor. Bir apartmanda 40-50 kediye, 15-20 köpeğe bakanlar var. Yeni düzenlemede bu konuda bir sayı yer almayacak. Yani “En fazla üç ya da dört hayvana bakabilir” denilmeyecek. Ancak metrekareye göre hayvan sayısını belirlemek üzere Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yetki verilecek.
HAPİS CEZASI GELİYOR
Hayvanlara kasten ve eziyet çektirenlerle ilgili hapis cezası getiriliyor. Hem de bu hapis cezası tutuklamanın zorunlu olmadığı 2 yılın üzerinde olacak.
Hayvanları kasten öldürenlere 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası getiriliyor. Eziyet ederek öldürenlere ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası düzenleniyor. Artık hayvanları vahşice katledenler elini kolunu sallayarak dolaşamayacak. Mahkemeler tutuklama kararı verebilecek. Ama hayvanlara karşı işlenen suçlara verilecek cezalar, insanlara karşı işlenen suçlara verilecek cezalardan yüksek olmayacak.
KURBANLAR VE KAVURMALIKLAR NE OLACAK?
Burada açıklığa kavuşturulması gereken bir nokta var. O da kurban ya da beslenme amacıyla kesilen hayvanlar bu düzenlemeye tabi olacak mı? Elbette ki onlara da eziyet edilmeyecek. Ama kurban kestin ya da kavurma yaptın diye ceza olmayacak.
6. MADDE KORUNUYOR
Ben 6. madde korunuyor dediğim zaman hayvan hakları savunucuları anlayacak. Hayvanlar tedavi edildikten sonra aynı yere bırakılacak.
KISIRLAŞTIRMA
Belediyelerin bütçesinden hayvanların bakımıyla ilgili pay ayrılacak. Ayrıca hayvanların kısırlaştırılması için Hazine’den bütçe ayrılacak. Hayvan deyip geçmeyelim. Onlar bizim can dostlarımız.
Yorum Yazın