Bu soruya karşı bir başka soru sormak gerekir. Pandemiden önce mutlu muyduk? Pandemi mutsuzluğumuzun sebebi mi yoksa bahanesi midir?
Bizi mutlu eden unsurları sıralamaya tabi tutsak ilk sırada hangi unsur yer alır? İşte bu sorunun cevabını Harvard Üniversitesinde mutlu bir hayatın sırrına yönelik olarak yapılan 75 yıllık bir araştırma sonucundan öğreniyoruz. Araştırmanın başındaki Robert Waldinger, araştırma sonucunda şu açıklamayı yapıyor:
“75 yıllık bu araştırmadan edindiğimiz en net mesaj şu: Bizleri sağlıklı ve mutlu kılan tek şey, iyi ilişkiler.”
İnsan akraba ve yakın çevresinin destekleriyle zorlukları aşar ve hayatı kolay yaşar anlamında, “Ağaç yapraklarıyla gürler” şeklinde bir atasözümüz var. Montaigne (1533-1592) Denemelerinde “Tek başına mutluluk kadar bir aptallık düşünemiyorum” der. Yani mutluluk çevremizle duyumsadığımız iyi ilişkiler kurmamızla ilgilidir.
Çevremizle nasıl iyi ilişki kuracağız? Hepimiz çevremizde iyi dostlarımız olsun istiyoruz. Bizi mutlu etsin, bize iyilik etsin istiyoruz. Peki iyi dostlukları nasıl kuracağız? Cicero (MÖ 106-MÖ 43) “Dostluklar erdem üzerine kurulur” der. İyi insanlar dost, kötü insanlar işbirlikçi olur. O halde erdemimiz varsa, dostlarımız ve dostluğumuz vardır.
Amerikalı girişimci, yazar, Jim Rohn (1930-2009) mutlu olmak ile ilgili “En çok vakit geçirdiğin 5 kişinin ortalaması bir hayata sahipsin” tespitinde bulunmuştur.
O halde bizi mutlu edecek iyi ilişki ve bu ilişkinin tarafı olan beş kişinin özellikleri üzerinde düşünmemiz gerekir. Bu arkadaşlar, hayata olumlu bir bakış açısıyla mı bakıyorlar, yoksa sürekli hayattan şikâyet mi ediyorlar. Sizin hayatınıza güzel duygular mı katıyorlar, yoksa gam ve kasvetlerini sizin içinize boca mı ediyorlar? Bir araya geldiğinizde mizahtan, sanattan, filmden, müzikten mi konuşuyorsunuz yoksa sohbetiniz televizyon kültürünün dışına taşmayan, kahve muhabbeti gibi sadece siyaset, futbol ve karı kızdan mı (erkek versiyon için) oluşuyor? Arkadaşlarınızın verdiği sözlere güveniyor musunuz? Düştüğünüzde o kişilerin yardım elini size uzatacağından emin misiniz? Bu arkadaşlarla sohbet edip ayrıldığınızda, cebinizde sevgi, bilgi, erdem gibi sizi mutlu eden duygular mı kalmış yoksa gereksiz dedikoduların tortularıyla, boş lakırdılarla içinize huzursuzluk mu çökmüş?
Peki arkadaşlarınızdan beklediğiniz iyi özellikler acaba sizde var mı? Yoksa sadece karşıdan mı bekliyorsunuz?
Çevremizle iyi ilişkiler kurmanın dolayısıyla mutlu olmanın yolu hem kaliteli bir insan olmak hem de kaliteli insanlarla bir arada bulunmaktan geçiyor.
Peki, mutlulukla ilgili olarak buraya kadar anlattığımız konunun içinde pandemi geçiyor mu? Hayır geçmiyor. Pandemi olur ya da başka felaketler olur. Eğer biz erdemli insanlar isek ve çevremizde erdemli insanlar varsa pandemi bize mutsuzluktan ziyade ders verecektir ve bizi hayatın güçlüklerine karşı daha dirençli kılacaktır.
Yorum Yazın