Osman Müftüoğlu

Osman Müftüoğlu

Mail: gfghjhg@hotmail.com

Nasıl mutlu oluruz

“Stres testi”ne girmiş gibiyiz. Karanlıkta ve bilmediğimiz bir yolda yürüyoruz.

Üstelik yolculuğun ne zaman biteceği, nasıl sonuçlanacağı da kesin değil. Özetle “belirsizlik” gibi son derece önemli bir sorunla karşı karşıyayız; görmediğimiz, duymadığımız, dokunamadığımız kısacası neredeyse hiçbir özelliğini tanımadığımız meçhul bir düşman ile birlikte yolculuk yapıyoruz. Hal böyle olunca da her şeye büyüteçle bakmaya başladık. Konu hastalıksa anında ve hemen “Acaba ölür müyüm?” korkusuna kapılıyoruz. “Korkmayın, çözümü/aşıyı bulduk!” diyorlar, “Acaba o aşı başımıza yeni işler açar mı?” gibi saçma sapan düşünceler üretiyoruz. Mutasyon meselesi devreye girince de her mutasyonu mutlaka ama mutlaka kötüye yoruyoruz. Ayrıca ciddi ölçüde bir bilgi kirliliği ve fazlalığı sorunumuz da var. Herkes konuşuyor. Ama hepsi farklı şeyler söylüyor. Sonuç mu? Ortada! Önce “yön kaybı”, sonra da “mutsuzluk” devreye giriyor.

Nasıl mutlu oluruz


AKLINIZDA OLSUN
MUTSUZLUĞUN DA İLAÇLARI VAR MI

VİRÜS saldırısına muazzam bir mutsuzluk dalgasının eklendiği kesin. Hepimiz istisnasız mutsuzluk hastasıyız. Peki, bu mutsuzluk hastalığının bir ilacı var mı? Nasıl mutlu olabiliriz? Bu soruların cevabı, özellikle yaşadığımız günlerde çok ama çok önemli. O cevaplardan biri her kitabını ilgiyle okuduğum Doğan Cüceloğlu hocadan geldi. Doğan Hoca “Kendini keşfetmeye, zorluklarla başa çıkmaya VAR MISIN?” sorusuna yanıt aradığı yeni kitabında bakın bize hangi ilaçları öneriyor...


KESİP SAKLAYIN
MUTLULUK İÇİN 7 ÖNERİ

Doğan Hoca’ya göre mutluluğun “yaşla, cinsle, güzellik ya da çirkinlikle hatta zekâ seviyesiyle” alakası bile yok! Hocaya göre mutlu olmak isteyenler öncelikle şu 7 konuyu dikkate almalı...

VARAN 1-AİLE İLİŞKİLERİ: Mutluluğun aile ilişkilerinin sağlıklı ya da sağlıksız olmasıyla çok yakın bir ilişkisi var.

VARAN 2-EKONOMİK DURUM: “Parayla saadet olur mu, olmaz mı?” bilinmez ama Doğan Hoca mutluluk için makul bir gelir seviyesinin de önemli olduğunu yazıyor.

VARAN 3-İŞİNİZ: Mesele mesleğinizin ya da yaptığınız işin ne olduğu değil, söz konusu mutluluksa mesleğinizin de yaptığınız işin de sizin için anlamlı/değerli olması önemli bir mutluluk ayrıntısı.

VARAN 4-ARKADAŞ, DOST, KOMŞU: “Mutlu olmak istiyorsanız bu üçlü takımı da ihmal etmemelisiniz” diyor Doğan Hoca ve ekliyor: “Ayrıca bu üçlünün yanında kendinizi çok rahat hissetmelisiniz.”

VARAN 5-CESARET: Eğer “Cesur ve bağımsız biri misin?” sorusuna verdiğiniz yanıt güçlü bir “Evet” ise mutluluktan yana şanslısınız. Zira mutluluk için “kendi gözünde var olma cesaretine sahip olmak” da çok önemli bir ayrıntı.

VARAN 6-SAĞLIK: Doğan Hoca kadar ben de sağlığın mutluluk merdivenleri sıralamasında ancak 6’ncı sırada yer almasına şaşırdım. Ama bilelim ki sağlık da önemli bir faktör.

VARAN 7-VİCDAN: Mutlu olmak isteyenlere hoca şu soruyu samimiyetle cevaplamalarını öneriyor: “Değerlerinle vicdanın rahat mı, aşkınlık düzeyinde yani inanç ve değerlerinle ahenk içinde yaşayan biri misin?”

(Doğan Cüceloğlu, ‘Var mısın?’, Kronik Kitap)


EK BİLGİ
MUTLULUK İÇİN DİPNOTLARI

PROF. Dr. Toksöz B. Karasu, Erzurum’un Hasankale ilçesinde doğan, 1959’da İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra kariyerini Amerika’da Yale Üniversitesi’nde yapan, şimdi ise çalışmalarını New York’ta Albert Einstein Tıp Fakültesi’nde sürdüren önemli bir ruh sağlığı uzmanı. Benim için de ilk üç mentordan biri. O da birçoğumuz gibi mutluluk meselesine kafayı takanlardan, “Nasıl mutlu oluruz?” sorusuna yanıt arayanlardan. Karasu Hoca’ya göre mutluluk meselesinin dipnotları:

DİPNOT 1: Mutluluğa giden tek ve kolay bir yol yoktur, yol çoktur, çetindir. Yokuşları, virajları ve engelleri vardır.

DİPNOT 2:  O yolun bitişi yani bir son çizgisi de yoktur, sadece başlangıç noktası vardır. Şu anda bulunduğunuz nokta başlamanız için en ideal yerdir.

DİPNOT 3:  Mutluluğu varılan veya varılacak yerde değil, “yolculuğun kendisi”nde aramanız en doğru yaklaşımdır.

DİPNOT 4:  Eğer “içinizdeki çocuğu” yok etmez onu güzel ve iyi büyütmeyi becerir, dışınızdaki yetişkini de başarıyla şekillendirebilirseniz mutlu biri olmayı daha kolay hak edersiniz.

DİPNOT 5: Sık yapılan hatalardan biri de mutluluğun daima “uzaklarda, olmayacak yerlerde” aranmasıdır. Maalesef çoğu kimse “kaybettiği anahtarı”, kaybettiği yerde aramıyor. Kimi mal, mülk, para ve iktidarla, kimi de terapiler ve ilaçlarla mutluluk peşinde koşuyor.

DİPNOT 6: Bilelim ki mutluluk, her şeyden önce ve öncelikle “ruhsal bir alandır”. Bir çeşit “dinginlik ve mükemmellik odası”dır. O odanın kapısını açacağınız anahtarda ise iki farklı ayrı bölümün bulunması lazımdır. Bölümlerden birincisini “sevgi”, diğerini ise “maneviyat” oluşturur.


UNUTMAYIN
KARASU HOCA’DAN 5 ALTIN ÖNERİ DAHA

ÖNERİ 1: Paylaşmak kederi katlanılabilir kılar.

ÖNERİ 2: Dualar ruhun konuşmasıdır.

ÖNERİ 3: Aydınlanma sadeliktir.

ÖNERİ 4: Bağışlamak unutmaktır.

ÖNERİ 5: İlahi bilgi öğrenilmemiş olandır.


BUNU DA SEVDİM
ZELİNSKİ’NİN MUTLULUK HAPLARI


HAP 1: Doyum sağlayabilecek kadar bir amaç.

HAP 2: Geçinebilecek kadar bir iş.

HAP 3: Temel ihtiyaçları karşılayacak kadar zenginlik.

HAP 4: İş ve eğlenceyi dengeleyecek kadar akıl.

HAP 5: Daha çok insanı beğenecek, bunlardan bazılarını sevecek kadar şefkat.

HAP 6: Kendini sevecek ölçüde özsaygı.

HAP 7: Muhtaç olanlara verecek kadar iyilik duygusu.

HAP 8: Zorluklarla yüz yüze gelebilecek kadar cesaret.

HAP 9: Sorunları çözebilecek kadar yaratıcılık.

HAP 10: Her an gülebilecek kadar mizah duygusu.

HAP 11: İyi bir yarını bekleyebilecek kadar umut.

HAP 12: Hayatı dolu dolu yaşayacak kadar sağlık.

HAP 13: Sahip oldukların için şükran duygusu.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar