“Muhalefetin 2023 Modeli” başlığını taşıyan, 20 Ekim 2020 tarihli yazıma, “Bu yazılar erken yazılardır. Bu da onlardan birisi” diye giriş yapmıştım.
HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın HDP’ye bir başkan yardımcılığı ve iki bakanlık önerisini tartışmaya açmaya hazırlandığını ifade etmiştim.
DEMİRTAŞ’IN FORMÜLÜ
Muhalefetin 2023 modelini ise, “CHP, İYİ Parti ve HDP’ye birer başkan yardımcılığı ile ittifakta yer alan partilerin liderlerinin kabinede yer aldığı ve partilerin oy oranlarına göre temsil edildiği bir formül olgunlaştırılmaya çalışılıyor” diye yazmıştım.
Ben yazdım, ben söyledim tarzındaki yazıları sevimli bulmam. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Demirtaş’ın önerisini bir adım ileriye taşıyıp, “liderler kabinesi” olarak modellemesi nedeniyle geçmişe atıf yaptım.
LİDERLER KABİNESİ MODELİ
Kılıçdaroğlu, Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın sorusu üzerine 2023 seçimlerine Millet İttifakı’nı oluşturan tüm aktörlerin yer alacağı bir kabine modeli ile gitmeyi hedeflediklerini söyledi. Liderler kabinesi modelini, “Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’ndan olunca cumhurbaşkanı yardımcıları da Meclis başkanı da Millet İttifakı’ndan olacak. Temel Karamollaoğlu da, Meral Akşener de, Gültekin Uysal da yönetim kadrosunda olacak” diye anlattı. Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’na dahil oldukları takdirde Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nu da bu modele dahil etmeyi planlıyor. Davutoğlu’nu bilemem ama Babacan, Millet İttifakı’na girmekte istekli.
AKŞENER’E MECLİS BAŞKANLIĞI MI?
Kılıçdaroğlu’nun liderler kabinesi modelinde, Millet İttifakı liderlerinin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer alması öneriliyor. Anayasa hukukçusu CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun da belirttiği gibi, cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısında bir sınırlama yok. Meral Akşener, Millet İttifakı’nda CHP’den sonra ikinci büyük partinin lideri olduğu için kendisine Meclis başkanlığı koltuğu önerilebilir.
CHP ve İYİ Parti’nin parlamenter sistem önerisinde Meclis başkanlığının konumu güçlendiriliyor.
MUHALEFETİN ÖNÜNDEKİ BELİRSİZLİKLER
Kılıçdaroğlu, millet ittifakını genişletmek için koalisyon hükümetleri döneminde olduğu gibi bir paylaşımı çağrıştırıyor. Ama zaten yüzde 50 artı 1 sistemi bunu öngörmüyor mu? Kılıçdaroğlu, Demirel’in geçmişte kurduğu Milliyetçi Cephe hükümetleri modelini esas alıyor. Herkes içinde olsun, oldukça geniş bir tabana yayılsın istiyor.
Bu sistemin önünde önemli belirsizlikler var.
1- Millet ittifakı ortak aday çıkarabilecek mi?
2- Partiler kendi adaylarını mı çıkaracak?
3- Ortak aday çıkarılırsa bu kim olacak?
4- Kılıçdaroğlu, millet ittifakının ortak adayı ya da CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olacak mı?
5- Meral Akşener’in tavrı ne olacak? Akşener kendisinin aday olma konusunda ısrarlı olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Ama kimin aday olacağını belirleme kartını elinde tutuyor.
6- Yeni seçim yasası nasıl olacak, seçim barajı kaç olacak?
MUHALEFETİN ORTAK ADAY ÇIKARMASI MÜMKÜN MÜ?
Belirsizlikleri sıraladım ama millet ittifakını ortak aday modeline yakın görüyorum.
Millet ittifakı ortak aday ve liderler kabinesi modellerini olgunlaştırmaya başladı. Bu model millet ittifakı tabanında da olumsuz karşılanmadı. Tabii burada kilit soru ortak cumhurbaşkanı adayının kim olacağı. Abdullah Gül modeli tabanda tepki topluyor ama Kılıçdaroğlu mu, Mansur Yavaş mı, Ekrem İmamoğlu mu? Yoksa sürpriz bir isim mi?
MİLLET İTTİFAKININ ADAYI NASIL BELİRLENECEK?
Bu yazıyı kaleme almadan önce millet ittifakı ortaklarının nabzını tutmaya çalıştım.
Ortak aday konusunda bir formülden söz ediliyor.
Ortak aday modeli üzerinde uzlaşmaya varılırsa, “Hangi isimle daha yüksek oy alırız” diye geniş katılımlı anketler yaptırılacak.
Anketten çıkacak isimler liderler tarafından masaya yatırılıp, nihai karar verilecek.
KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER FAKTÖRÜ
CHP’liler Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Partililer ise Meral Akşener’in ortak cumhurbaşkanı adayı olması konusunda istekliler. İki lider ortak aday olmasa da kimin aday olacağını belirleyecekler.
KILIÇDAROĞLU BU KEZ ADAY MI?
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu bir süredir kendini ön plana çıkaran bir imaj çalışması içine girdi. Evinden çektiği videolarla imajını düzeltmeye, kamuoyunda bir sempati oluşturmaya çalışıyor. Kılıçdaroğlu, videolarında “Z kuşağı” dediğimiz genç seçmeni hedef alıyor. Dikkatinizi çekmiştir, videolarda pozitif mesaj vermeye özen gösteriyor. Ben yaparım, ben çözerim diyerek kendini çözümün adresi olarak göstermeyi hedefliyor. Gerçi son videosunda CHP’li belediyelerin gerçekleştirdiğini iddia ettiği projelerin önemli bir kısmının AK Parti tarafından yapıldığının ortaya çıkmasıyla bir yol kazası yaşasa da yayınladığı videolarla bir mesafe aldı. Ben Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olma konusunda istekli olduğunu düşünüyorum. Zaten o da hayır aday değilim, demiyor, tam aksine Millet İttifakı karar alırsa aday olacağını söylüyor. Daha ne desin?
HDP’NİN POZİSYONU
2023 seçimlerinde HDP’nin pozisyonu etkili olacak.
HDP, Millet İttifakı’nda yer aldığı takdirde CHP’nin ulusalcıları ve İYİ Parti’nin milliyetçileri fire vereceği için, dışarıda tutuluyor. Ancak sol bileşenleri etrafında toplayan HDP’nin üçüncü bir ittifak gibi hareket etmesi, Kürt seçmenin Erdoğan’a gitmesini engellemek için bir “baraj kurması” isteniyor.
HDP’Lİ BAKAN MODELİ
Önce Dursun Çiçek bu modeli gündeme getirdi. Emekli asker olan ve Ergenekon sürecinin mağdurlarından Dursun Çiçek’ten HDP önerisinin gelmesi çok önemli. Dursun Çiçek’in kimliği geçmişte PKK bağlantısı nedeniyle HDP’ye karşı olan askerler başta olmak üzere ulusalcı kesimde bir yumuşamaya neden olmaz mı?
GÜRSEL TEKİN’İN ÖNERİSİ
Dursun Çiçek’in gündeme getirdiği HDP’li bakan önerisine güçlü destek CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’den geldi. Gürsel Tekin, “HDP’liler bakan olmaz demek Türk siyasetine yapılmış en büyük kötülüktür. Meclis’te HDP’li bir başkan vekili var. Kabinede neden bir bakan olmasın?” dedi.
Dursun Çiçek CHP Genel Merkezi’ne yakın bir isim değil, Gürsel Tekin sade bir milletvekili, CHP’nin görüşünü yansıtmaz, diye düşünülmesin.
İKİ ÖNEMLİ ADIM
Demirel, “Siyasette 24 saat uzun bir süredir” demişti. Son birkaç gün içinde iki önemli adım atıldı. Biri Kılıçdaroğlu’nun liderler kabinesi diğeri ise HDP’li bakan önerisi. Bir model olgunlaştırılıyor. Millet İttifakı tabanı ise HDP’li kabineye hazırlanıyor.
AKŞENER’İN MANİDAR ÇIKIŞI
Her siyasi adımın bir kilometre taşı oluyor. Daha önce, HDP’yi PKK’nın uzantısı olarak tanımlayan Akşener çok manidar bir şekilde, HDP üzerinden partisinin ve kendisinin “test edildiğini” belirterek, “HDP ile Meral Akşener’i, İYİ Parti’yi terbiye, test edeyim derken, Kürtlere hakaret ediliyor bu ülkede” dedi.
İYİ PARTİ’DE HDP YAKLAŞIMI
Daha önce HDP denilince kırmızı çizgi ilan eden İYİ Parti yöneticilerinin HDP’li bakan modeline tepkili olmadıkları dikkatimi çekti. Muhalefet cephesinde bir yerlerde bir şeyler pişiriliyor gibi.
Yorum Yazın