Yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış. İngiliz basınının Afganlı mülteciler için Türkiye’de ve Pakistan’da toplama merkezleri kurulacağı haberinin yalan olduğu 24 saat içinde ortaya çıktı.
Haberi yapan BBC Türkçe özür dileyip haberini çekti. Peki yalan haber üzerine açıklama yapan muhalefet liderleri Kılıçdaroğlu ve Akşener ne yapacak? Onlar da özür dileyip, iddialarını geri alacaklar mı?
TÜRKİYE MÜLTECİ DEPOSU DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan sanki, “Türkiye yol geçen hanı değildir” dememiş, sanki “Türkiye Avrupa’nın mülteci ambarı değildir” çıkışını yapmamış gibi İngiltere’nin önemli gazeteleri Guardian, Mail on Sunday ve BBC Türkçe, Türkiye ve Pakistan’ın mülteci merkezi olarak görüldüğünü yazdı. Ortalığı karıştıran iddia İngiltere Savunma Bakanı Wallace’ın, Mail on Sunday için Afganistan’la ilgili olarak yazdığı makaleyle ilgili haberlerinde yer aldı.
İNGİLİZ OYUNU
İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un da dikkat çektiği gibi Wallace’ın makalesinde “Türkiye” ibaresi yer almıyor. Wallace’ın yazısının tamamının Türkçe çevirisini de istedim. “İngiltere’ye getirmekle yükümlü olduğumuz Afganlılar için Afganistan dışındaki bölgede bir dizi merkez kuracağız” diyor. Türkiye konusunda bir ima bile yok. Ama İngiliz basınında yer alan haberde, “İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde merkezler kurmayı düşünüyor” deniliyor. BBC Türkçe de bunu bakana atfen haber yapınca, bizim muhalefet mal bulmuş mağribi gibi üzerine atladı. Oysa Wallace’ın makalesinin metnine dikkat etseler, yalan haber üzerinden ülkelerini töhmet altında bırakmazlardı.
KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER’İN TEPKİSİ
Makale yayınlanır yayınlanmaz Kılıçdaroğlu ve Akşener, “Erdoğan söz verdi Türkiye ve Pakistan’da mülteci merkezi kurulacak” diye harekete geçtiler. Biliyorsunuz daha önce de “Afgan mülteciler için Erdoğan, Biden’la anlaştı” demişlerdi. Türkiye açıklama yapmış, inanmamış, ta ki ABD’den yalanlama gelince ikna olmuşlardı.
Dışişleri Bakanlığı, “Bugüne kadar hiçbir ülkeden tarafımıza iletilmiş bu yönde resmi bir talep bulunmamaktadır. Bu yönde bir talep iletilse dahi, bunu kabul etmemiz mümkün değildir” diye açıklama yaptı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iddianın kasıtlı bir çarpıtmadan ibaret olduğunu söyledi. AK Parti sözcüsü Ömer Çelik’in dediği gibi bu Türkiye’ye saygısızlıktır. Hatta bir adım ötesine gidersek küstahlıktır.
ÇAĞLAYANGİL - ERBAKAN ÖRNEĞİ
Yabancı mülteciler artık Türkiye’nin hassas sinir uçlarından biri oldu. O nedenle muhalefet kaşıdıkça kaşımaya çalışıyor. Muhalefetin bu konudaki tepkisi, uluslararası zeminde iktidarın elini de güçlendirebilir.
Eski Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil, “Ben koalisyon ortağımız olduğu zamanlarda Erbakan’dan çok yararlandım. Yabancılar bizden istemediğimiz bir talepte bulundukları zaman, ‘Biliyorsunuz biz koalisyon hükümetiyiz. Bizim Erbakan diye bir ortağımız var. O bunu kabul etmez. Hükümeti yıkar. Siz bizim hükümetimizin yıkılmasını mı istiyorsunuz’ derdim. Önerilerini geri çekerlerdi” derdi.
Ama bizim muhalefet bunu Erdoğan’ın dediği gibi “yalan terörü” noktasına getiriyor.
BBC TÜRKÇE’NİN ÖZÜR DİLEMESİ
Sonunda İngiliz basını da hatasını kabul etti. İletişim Başkanlığı ve Dışişleri’nin çabaları sonucunda BBC Türkçe “Afganlara Türkiye’de mülteci merkezi kurulacağı” haberini silip özür diledi. BCC Türkçe’nin açıklamasında, Wallace’ın makalesinde yer almayan Türkiye ve Pakistan’da mülteci merkezleri kurulacağı yönündeki niyet beyanının Guardian ve Mail on Sunday gazetesinde yer aldığını, kendi haberinde ise “sehven” bakana atfen aktarıldığı belirtildi. BBC Türkçe’nin açıklamasında, “Sorun bir atıf hatasından kaynaklanmıştır fakat BBC Türkçe’nin böyle hatalar yapmaması gerekir. Bu nedenle okuyucularımızdan/izleyicilerimizden özür dileriz” denildi.
KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER ÖZÜR DİLER Mİ?
BCC özür diledi de peki bizim muhalefet özür dileyip iddialarını geri alır mı? Hiç sanmam. Tam tersine. Daha büyük bir iddia ile kampanyaya dönüştürürler.
ERDOĞAN’IN KADEM’DE VERDİĞİ MESAJ NEDEN ÖNEMLİ
İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edildiği süreçte KADEM tartışmaların odağında yer almıştı. KADEM İstanbul Sözleşmesi’ni savunurken, karşı çıkanlar KADEM’i hedef almıştı.
KADEM’in çalışmalarına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği destek biliniyor ama İstanbul Sözleşmesi’nden sonra muhafazakâr mahallede yaşanan dalgalanmaları takiben Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KADEM’i ziyareti özel bir anlam taşıyor. O nedenle hem ziyaret önemli bir mesaj niteliği taşıyor hem de Cumhurbaşkanı’nın orada yaptığı konuşma önemli.
Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü akşam saatlerinde Vahdettin Köşkü’nden çıktıktan sonra KADEM’in Üsküdar’da Nevmekân’da devam eden hizmet içi eğitim kampına sürpriz bir ziyarette bulunuyor. KADEM’in hedef alındığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaret tabii ki moralleri yükseltiyor.
Programının yoğunluğu nedeniyle Erdoğan’ın katılımcılarla dışarıda fotoğraf çektirip ayrılması bekleniyor. Ama Cumhurbaşkanı içeriye girip 51 ilden gelen katılımcılarla sohbet ediyor.
ERDOĞAN’IN MESAJI
Cumhurbaşkanı konuşmasının başında KADEM’in diğer kadın dernekleri arasındaki öneminin altını çiziyor. “KADEM bizim kadına olan perspektifimizi sadece Türkiye’ye değil, dünyaya anlatmak bakımından çok önemli” diyor.
Erdoğan, KADEM üzerinden kadına, kadın haklarına ve kadının toplumdaki yerine ilişkin bir perspektif ortaya koyuyor. Afganistan’da yaşananları gözünüzün önüne getirirseniz, Türk kadınının rolü önemli. Ama sadece kadın hakları açısından değil, kadın ve demokrasi açısından da önemli.
Bazen haberler bir cümle ile geçiyor. Ama o cümlenin arkasında koskoca bir dünya yer alabiliyor.
Sierra Leone Cumhurbaşkanı’nın eşi Fatima Maada Bio’nun Türk kadınına ilişkin mesajı da böyle bir gerçeğe işaret ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sierra Leone Cumhurbaşkanı Julis Maada Bio’yu kabulü haber kanallarının canlı yayınlarında yer aldı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuk Cumhurbaşkanı’nı Özbek Otağı’nda ağırlaması ayrı bir haber konusu olmuştu. Otantik özelliği nedeniyle Özbek Çadırı pek kullanılmıyor ama kullanıldığında da haber değeri taşıyor. Özbek Otağı’nda Cumhurbaşkanı eşleri de yer almıştı. Emine Erdoğan’ın konuklara bir şeyler anlattığı kameralara yansımıştı.
TÜRK KADINI İÇİN NE DEDİ?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KADEM’i ziyaretinde Özbek Otağı’ndan bir anekdot aktarıyor. Sierra Leone Cumhurbaşkanı’nın eşi Fatima Maada Bio orada, “Türkiye’yi çok seviyorum” diyor. Bu cümle ülkemizi ziyaret eden bir konuk cumhurbaşkanı eşinin nezaketi olarak anlaşılabilir ama Fatima Hanım Türkiye’yi neden çok sevdiğini şu cümlelerle özetliyor: “Türkiye’deki demokrasiyi seviyorum. Türkiye’deki kadın haklarını çok seviyorum.”
Dikkat edin o masada başı örtülü iki Müslüman kadın var. Ama kadın hakları konusunda önderlik eden modern-muhafazakâr iki kadından söz ediyorum. Tabii başörtüsünü mo-
dernliğe aykırı görenlere sözüm yok.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anekdotu Türkiye’nin kadın hakları konusunda kazanımlarının İslam dünyasındaki kadınlara nasıl olumlu bir rol model oluşturduğunu anlatmak için aktarıyor.
Yorum Yazın