TÜRK siyasetinde bir ilk yaşanıyor. İlk kez cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Peki sonuç ne olur? Seçime geçmeden önce iki noktaya değinmek istiyorum.
1- İkinci tur bitmeden Meclis’in toplanması beklenmiyor.
2- Bu durum şu açıdan önemli, 16 bakan milletvekili oldu. Milletvekili yemini edene kadar bakanlık görevine devam edecekler. Çünkü Meclis toplanıp yemin ederlerse bakanlık görevinden istifa etmeleri gerekecek. Erdoğan ikinci turu kazanırsa, seçimler yapıldıktan sonra Meclis toplanırsa milletvekili yemini etseler dahi aralarında bakan olacaklar daha sonra milletvekilliğinden istifa edip bakanlık görevine dönecekler. Bakanların tamamının değil ama bir kısmının yeniden bakanlık görevine dönmesi bekleniyor.
SEÇİMLER NE OLUR
Seçimlerin ikinci tura kalmasıyla birlikte yeni bir denge ortaya çıktı. Her seçim ayrı bir sınavdır. Anayasa gereği Erdoğan ile Kılıçdaroğlu yarışacak. Muharrem İnce çekildikten sonra kilit konumuna yükselen Sinan Oğan faktörü önemli olacak. Ama kimse Sinan Oğan’a verilen oyların robot seçmen olduğunu düşünmesin. Sinan Oğan kimi işaret ederse oraya gidecek bir seçmen kitlesi değil.
YENİ SEÇİM RUHU
28 Mayıs yeni bir seçim. Kim ikinci tura yeni bir seçim ruhuyla hazırlanırsa, kim ikinci turda seçmeni ikna ederse o kazanır. O nedenle Erdoğan’ın da Kılıçdaroğlu’nun da 28 Mayıs’a yeni bir seçim diye hazırlanması gerekiyor. Çünkü milletimiz de ikinci tura yeni bir seçim olarak bakacak.
Meclis’te çoğunluğu alan Erdoğan’ı destekleyelim, böylece güven ve istikrar sağlansın mı diyecek yoksa farklı mı hareket edecek? Yani yeni bir 7 Haziran ruhuyla başlayıp 1 Kasım’la sonuçlanan bir seçim mi göreceğiz yoksa farklı dengeler mi ortaya çıkacak?
MEVLÂNÂ MİSALİ
İkinci turda kimsenin işi kolay değil. Ama 14 Mayıs’ın kaybedeni olarak Kılıçdaroğlu’na göre Erdoğan daha avantajlı. Ama Erdoğan’ın da Kürt seçmeni, İstanbul’u kazanmak için yeni stratejiler geliştirmesi gerekiyor.
Erdoğan’ın Mevlânâ misali, “Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım” diyerek 28 Mayıs’a yeni bir dille, yeni bir stratejiyle hazırlanması gerekiyor.
Bu seçim kutuplaşma seçimi değil, kucaklaşma seçimi olmalı.
KİM KAZANDI KİM KAYBETTİ
HER seçimden sonra kim kazandı kim kaybetti listesi yapmak âdettendir.
Önce kaybedenler:
1- Kemal Kılıçdaroğlu kaybetti.
2- Kılıçdaroğlu’nun yanlış tercihleri sonucunda CHP kaybetti.
3- Kandil kaybetti.
4- Yeşil Sol Parti kaybetti.
5- Biden kaybetti.
6- The Economist’ten Washington Post’a kadar Erdoğan kaybetsin kampanyası yürüten Batı basını kaybetti.
7- Muharrem İnce kaseti üreterek seçim sürecini kirleten FETÖ kaybetti.
8- Onca havaya rağmen TİP kaybetti.
9- Temel Karamollaoğlu kaybetti. Temel Reis bak, Fatih Erbakan geliyor.
KİM KAZANDI
1- Erdoğan kazandı.
2- MHP kazandı.
3- Sinan Oğan kazandı.
4- Kılıçdaroğlu’na hiçbir katkısı olmamasına ve CHP oylarını aşağıya çekmemelerine rağmen çok sayıda milletvekilini Meclis’e sokan Gültekin Uysal, Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan kazandı.
5- 29 yıl sonra Meclis’e giren Mustafa Sarıgül kazandı.
6- Babasının siyasi misyonunu sürdüren Fatih Erbakan, Meclis’e girmeyi başararak bu seçimin kazananı oldu.
SEÇİMİN MAĞDURU İNCE
Bu seçimin tek mağduru oldu, o da Muharrem İnce. Çok temiz bir seçim kampanyası yürütüyordu. CHP’lilerin siyasi lincine maruz kalma pahasına iddiasını sürdürüyordu. Ama FETÖ’nün alçakça ürettiği kasetle seçimden çekilme kararı aldı. Bence dirense, meydan okusa büyürdü ama o çekilmeyi tercih etti. Böyle adice bir kumpas sonucunda yarıştan çekilmek zorunda kaldığı için Muharrem İnce bu seçimin tek mağduru oldu.
ERDOĞAN’IN BALKON KONUŞMASI
Lider zor zamanlarda ortaya çıkar. Seçim geceleri bu açıdan kritiktir. Erdoğan seçim gecesi yaptığı balkon konuşması ile bir kez daha büyük bir lider olduğunu gösterdi. Doğru AK Parti, birinci parti oldu. Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluğu sağladı. Erdoğan birinci çıktı. Rakibi olan Kılıçdaroğlu kazanamadı. Ama netice itibarıyla açık ara farkla birinci turda kazanacağı bir sonuç yaşanmadı. Buna rağmen Erdoğan balkona çıktı. AK Parti Genel Merkezi’nin önünde bekleyenlere, ekran başındaki endişeli AK Partililere hitap eden bir konuşma yaptı. Kazandık dedi, birinci parti olduk dedi, milletin kararı başımızın üstüne dedi, ikinci tura kalırsak yine kaldığımız yerden mücadele ederiz dedi.
KILIÇDAROĞLU NE YAPTI
Aynı saatlerde CHP Genel Merkezi’nin önünde bekleyenler de vardı. Ama Kılıçdaroğlu o liderliği gösteremedi. Çıktı, gergin bir konuşma yaptı. CHP’nin önünde toplananlar bir kez daha hayal kırıklığı yaşadı. Seçim zaferini kutlamak için toplananlar seçim hezimetini yaşayarak evlerine dönmek zorunda kaldılar.
Bir kez daha anladım ki Kılıçdaroğlu hiçbir zaman balkon konuşması yapamayacak. Bu seçimde mutfaktan video çeken kaybetti, balkondan konuşan kazandı.
SUİKAST İDDİALARI NE OLDU
Bu seçimi kim kazandı denilince “Millet kazandı” diye klasik bir cevap vardır ya, onu demeyeceğim. Ama gerçekten millet kazandı.
Kılıçdaroğlu ve Akşener toplumu gerdikçe gerdi. Kılıçdaroğlu’na suikast ihbarı var dediler. Kılıçdaroğlu ikide bir çıkıp sizden korkmuyorum diye meydan okudu. Önce İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve ekibini “deep fake” kasetler üretmekle suçladı. Bunun boş bir iddia olduğu ortaya çıkınca bu kez işi daha da büyüttü, Putin’i hedef aldı. Meral Akşener ise Meclis kürsüsünden mermi atarak tüy dikti.
JAMES BOND
Erdoğan terörün en yoğun olduğu dönemlerde Diyarbakır’da, Hakkâri’de, Şırnak’ta mitingler yaparken çelik yelek giymezken, Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu Ankara mitingine çelik yelekle çıktı. Tandoğan mitinginden Kılıçdaroğlu’nun koruması Cihangir Müdür’ün eli silahında fotoğrafları yayınlandı. Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu gitti, James Bond Kemal geldi. Sonuç ne oldu? James Bond siyaseti çöktü. Allah’a şükür kimsenin burnu kanamadı. Millet büyük bir demokratik olgunluk içinde seçimini yaptı.
Yorum Yazın