KONSOMATRİS: Fransızca kökenli bir kelimedir. Konsomasyon, tüketme tüketim ile kafe ya da restoranda tüketilen içki anlamındadır. Konsomatris konsomasyon işi yapan kadın yani bar, restoran müşterilerine içki içiren kadındır. TDK sözlüğünde “Gazino, bar vb. eğlence yerlerinde müşteri ile birlikte yiyip içerek çalıştığı yere kazanç sağlayan kadın” olarak açıklanmıştır.
Konsomatrisler kelimenin kökeninden de anlaşıldığı üzere müşteriye içki içiren kadınlardır. Türk usulü konsomatris vaziyetlerinde; gelen içkilerin müşteriye çaktırmadan yere dökülmesi, içki görüntüsü altında su içilmesi, içip içip gidip kustuktan sonra gelip içmeye devam edilmesi, adisyonda bayan içkisi olarak yazılıp onla çarpılarak fiyat oluşturulması sık rastlananan üsullerdendir.
Yine Türk usulü bar, pavyon müşterileri, konsomatrislerin görevinin müşteriye içki içirmek olduğunu unutup onlardan sevgi, vefa, dostluk beklerler. Beklentiyle elde edilen aynı olmayınca, bu durum hayal kırıklıklarına, kavgalara, cinayetlere ve aile facialarına yol açar.
Bir de konsomatrislerin kahkahaları meşhurdur. Çevre Sağlığı Teknisyeni iken bir denetim esnasında merak edip sormuştum. “Bu kahkahalar mutluluktan mı atılıyor” diye. “Hiç mutluluktan olur mu? Bu mesleğimizin bir parçası” diye cevap almıştım.
BİR SÖZ
Bir adın nereden geldiği bilinince, adlandırdığı şeyin özü daha kolay kavranır.
İspanyol tarihçi Sevillalı İsidoro (560-636)
BİR FIKRA
BAKALIM BEN BUNLARI KABUL EDİYOR MUYUM?
Konsomatrisin biri kavga sonucunda sövmek suretiyle müşterinin onur, şeref ve haysiyetine yönelik saldırıda bulununca mahkemelik olmuşlar.
Hakim son duruşmada, “Gereği düşünüldü, delillerinde değerlendirilmesi sonucu suçun sübut bulunması nedeniyle Türk Ceza Kanununun …maddesi uyarınca cezalandırılmasına karar verilmiştir” diye yazdırmış.
Konsomatris “Hakim bey! Hakim bey! Sen bunları çatır çatır yazdırıyorsun da bakalım ben bunları kabul ediyor muyum?” demiş.
Hakim kızmış:
-Hanım hanım ben burada sana evlilik teklif etmiyorum, hakim olarak karar veriyorum, demiş.
Yorum Yazın