MEKRUH: Arapça bir kelime olup KRH kökünden gelir. Kerh iğrenme, nefret anlamındadır. Mekruh kelime olarak nahoş, çirkin, iğrenç anlamında kullanılmaktadır. TDK sözlüğünde “İslam dininde, dinî bakımdan yasaklanmadığı hâlde yapılmaması istenen” davranışlar olarak açıklanmaktadır.
Mekruh helal ile haram arasında bir yerde duran ama harama daha yakın davranışlardır.
Kerhen kelimesi de istemeyerek, tiksinerek anlamında kullanılır. Bir zamanlar Necmettin Erbakan birinci milliyetçi cephe kurulduğunda, Süleyman Demirel için "kerhen destekliyoruz,” demişti.
Kerhane kelimesi de kötü, tiksinilerek ev anlamındadır. Ancak, önce umumhane sonra genelev denilerek kavramsal meşrulaştırma yapılmıştır. Eskiden kerhaneci hakaret amaçlı kullanılırdı.
BİR SÖZ
Eğer AIIah’ın her dakika yanınızda oIduğunu, her davranışınızı gördüğünü biIirseniz hiçbir zaman yanIış iş (günah) yapmazsınız.
Epiktetos
BİR FIKRA
NASREDDİN HOCA VE TEMEL
Bir gün Nasrettin Hoca komşusu Temel’denbir kazan ister. Temel kazanı verir. İki gün sonra Hoca kazanı ve içindeki küçük bir kazanla verir. Temel sorar:
-Hoca bu ne?
-Sizin kazan doğurdu.
Hoca bir kaç gün sonra kazanı tekrar ister. Kazan gelmeyince Temel gider, Hoca’dan kazanı ister. Hocanın yüzü eğik bir şekilde cevap verir:
--Allah rahmet eylesin sizin kazan öldü.
Temel düşünür düşünür, sonra;
-Nereye defnettiniz? Hadi gidip alalım, onun ölüsü de işe yarar, der.
Yorum Yazın