TARİFE: Bildirme anlamına gelen Arapça kökenli bir kelimedir. TDK sözlüğünde, “Fiyat gösteren çizelge” “Taşıtların gidiş geliş zamanlarını gösteren çizelge” “Tanıtmalık” olarak açıklanmıştır.
Gümrük tarifesi, “ İthal edilen mallar üzerinden alınması gereken vergi miktarı veya oranlarını gösteren liste”dir.
Kelimenin hikayesi: Araplar; İspanyada hükümranlık kurdukları dönemde Arap sahil koruma gemileri, Cebelitarık'tan Akdenize girecek yabancı bandıralı gemileri durdurur, geçiş harcı alırlardı. Bu gemileri durdurdukları limanın adı Tarifa idi. İngilizcede de tıpkı Türkçede olduğu gibi içeri girecek veya çıkacak eşyadan alınacak gümrük ücretlerini gösteren listeye tariff (tarife) denmektedir.
BİR SÖZ
En acınacak mahluk, kaplumbağalarla beraber yürümeye mecbur kalan küheylandır.
Cenap Şahabeddin
BİR FIKRA
EVLİLİK
Hoca ders anlatırken konu evlilik üzerine yoğunlaşmıştı. Bir öğrenci ile hoca arasında karşılıklı atışma gibi diyalog başladı:
-Hocam evlensek mi evlenmesek mi?
-Aynı soru Sokrates’e öğrencileri tarafından sorulmuş, Sokrates, ‘Siz istediğinizi yapınız, her iki halde de pişman olacaksınız’ demiş.
-Hocam Sokrates’in mutsuz bir evliliği vardı. Bu nedenle evlilik lehinde iyi birşey söylemesi mümkün değil. Onlara bakıp evliliği hep mutsuz mu göreceğiz?
-Bak evladım Fransız Şair Aragon’da ‘Mutlu aşk yoktur’ diyor. Mutlu aşk yoksa mutlu evlilik nasıl olacak?
-Hocam bize hep geçmişten örnek veriyorsunuz. Biz bunlara mazi diyoruz.
-Mazi değil. Sana günümüzden örnek vereyim. Benim evliliğimde aynı, gazı kaçmış gazoz gibi tatsız.
-Hocam mutsuz evliliğine milattan öncesinden sonrasından şahit tutmaya gerek yoktu ki. Bunu açıkça söylesen biz inanırdık.
Yorum Yazın