ÇIKAR: Türkçe bir kelimedir. TDK sözlüğünde “Dolaylı bir biçimde elde edilen kazanç, menfaat, yarar” olarak açıklanmıştır.
Aslında kazanç, menfaat, yarar kelimeleri çıkarın eş anlamlısı gibi verilmekte ise de anlam farklılıkları bulunmaktadır.
Menfaat Arapça bir kelimedir. Menfaat herhangi bir kişinin, kurumun, grubun yararını gözetmesidir. Çıkar ise dolaylı yoldan elde edilir.
Yarar kelimesi yarayan, elverişli, uygun olan anlamındadır.
Sözlerimizde çıkarcı, menfaatçı davranış biçimine olumsuz bir anlam yükleriz. Ama diğer yandan çıkarcı davranış toplumda alabildiğne yaygındır. Şerefli bir hayat çıkarcı bir anlayışla yanyana gitmez. Konfüçyüs, “Yüksek insanlar adalet için, alçak insanlar ise menfaati için çaba gösterir.”demiştir.
BİR SÖZ
Hukuk bilmemek zarara yol açar.
(İgnorantia luris nocet)
Latin Atasözü
BİR FIKRA
SADECE MÜŞTERİ OLMAK
Delikanlı ilkokulu köyünde okumuştu. Orta ve lise öğrenimini kasabada tamamladı. Sonra bir taşra üniversitesinin edebiyat bölümünden mezun oldu.
KPSS yerleştirmesiyle İstanbul’da kamu kurumuna memur olarak atandı.
Mesai arkadaşlarından tecrübeli olanlar, onun önce iyi bir kıyafete sahip olmasını öğütlediler.
Bunun üzerine delikanlı bir mağazadan takım elbise almaya gitti. Tezgahtar kız delikanlıya sunduğu takımları onun beğenmesi için oldukça sempatik ve iltifatkarane sözler söylüyordu. “Bu elbise sana çok yakıştı” gibi.
Delikanlı aldığı elbiseden ziyade tezgahtar kızın ilgisinden çok mutlu olmuştu. O günün gecesinde hayaller kurdu. Şiirsel duygular içinde çalkalandı durdu.
Ertesi gün dayanamayıp mesai çıkışında aynı mağazaya uğradı. Tezgahtar kıza çıkma teklif edince, kız birden ciddileşip, “Ne münasebet!” dedi.
Delikanlı mahçup bir şekilde, “Bana o kadar çok ilgi gösterdin ya” dedi.
Kız “ Ben profesyonel bir satış elamanıyım. Sen ise bir müşterisin. Sana gösterdiğim bütün ilgi müşteri hizmetleri kapsamındadır. Ve sadece sana o elbiseyi satmak içindir. “ dedi.
Delikanlı birden bire bir hayal boşluğuna düştü. Ne diyeceğini bilemedi. Sonra, “Ben insan olarak karşılandığımı sanıyordum. Bir kişi insanlığını bir kenara bırakıp nasıl sadece müşteri kalabilir ki!” dedi.
Yorum Yazın