“Dostluktan mı Yoksa Doğruluktan mı Yanasınız?” başlıklı bir yazı yazmış ve paylaşmıştım. 17 beğeni ve bir yorum vardı.
Yazıyı okuyanlardan geri bildirim istemiştim. Yazıyı sonuna kadar okuyan ve geri bildirimde bulunan bir kişi vardı.
Yazıya beğeni koyanlar muhtemelen yazıyı okumamışlardı. Okusalar geri bildirimde bulunabilirlerdi.
Buradan nasıl bir sonuç çıkıyor:
1-Her beğeni o yazının okunduğu anlamına gelmiyor. Ağırlıklı çoğunluk bir sosyal medya ritüelini yerine getirmek için beğeniyi tıklıyor.
2-Okumak zihinsel bir çaba ve zaman gerektiriyor. Hiçbir işe yaramayan şekilde bakıp geçmek ve “tık”lamak sanal bir tatmin duygusu sağlıyor.
3-Yazı insan hayatına 5500 yıl önce girmiş, görme yeteneğinin ise milyonlarca yıllık geçmişi var. İnsan doğduktan kısa bir süre görmeye başlar ama okuyabilmesi için 6-7 yaşında okula giderek eğitilmesi gerekir. Görmek, biyolojik bir varlık olarak insanın özelliğidir. Okumak kültürel bir varlık olarak insanın özelliğidir. Ağırlıklı çoğunluk biyolojik bir varlık olarak insan olmayı tercih ediyor.
4-Çağımızda görsellik sürekli öne çıkmaktadır. Bir şeyin ne olduğu değil nasıl göründüğü önem taşımaktadır. Bu nedenle soyut yazılardan ziyade somut görseller sosyal medyayı doldurmaktadır. Eğer ben o yazıyı paylaşmak yerine alelade bir fotoğrafımı koysam yüzlerce beğeni alabilirdi. Çünkü zihinsel bir çaba gerektirmiyor.
5-Sosyal medyada ağırlıklı olarak kavramlar, terimler ve sözcükler yerine sloganlar, klişeler, görseller öne çıkmakta, bu durum zihinsel bir uyuşukluğu doğurmaktadır.
6-Zihinsel tembelliği besleyecek içerikten yoksun kutlama günleri, hazır mesajlar, mizansen görseller hazırlanarak paylaşıma sokulmaktadır. İçerik üretemeyen sosyal medya bağımlıları bu paylaşımları yayarak sahte bir sosyal tatmin sağlamaktadır.
Bu yazıyı yazımı okumadılar diye mi yazıyorum. Hayır. İnsanın ancak zihinsel çaba göstererek bilinç düzeyine ulaşabileceğini hatırlatıp bir farkındalık olsun diye yazıyorum. Ne yazık ki bu yazının da okunurluk düzeyinin zayıf olacağını düşünüyorum. Ancak geribildirimler bu düşüncemin ne derece doğru olduğunu belirleyecektir.
Yorum Yazın