Değerli okurlarım, her yılın 5 Aralık günü dünya genelinde ‘Dünya Gönüllüler Günü, adıyla kutlanmaktadır.
Türkiye’nin de yer aldığı 123 ülkede 5 Aralık günü değişik etkinlikler düzenlenerek kutlanıyor.
Bir yıl içinde ortalama her üç günde bir ‘özel gün kutlaması, elliyi aşkında ‘hafta kutlaması, yapılmaktadır.
‘Gün, kutlamaları insan yaşamında önemli yer edinen ortak bir sevince ya da üzüntüye dikkat çekme amacıyla yapılagelmektedir.
Gönüllüler gününde insanlar birlikte yardımlaşmaya, düşünmeye, geleceği kurtarmaya ve daha sağlıklı bir ortamda yaşamaya yönelik etkinliklerde bulunma amacıyla bir araya gelmektedir.
Dünya Gönüllüler Günüde, Birleşmiş Milletler tarafından ilk kez 1985 yılında kabul edilmiş olup; insanları yaşadıkları topluma karşı daha sorumlu olmaya, bir arada hareket edip gönüllü davranışta bulunmaya teşvik etmek amacıyla oluşturulmuş bir farkındalık günüdür.
İnsanlık dünya genelinde değişik sorunlarla karşı karşıya bulunmaktadır. Özellikle her alanda iyi bir gelecek kurmak için, insanların dikkatini çekmek ve farkındalık oluşturmak ‘Gönüllüler Gününde, daha etkili olabilmektedir.
Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da ülkemizde özellikle gençler ‘Dünya Gönüllüler Günü, münasebetiyle değişik etkinlikler düzenledi.
Gönüllüler Gününün 1985 yılında Birleşmiş Milletlerce kabulünün ardından, günün mana ve önemini idrak etmiş ve geniş kitlelere duyurulmasını üstlenmiş sivil toplum kuruluşlarını da harekete geçirmesi olumlu sonuçlar vermiştir.
Üzerinde yaşadığımız dünyada insan olarak sorumlu davranmamızı gerektiren değişik olaylar yaşanmaktadır.
Sağlık sorunları, çevre düzenlemesi ve temizliği, geleceğe yönelik endişeli ortam, insan olarak her birimizi ilgilendiren ortak bir özellik taşımaktadır.
Tüm insanlığı ilgilendiren sorunlar konusunda ortak bir tavır alınması gerekirken, bazı insanların bu sorunlara kayıtsız kalıp duyarsız davranması insanlığı bir arayışa itmiş, Gönüllüler Günüde bu arayış sonucu ortaya çıkmıştır.
İnsanlarda yaygın ölümlere yol açan bir hastalığın önlenmesi maksadıyla bulunan aşı veya çevrenin giderek bozulmasına yol açan kirliliğin önlenmesi için yapılan temizlik ile eğitim ve öğretim hizmetlerinde okuryazar sayısını artırıp cehaleti yenmek için gönüllü olmak insani bir davranış tarzıdır.
Sağlık, çevre temizliği ile eğitim ve öğretim hizmetlerine erişebilir olmayı artırmanın yanında günümüzde geleceğimizi yakından ilgilendiren ‘Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, konusunda da genç kuşağın geniş kitlelerin dikkatini çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla gönüllü davranış sergilediklerini gözlemlemekteyiz.
Dünya çapında olumsuz etkilere yol açan küresel ısınmanın önü alınabilirse bunda gönüllü olarak faaliyet gösteren gençlerin önemli bir katkısı olacaktır.
Dünya Gönüllüler Günü nedeniyle ülkemizde 05 Aralık 2022 günü yapılan etkinliklerde yükseköğrenim gören gençlerin duyarlı bir yaklaşım sergilediklerine ilişkin haberler basına olumlu yansıdı.
Gençler sağlık alanında, özellikle engelli vatandaşlarımızın yaşadığı otizm, down sendromu veya diğer engelli bireylerle bir araya gelip onların sosyal yaşama katılımlarını artırma gayreti içinde olmaları örnek bir insani davranış olarak yorumlandı.
Diğer bir yükseköğrenim gençliği de Ankara’nın Çubuk ilçesinde gün boyunca cadde ve sokakları temizleyerek çevre temizliğinin sağlanmasında gönüllü davranışın önemini vurguladılar.
Çevre kirliliğinin arttığı, deniz ve göllerin plastik atıklar nedeniyle girilemez duruma geldiği bir ortamda gönüllü gençlerin duyarlı davranışı Gönüllüler Gününde anlamlı bir etkinlik oldu.
Gönüllülüğün, bireysel gayretlerin yanında sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle daha geniş kitlelere ulaşması gerekmektedir.
Ülkemizde sağlık, eğitim ve çevre temizliği konularında görev yapan dernek ve vakıfların faaliyetleri gönüllü kuruluşlar olarak sesini daha geniş kitlelere duyurabilmelidir.
Gönüllülük; dünyamızı yaşanır hale getirme, hayat kurtarma ve örnek davranış sergileme açılarından daha da geliştirilmelidir.
Bu gelişim yolunda bizlerde sorumlu birer birey olarak ‘gönüllülük hareketi, içinde yer alabilmeliyiz.
Yorum Yazın