Ahmet Yenilmez

Ahmet Yenilmez

Mail: shjbjdsk@hotmail.com

G-20 KARARLARI

Geçtiğimiz 15-16 Kasım'da Endonezya'nın Bali Adasında G20 toplantısı için üye ülkeler bir araya geldi. Bilirsiniz ekonomik anlamda dünyayı domine eden ülkeler önce kendi aralarında politikacısıyla, zenginiyle, bürokratıyla G7 zirvesinde buluşur, orada bazı kararlar alır. Onun bir alt katmanı olan G20 zirvesinde de aldıkları kararları diğer ülkelere dikte ederler. G20 ülkelerine bakacak olursak; Avrupa'dan Türkiye, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya Federasyonu ve Avrupa Birliği; Amerika'dan ABD, Kanada, Meksika, Arjantin, Brezilya; Asya-Pasifik'ten Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Avustralya; Afrika'dan Güney Afrika; Orta Doğu'dan Suudi Arabistan ülkeleri oluşturur.

Bu seneki zirvenin neticesinde 19 sayfa 52 maddeden oluşan bir sonuç bildirgesi deklarasyon yayınlandı. Yanı bu deklarasyonda yazan maddeler söz konusu ülke yönetimleri tarafından kabul edildi ve uygulamaya konma sözü verildi. Konulardan bazıları medyada ön plana çıkarıldı, bazılarına ise fazla yer verilmedi. Allah'tan hala sonuç bildirgesi gibi uygulamaları yapıyorlar da satır aralarında dünya insanlığını ne gibi "yenilikler" ile tanıştıracaklar görebiliyoruz. Dileyenler söz konusu bildirgeye internet üzerinden ulaşabilir ve tamamını okuyabilir. İlgimi çeken bazı başlıklar şöyle;

- Aşı Pasaportu

Dünya çapında uygulamaya sokulması planlanan bir sağlık pasaportu ile insanların birey bazında hangi hastalıkları geçirdiği, hangi aşılarının tam veya eksik olduğu, bağışıklık sisteminin nelere duyarlı olduğu gibi şahsi bilgileri tüm dünyaya daha doğrusu bu bilgileri depolayacak olan serverlara işlenecek. Bu serverlerinin başını tutanlar da bu bilgileri "koruyacak, kollayacak ve manipüle edilmesine izin vermeyecek".

Aynı pasaportta bulunacak dijital bilgilerde kişilerin finans bilgileri vb. kişisel verilerde küresel bir depolama merkezine iletilecek.

- Pandemi Fonu

Dünya çapında pandemi işi ile uğraşan bazı otoriteler pandemiler ile mücadele edebilmeleri için yılda kendilerine 31 milyar dolarlık bir para gerektiğine karar kılmış. Bu fonun insanların vergilerinden alınması gerektiği konusunda hem fikir olup bunu ülkeler bildirmişler. Neticede ülkeler de bunu kabul etmiş. Pandemi fonu üstlenicilerinden biri de malum salgın sürecinde göz önünden düşmeyen ve tüm pandemi politikalarının baş aktörlerinden olan Bill ve Melinde Gates Vakfı.

- Dezenformasyonla Mücadele Yasası

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde yürürlüğe giren yasanın aslında bizim ülkemiz özelinde değil de dünya çapında uygulamaya sokulmaya çalışılan bir yasa olduğunu görüyoruz. Ülkemiz otoriteleri ile çelişecek olan tüm düşüncelerin dezenformasyon kategorisinde değerlendirilebileceği korkusu ile yasa çıkarken bazılarımız bu hususta karşıt fikirler belirtmişti. Artık ülkemizin değil küresel otoritelerin kabullerine muhalif hususlar da bu yasayanın konusu olacağını anlamış olduk.

- Uluslararası Pandemi Yasası

Pandemi döneminde dünya çapında bir sağlık bakanlığı gibi hareket etmek için uğraşan fakat başarılı olamayan DSÖ kurumu, artık bu emelini yerine getirebilecek gibi görünüyor. Ben hastalık var diyorsam vardır. Ben bu hastalığa bu iyi gelir diyorsam bu iyi gelir. Aksi hususlar için dezenformasyon yasasını devreye sokabilir miyiz gibi "ricalarda" bulunabilecek.

- İklim Krizi İle Mücadele

Bu husustaki düşüncelerimi daha evvelki yazılarda epey belirtmiştim.

- Dijital Para

Küresek çapta dijital paraya geçiş kararlaştırıldı. Nakit peyderpey kalkacak ve yerine herkesin kullanmak zorunda kalacağı dijital para devreye girecek. Bir de bunu "Sosyal-Dijital Kredi Sistemi" ile harmanladığımızda karşımıza çok güzel bir manzara çıkacak. Örn. "Bir şahıs küresel olarak kabul gören iklim uygulamalarının aksine hareket ettiği (çok kırmızı et yemek) için kredisi düşürüldü. Banka hesaplarına kısıtlama getirildi." Gibi durumlarla karşılaşılabilecek.

Gördüğümüz üzere yine birileri bizler adına bize sormadan kararlar alıyor. Açıkçası benim düşüncem böylesine her bir bireyin hayatını kökünden etkileyecek uygulamaların kabulü için toplu bir plebisit uygulaması yapılabilir. Lakin çok zor görünüyor. Kararlar alınıyor. Ülkeler çapında kanunlar çıkarılıyor. Bizlere de "haber" veriliyor. Size önümüzdeki süreçte bunlar uygulanacak haberiniz olsun şeklinde. O haberleri de anca satır aralarından toparlayabiliyoruz. Çünkü medyada sabahtan akşama kadar gösterilmesi gereken daha önemli konular var. Kalın sağlıcakla.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar