Mevlüt Tezel

Mevlüt Tezel

Mail: dfdklggl@hotmail.com

Evini boş tutanlara ceza!

İnşaat sektörü temsilcileri konut üretim maliyetinin yükseldiği için yeni konut yapmanın zorlaştığını söylüyor. 2022'de konut fiyatlarında yüksek artışların yaşanacağına dikkat çekiyorlar.
İnşaatta üretim azalırsa kiralar da artar. Bu da barınma sorunu yaratır.
İnşaat üretiminde kullanılan ham madde ucuzlarsa daha çok konut yapılır, fiyatlar da düşer diyebilirsiniz. Dünyada da aynı sorun yaşanıyor. Enerji ve ham madde eksikliği birçok ülkeyi etkiliyor. Yine de maliyetleri düşürecek çözümler üretilebilir.
Benim önerim ise; boş duran evlerin vergisinin artırılması olacak. Daha önce de yazdım: İstanbul'da 400-700 bin arası hiç oturulmayan 'boş ev' olduğu tahmin ediliyor.
Bu boş duran daireler bir şekilde kullanıma açılmalı.
Oturmaya müsait ama yıllardır satılmayan veya kiraya verilmeyen evlerin vergisi artırılabilir. Böylece mal sahipleri yüksek vergi ödemek yerine evin satış fiyatı ya da kirasında indirime gidebilirler.



YÜKSEK KİRA İÇİN...

Konut sorunu için daha radikal çözümler getirenler de var. Örneğin Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da geçtiğimiz yıl 512 bin Euro'ya kadar olan bir ev satın alan kişilere en az 4 yıl boyunca bu evde oturmak zorunluluğu getirildi. Amaç gayrimenkul rantının önüne geçmek. (Türkiye'de ise gayrimenkul en garanti, en kazançlı yatırım aracı olarak görülüyor. Bu da fiyatları sürekli yükseltiyor.)
Amsterdam belediyesi bununla da yetinmedi şimdi yüksek kira beklentisiyle boşalan evler, belediye tarafından belirlenen süre içerisinde kiraya verilmezse ev sahipleri para cezasına çarptırılacak.
Yine geçtiğimiz yıl İstanbul gibi konut sıkıntısı çekilen Berlin'de halk referanduma gitti, dev emlak şirketleri tarafından yönetilen 200 binden fazla konut, ihtiyaç sahibi insanlara kiralanmak üzere kamulaştırıldı.
Aklın yolu bir! Pahalı kiralık evlere talep yoksa kiranın düşmesi gerekir. Ama bu akıl bizde bir türlü devreye girmiyor!

***


UĞUR ŞAHİN VE ÖZLEM TÜRECİ'DEN SOĞUDUM!
2021 yılında dünya çapında yaklaşık 10 milyar doz koronavirüs aşısı üretildi. Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz yıl dünya nüfusunun yüzde 40'ının aşılanması hedefi için yeterli bir miktardı. Ancak yoksul ülkelerde yaşayanlar arasında, koronavirüse karşı aşılanarak tam koruma altında olanların oranı sadece yüzde 4!
Uluslararası Af Örgütü'nün son raporuna göre Pfizer, BioNTech ve Moderna gibi şirketlerin muazzam kar etmelerine rağmen, üretilen aşıların yalnızca yüzde 2'si yoksul ülkelere ulaştı.



Astrazeneca en çok aşıyı düşük gelirli ülkelere gönderdi, aşıları maliyetine satıyor ve diğer üreticilere bazı gönüllü ruhsatlar veriyor.
Moderna bugüne kadar düşük gelirli hiçbir ülkeye bir tek doz bile aşı göndermedi.
Pfizer ve BioNTech, bugüne kadar yalnızca İsveç'e, düşük gelirli diğer ülkelerin toplamına verdiğinden dokuz kat daha fazla aşı verdi. Bu miktar bugüne kadarki üretiminin yüzde 1'inden daha azına karşılık geliyor.
BioNTech'in kurucu ortağı Dr. Özlem Türeci'nin "Aşıların patent haklarının kaldırılması kötü bir fikir" derken ne demek istediğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Yüksek aşı fiyatları sayesinde Pfizer ve BioNTech'in 2022 sonu itibariyle 86 milyar dolar daha kâr etmesi bekleniyor.
BioNTech'in aşı patentini serbest bırakacağına inanmıyordum zaten. Ancak ürettiklerini fakir ülkelere yollamamaları büyük hayal kırıklığı! Uluslararası Af Örgütü, ilaç şirketlerini açgözlülükle suçladı. Az bile demişler.
BioNTech'in kurucuları Uğur Şahin ve Türeci'den fena halde soğudum!

***


İSVİÇRE SEVERLER ÜZÜLECEK!
İsviçre'de düzenlenen referandumda hayvan deneylerinin yasaklanmasına yüzde 79,1 "hayır" derken, "evet" oyları yüzde 20,9'da kaldı.
Sosyal medyada İsviçre güzellemesi yapanları üzecek bir haber. Sevgi tomurcuğu, ultra duyarlı İsviçre halkına yakıştı mı şimdi bu?
Şaka bir yana ben bu oylamaya katılsaydım kararsız kalırdım. Aklım evet insan sağlığı için bu deneyler yapılmalı diyor, ama kalbim hayvan dostlarımızın acımasız deneylerden geçirilmesine, işkence çekerek ölmelerine isyan ediyor!



556 BİN HAYVAN KULLANILDI

İsviçre'de sadece geçen yıl yaklaşık 556 bin hayvan bilimsel deney için kullanıldı. Her yıl dünyada en az 100 milyon hayvan deneylerde kullanılıyor.
Kozmetik ürünler için hayvanların deneylerde kullanılması geç de olsa birçok ülkede yasaklandı. Aslında sağlıkla ilgili deneylerde hayvan yerine hücre kültürü uygulamaları yapılabilir. Bazı ülkeler deneylerde hayvanların kullanılmasını en aza indirmek için çalışıyorlar.
Ama İsviçre halkının yüzde 79 gibi ezici bir oy çokluğuyla hayvanların deneylerde kullanılmasını istemesi abartılı olmuş. Bari yüzde 50-55 ile kazansalarmış.
Öte yandan İsviçre dünyada en çok bilimsel araştırmanın yapıldığı ülkelerden biri. İşsiz kalırız diye mi koktular acaba?

***


SANSÜRE TEPKİYİ DE SANSÜRLEDİLER
Geçtiğimiz ay Çin'in Netflix'i olan Tencent Video platformunda yayımlanan kült film 'Fight Club'ın sonu sakıncalı bulunmuş ve alternatif bir sonla bitirilmişti.



Bu sefer de ABD yapımı meşhur 'Friends' dizisinin ilk sezonunu yayımlayan Çinli bir dijital platform, dizideki cinsellikle ilgili bazı esprileri sansürledi. Dizinin hayranları da bu sansürü protesto etmiş.
Daha sonra Reuters muhabiri 'Friends sansürlendi' etiketini Çin'in arama motoru Weibo'da aratmış ama bir şey çıkmamış.
Sansüre gösterilen tepkiyi de sansürlemişler iyi mi?

***


BU DA HABER OLDU!
Çin de olmasa nereden bulacağız kafa yoracak ilginç haberleri.
Çin'de Global Times News gazetesi, bir BBC muhabirinin bir Çinliyi sosyal medyada bloklamasına çok kızmış, uzunca bir haber yapmış iyi mi?



Yahu ülkede zaten başta Twitter olmak üzere birçok sosyal medya uygulaması yasak. Bir Çin vatandaşını sosyal medyada engellemesi neden bu kadar büyütülüyor?
Buna mağduriyetten yağ çıkarmak denir!

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar