Erken seçim var mı? Hemen başta erken seçim yok desem bu yazıyı okumazsınız ama görünürde erken seçim yok.
Ama muhalefetin erken seçim baskısı iyice artmaya başladı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, haziran ayında erken seçime gidileceğini iddia ediyordu ama haziran geldi seçim yok. Akşener yanıldığını söyledi. “Yeni bir öngörüm yok” dedi. Yeni bir tarih önermedi ama erken seçim ısrarını sürdürdü.
KILIÇDAROĞLU, ‘SONBAHARDA SEÇİM’ DİYOR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise sonbaharda seçimlere gidileceği görüşünde. Sonbahara şunun şurasında üç ay kaldı ama Kılıçdaroğlu, “Erken seçimi yapmak zorundalar” diyor. Sonbaharda seçim yapılabilmesi için Meclis’in bugün toplanıp erken seçim kararı alması gerekiyor. Öyle bir hava yok.
ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI
Kılıçdaroğlu’nun ağzını açıp da erken seçim çağrısı yapmadığı bir konuşması yok. Dünkü grup toplantısında yine erken seçim çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Bir an önce seçime gitmeliyiz. Kimden kaçıyorsunuz? Milletten kaçılır mı? Sandığı koyacaksın, vatandaş seni istiyorsa yine koltuğa gelirsin” diye seslendi.
BAHÇELİ’DEN ‘ERKEN SEÇİM YOK’ ÇIKIŞI
Türkiye yakın dönemde iki kez erken seçime gitti. Biri 3 Kasım 2002 seçimleri, diğeri 24 Haziran 2018 seçimleri. Her ikisinde de erken seçim sandığını milletin önüne Bahçeli getirdi.
Eğer erken seçime gidilecekse Bahçeli götürür. Ama Bahçeli bir süredir ısrarla erken seçimlerin olmayacağını savunuyor. Dünkü grup toplantısında, “Kılıçdaroğlu fazla celallenme, heveslenme. Ülkemizin erken seçim gibi bir gündemi yoktur, bunu da kiralık aklından çıkarma. Demedi deme, adam sözü dinle. Seçimlere 754 gün vardır. Milletin zillet ile hesaplaşmasına 2 yıl 24 gün vardır” diye konuştu.
ERKEN SEÇİM KARARI NASIL ALINACAK?
Erken seçim tartışmaları yapılırken, göz ardı edilmemesi gereken bir nokta var.
Parlamenter sistemde erken seçime gitmek kolaydı. Ancak başkanlık sisteminde bu iş o kadar kolay değil. Ya Meclis’in erken seçim kararı alması gerekiyor ya da Cumhurbaşkanı’nın erken seçime götürmesi ile mümkün oluyor. Ama her iki durumda da Cumhurbaşkanı’nın geriye kalan görev süresi tamamlanmış sayılıyor. Muhalefetin Meclis’ten erken seçim kararı çıkaracak sayısı olmadığına göre, Cumhurbaşkanı daha 2 yıllık süreci varken neden erken seçime gitsin?
ERDOĞAN ERKEN SEÇİME KARŞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her zaman seçimlerin zamanında yapılmasını sağladı. Sadece 27 Nisan e-muhtırası ve Cumhurbaşkanlığı seçimini tıkayan 367 kararından sonra 2007 yılında erken seçim kararı alarak 22 Temmuz’da seçimlere gitmişti.
Erdoğan, muhalefetin erken seçim çağrılarına ise geçen haftaki AK Parti grubunda yanıt vermişti. “Boşuna uğraşmayın, seçim Haziran 2023’tür” demişti.
Erdoğan muhalefetin son dönemde yoğunlaşan erken seçim taleplerine dikkat çekip, “Seçimin 2023’te yapılacağını defalarca tekrarlamış olmamıza rağmen, erken seçim teranesi tutturanların sufleyi nereden aldıkları açık” diye konuşmuştu.
ERDOĞAN’IN PLANI NE?
1- Erdoğan 2 yıllık süresi varken erken seçime gitmeyi doğru bulmuyor. Seçimlerin 2023’te yapılmasını istiyor.
2- Pandemi şartlarında milletin iyice bunaldığı ve ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir dönemde iktidar seçimlere gitmeyi kesinlikle düşünmüyor.
3- Muhalefet ise pandemi şartları ve ekonomik sıkıntının üst üste bindiği süreçte iktidarı erken seçime götürmek için çaba gösteriyor.
4- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasında bir takvim olduğu söyleniyor. Ama bu erken seçim takvimi olarak algılanmasın. Pandemi şartlarının düzelmesi ve ekonominin iyileşmesinden sonra Erdoğan’ın takvimini uygulamaya koyacağı ifade ediliyor.
5- 2021 yılının ikinci yarısında iyileşmenin başlayacağı, düzelmenin ise 2022 yılında hissedileceği ifade ediliyor.
6- Şimdi muhalefet liderleri geziyor, 2022 yılında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurt gezilerine başlayıp, meydanlara çıkacağı söyleniyor.
7- Seçimleri muhalefet değil, koronavirüsün geriletilmesi, pandemi şartlarının ortadan kalkması ve ekonomini gidişatı belirleyecek.
BİR KORSAN ESNAFIMIZ EKSİKTİ
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, pandemi sürecinde il il geziyor, esnafla sohbet ediyor, halkın derdini dinliyor.
Akşener’in Ankara’ya hapsolmayan liderliği sonuçlarını vermeye başladı. İYİ Parti’nin oyları yükselmeye başladı.
Meral Akşener’in puan topladığını gören CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da gezilere başladı. 24 ile gitmeyi planlayan Kılıçdaroğlu, Aksaray ve Burdur’u ziyaret etti. Isparta’da kadınlarla gül topladı.
RİZE’DE ARBEDE
Meral Akşener’e nazar mı değdi yoksa başka bir şey mi oldu bilmiyorum. Ancak bir zamanlama hatası olduğu belliydi. Akşener’in, Rizeli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Filistin’in çocuk katili lideri Netanyahu’ya benzettikten sonra Rize’ye gitmesi doğru bir davranış değildi. Rize İkizdere’de Akşener’in heyetinde yer alanlarla Rizeliler arasında kavga çıktı. Akşener gezisini yarıda kesip dönünce olaylar büyümeden önlendi.
ESNAFLA AKŞENER’İN DİYALOĞU
Akşener’in Hatay Kırıkhan gezisinde ise korsan esnaf skandalı yaşandı.
Akşener esnaf gezisinde bir kuyumcuya giriyor.
Esnafla Akşener arasında şöyle bir diyalog yaşanıyor:
Akşener: İşler nasıl?
Esnaf: Elhamdülillah.
Akşener: Sizin iyi mi?
Esnaf: Benim iyi, memnunum.
Akşener: Çok şükür, çok şükür. Kaç kişi çalışıyor?
Esnaf: Biz iki kişi çalışıyoruz.
KIRIKHAN’DA KORSAN ESNAF SKANDALI
Bu arada bir şey oluyor. Tezgâhın arkasına geçen bir genç, esnaf gibi konuşmaya başlıyor. “30 yaşımdayım, Susturulmaktan bıktım. Bu ülkede konuşmak istiyorum” diye başlıyor konuşmaya. O sırada kuyumcu dükkânının sahibi olan esnaf, “Bu arkadaş bizimle beraber değil” diyor. Dükkân sahibi esnaf gibi konuşan genç, işyeri sahibinin tepkisi üzerine CHP Gençlik Kolları’ndan olduğunu itiraf ediyor.
Akşener’in de tadı kaçıyor tabii. Düşünsenize bir gezi düzenlemişsiniz, girdiğiniz dükkândan korsan bir esnaf çıkmış.
ESNAF NE ANLATTI?
Bu olayın yaşandığı kuyumcu dükkânının sahibi Vedat Uçak’la konuştum. Akşener’in ziyaretinden önce İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı’nın dükkânına geldiğini, hoşbeş edip sohbet ettiklerini, Akşener’i de misafir olarak görüp karşıladıklarını söyledi. Vedat Uçak tam bir Anadolu insanı. Kendisinden izin almadan, bir gencin tezgâhın arkasına geçip, dükkân sahibi esnaf gibi konuşmasından rahatsız olmuş. “En azından izin almalıydı. Sanki bizim yanımızdan biriymiş gibi hareket etmesi ağırımıza gitti” diyor.
SOKAĞA DİKKAT
AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’la konuştum. Yaşananlardan dolayı tepkiliydi. “Kargaşadan, kurgudan, kaostan, sokaktan iktidar çıkmaz” dedi.
Hüseyin Yayman doğru söylüyor. Aman ha sokağa dikkat.
Kırıkhanlılar gönlü bol, sıcak kanlı insanlardır.
Zaten Akşener’e de gerekli olan ev sahipliğini yapmışlar. Ama bu tür kurgulara, korsan esnaflıklara neden ihtiyaç duyulur anlamış değilim.
Yorum Yazın