Muhalefet partileri yandık, bittik edebiyatı yapıyor. Geleceğe dair Türkiye’nin önüne bir perspektif sunamıyorlar. Ama AK Parti ikinci 20 yılını planlıyor.
AK Parti’nin AR-GE’den sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen’in yaptığı bir çalışma vardı. Mustafa Şen, bunu AK Parti’nin ikinci 20’nci yıla hazırlığı olarak tanımlıyor. Mustafa Şen, bu çalışmasını kapsamlı bir kamuoyu araştırmasıyla destekledi. Onları paylaşacağım ama değinmek istediğim bir nokta var. O da, Türkiye Cumhuriyeti 2023’te ikinci yüzyıla adım atarken,
AK Parti de ikinci 20 yılını planlamakla meşgul. Güzel bir kesişme noktası.
İkinci 20. yılın hikayesine geçmeden önce Şen’in, CNN Türk’te Hande Fırat’la canlı yayında açıkladığı anketle ilgili iki sonucu aktarmak istiyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 20 Aralık’ta açıkladığı yeni ekonomi modeli ve dövizdeki düşüşle ilgili anket, ilginç sonuçlar içeriyor.
NEDEN YÜZDE 56 DESTEK?
Ankete katılanların yüzde 56.1’i Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizleri düşürme konusundaki kararlılığını destekliyor. Buna yakın başka bir oran daha var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili verdiği mücadelede samimi olduğunu düşünenlerin oranı da yüzde 56.4 çıkıyor. Hayır diyenlerin oranı ise yüzde 43.6. Mustafa Şen yıllardır kamuoyu araştırmalarını yönetmiş bir isim. Ancak siyasi kimliğinden sıyrılıp ‘yüzde 56 evet’in ne anlama geldiğini yorumluyor.
“Bu yüzde 56, neden yüzde 66 ya da 70 çıkmadı?” sorusuna yanıt arıyor. ”Vatandaş bekliyor. Yeni ekonomi politikası adı altında vaat ettiklerini gerçekleştirecekler mi diye bakıyor” diyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu yorumu isabetli buluyor. Çünkü Erdoğan gerçekçi bir lider.
İLK 20 YIL
İkinci 20 yıla hazırlanırken, ilk 20 yılın da bir envanterini çıkarmak gerekiyor. AK Parti ilk 20 yılda altyapıya hizmet etti. Yollara, havaalanlarına, hızlı trene, hastanelere büyük yatırımlar yapıldı. Elbette ki altyapı hizmetleri bitmez. Ama altyapıda önemli bir ilerleme sağlandı. Zaten Avrupa da altyapısını tamamladıktan sonra kaynaklarını bir daha o alana yatırmadı. Bireyin zenginleşmesi ve refahına kaynak aktardı.
Mustafa Şen bunu, “Güçlü devlet, güçlü Türkiye” olarak özetliyor.
İKİNCİ 20 YILIN HİKÂYESİ
Şimdi yeni bir hikâye yazmak gerekiyor. AK Parti’nin ikinci 20. yıl vizyonu da bunun üzerine oturuyor: “Zengin birey, güçlü devlet.” Tabii son 3-4 aydır dövizdeki anormal yükseliş ve fiyat artışlarının halkımızı sarstığı bir dönemde, “Zengin birey, güçlü devlet” teması çok önemli.
Güçlü devlet, zengin bireyin zıttı değil. Tam aksine zengin bireyi, güçlü devletin üzerine inşa ettiğiniz zaman anlamlı oluyor.
ERKEN SEÇİM OLACAK MI?
AK Parti’nin ikinci 20’nci yıl vizyonunu paylaştıktan sonra küt diye, “Erken seçim olacak mı?” sorusunu ortaya atmamın bir nedeni var. Asgari ücretteki artış, memur ve emeklilere yapılan zamlar nedeniyle, “İktidar erken seçime mi gidecek?” sorusu ortaya atıldı.
AK Parti’nin yetkili kurullarında yapılan değerlendirmelere bir de o yönüyle kulak kabarttım. Ekonomiyle ilgili rahatlamanın hissedilmesi için yeni enstrümanların devreye sokulması bekleniyor. Bunlar 2022 yılının ilk çeyreğinde yapılacak. Ne kadar tedbir uygulamaya konulursa konulsun, 2021 yılının son 3 ayında yaşanan ağır ekonomik sıkıntıların hemen düzelmesi beklenmiyor. Vatandaşların nisan ve mayıs ayıyla birlikte ekonomik iyileşmeyi hissetmeye başlaması bekleniyor. Ama asıl hedef, fiyatların düşmesini ve refah artışını sağlamak. O nedenle 2022 yılı için seçim yılı değil, geçim yılı demek daha doğru olur. 2022 yılı, enflasyonla mücadele yılı olacak.
ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ Mİ?
20 Aralık kararları ile birlikte ekonomide rüzgâr tersine döndü. Pozitif bir hava oluştu. İktidarın böyle bir adım atacağını beklemeyenler ters köşe oldu. Ama o günden bu yana bu pozitif havayı nasıl tersine çeviririz, olumlu gündemi nasıl zehirleriz diye bir çaba seziliyor. Sonunda kur korumalı TL mevduat hesabının beklenen sonucu vermediği, o nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye kızgın olduğu yalanını yaymaya başladılar. Bu iddiaları sorduğum bir AK Parti yetkilisi, “MKYK toplantısında Cumhurbaşkanımız ile Nureddin Nebati arasındaki samimi havayı ve karşılıklı diyalogları kamerayla kaydedip yayınlasaydık, çok mahcup olurlardı” dedi. Erdoğan’ın bugün yapılacak AK Parti grubunda yeni ekonomik modelin sonuçlarına ilişkin açıklamalarına dikkat edilmesini önerdi. Bu değerlendirmeye bir şey eklemek gerekir mi? En iyisi Erdoğan’ın konuşmasını izlemek.
SEÇİM HAZIRLIKLARI
AK Parti seçim hazırlıklarını 2023 yılına göre yapıyor. 2022 yılında erken seçim olacak şekilde bir çalışma yok. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre Erdoğan istemediği ya da AK Parti destek vermediği sürece erken seçim kararının alınması da mümkün olmadığına göre, erken seçime nasıl gideceğiz? Ha, Bahçeli isterse? Bahçeli daha dün MHP Grup Toplantısı’nda, “Seçimler zamanında yapılacak” dedi. Daha ne desin?
YILIN KÖŞE YAZARI ÖDÜLÜ
BEM-BİR-SEN, yıllardır bir vefa ödülünü veriyor. Onun adı İbrahim Keresteci Basın Ödülleri. İbrahim Keresteci, geleceği olan genç bir sendikacıydı. Trafik kazasında hayatını kaybetti. Ama Eğitim-Bir-Sen, İbrahim Keresteci Basın Ödülleri ile ismini yaşatmaya devam ediyor. Bu vefalı tavırlarından dolayı Genel Başkan Levent Uslu’nun şahsında Bem-Bir-Sen ailesini tebrik ediyorum.
Bu yıl 12’ncisi düzenlenen İbrahim Keresteci Basın Ödülleri’nde yılın köşe yazarı ödülüne şahsımı layık gören Bem-Bir-Sen’e teşekkür ediyorum. Bu ödüle benden daha çok layık meslektaşlarım olduğunu biliyorum. O nedenle bu ödülü bir teşvik unsuru olarak görüyorum. 10 Ocak günü CNN Türk’te Tarafsız Bölge programında olduğum için Rize’de düzenlenen ödül törenine katılamadım. Benim adıma ödülü Türkiye’nin yetiştirdiği önemli akademisyenlerden Hacı Bayram Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Şahin aldı. Hem gösterdiği incelik için Mehmet Şahin’e hem de Bem-Bir-Sen ailesine gönül dolusu muhabbetlerimi sunuyorum.
Yorum Yazın