Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’yla ilgili ikinci kez ihlal kararının gerekçesi yayınlandı. 37 sayfadan oluşan gerekçeli kararda Anayasa Mahkemesi Enis Berberoğlu’ndan ziyade kendi hukukunu korumayı amaçlamış.
Gerekçeli kararda ilk alınan ihlal kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmemesinden kaynaklanan rahatsızlık dile getiriliyor. 140. maddede ise 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapması gereken işlemler sıralanıyor.
DÖRT MADDE
1)Yeniden yargılama işlemlerine başlanması
2)Mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması
3)Başvurucunun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi
4)Yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi
ŞENTOP-CHP GÖRÜŞMESİ
Enis Berberoğlu kararından sonra dün CHP heyeti Meclis Başkanı Mustafa Şentop’la görüştü. Görüşmede Şentop’un “14. Ağır Ceza Mahkemesi durdurma kararı verir, yeniden yargılama için Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması yönündeki fezlekeyi Adalet Bakanlığı iletirse, Adalet Bakanlığı da Meclis Başkanlığı’na başvurduğu takdirde ben gereğini yaparım” demiş.
İLK OLACAK
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Enis Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için önce milletvekilliğini iade etmesi gerekecek. Milletvekilliği düşürülen birisinin milletvekilliğinin tekrar iadesi işlemi ilk kez yaşanacak. O nedenle burada uygulanacak prosedür bir anlamda içtihat oluşturacak.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için hazırladığı fezlekeyi Adalet Bakanlığı’na gönderecek. Adalet Bakanlığı da Meclise Başkanlığı’na iletecek. Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması için izlenecek prosedür milletvekilliğinin düşürülmesi sürecinde izlenenin tam tersi olacak.
BERBEROĞLU MECLİS’E DAVET EDİLECEK Mİ?
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Berberoğlu’nun milletvekilliğinin iadesi kararını o gün Genel Kurul’u yönetecek olan Meclis Başkanvekili’ne gönderecek. Meclis Başkanvekili, Enis Berberoğlu’nu Meclis’e davet edecek. Karar okunacak böylece Berberoğlu yeniden milletvekili olacak. Böylece dokunulmazlık hakkına kavuşacak.
DOKUNULMAZLIĞININ KALDIRILMASI
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Enis Berberoğlu’nun yeniden yargılanabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili fezlekeyi Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na gönderecek. Karma komisyonda Berberoğlu’nun dokunulmazlığının kaldırılması kararı alınırsa, Genel Kurul’a gelecek. Oylama yapılıp, katılanların bir fazlasının oyuyla kabul edilip dokunulmazlığı kaldırılacak.
İKİNCİ KEZ RET Mİ?
Peki Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği ihlal kararı 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından uygulanacak mı? CHP cephesinde uygulanmayacağı yönünde bir kaygı var. CHP heyeti o nedenle bugün HSK’yı ziyaret edecek.
İKİNCİ RET BEKLENMİYOR
Anayasa Mahkemesi’nin ikinci kez verdiği ret kararının İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından bu kez reddedilmesi beklenmiyor. Anayasa Mahkemesi’nin Mehmet Altan, Şahin Alpay hakkında ikinci kez verdiği ihlal kararı yerel mahkeme tarafından uygulanmıştı. Ancak ikinci kez reddedildiği takdirde HSK’nın yerel mahkeme hakkında işlem yapması gündeme gelebilir.
MECLİS BAŞKANI’NI RAHATSIZ EDEN PARAGRAF
Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını Meclis Başkanlığı’na göndermesi rahatsızlığa yol açtı. Meclis Başkanı Şentop, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bu şekilde bir tembihte bulunması, bir nasihatta bulunması, öğüt vermesi Anayasa Mahkemesi’nin çok açık bir yetki aşımıdır” diye tepki gösterdi. Şentop, bugün ya da yarın Anayasa Mahkemesi’ne bir yazı da göndererek “tavzihte bulunulmasını” isteyecek. Bu arada Anayasa Mahkemesi kaynakları da bir yetki aşımı düşüncelerinin olmadığını, sadece Enis Berberoğlu eski milletvekili olduğu için “ilgi ve bilgi” açısından Meclis’e gönderildiğini ifade ettiler.
BOĞAZİÇİ’NDEN GEZİ ÇIKARMA ÇABALARI
GEZİ olayları 28, 29, 30 Mayıs tarihleri arasında bir çevre eylemiydi. 1 Haziran’dan itibaren örgütler sızdı. Olay yaygın bir kalkışmaya dönüştü. Tencere-tava çalındı, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere taşlı sopalı eylemler yaşandı. Hatta bir ara “Asker başbakanlığın etrafını kuşattı” haberleri yapıldı. Gezi, Türkiye’nin içine kapanmasına yol açtı. Türkiye Gezi ile girdiği süreçten 15 Temmuz darbe girişimiyle çıktı.
TENCERE TAVA, AYNI HAVA
1)Boğaziçi Üniversitesi’ne dışarıdan rektör atanmasına tepki olarak başlayan eylem 1 Şubat tarihine kadar demokratik bir zeminde devam etti.
2)Tüm üniversiteler için uygulanan atama sistemi Boğaziçi için de uygulandı. Diğer üniversitelerde seçim yapılırken sadece Melih Bulu atanmadı. Ama buna yine de itiraz edilebilirdi. Fakat meşru zeminden sapmamak kaydıyla.
3)Özgürlüklerin ve itirazın seslendirileceği yerler olan üniversitelerin bu tür tepkileri, demokrasi standardının yükselmesi açısından hoşgörüyle karşılanmalıydı.
4)Ancak örgütlerin sızmasıyla birlikte 1 Şubat’tan itibaren Boğaziçi protestoları da meşru zeminin dışına taşmaya başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Gözaltına alınan 108 kişiden 101’i Boğaziçi ile alakalı değil. 79’u DHKP-C, TKP-ML dahil olmak üzere terör örgütü üyesi” dedi.
5)Rektörlüğün ablukaya alınması çok büyük hataydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Siz öğrenci misiniz, yoksa rektörün odasını basmaya, orayı işgale kalkan terörist misiniz?” diye tepki gösterdi.
6)Türkiye’nin en saygın ve en özgürlükçü üniversitelerinden biri olan Boğaziçi, Kâbe resminin ayaklar altına serildiği, LGBT’nin damga vurduğu bir eylem alanına dönüştü.
7)Şubat itibarıyla Kadıköy ve Ankara’da Gezi’nin simgesi olan tencere-tava eylemi başladı.
SONUÇLARINA BAKSINLAR
Gezi olaylarına, Mehmet Ali Alabora’nın, “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hâlâ anlamadın mı?” tweet’i damgasını vurmuştu. Boğaziçi işi de giderek, “İş rektör ataması değil, sen hâlâ anlamadın mı?” noktasına doğru gidiyor.
Boğaziçi’den Gezi çıkarmak isteyen olduğu belli ama onların Gezi’nin siyasi sonuçlarına bakmasını öneririm.
ERDOĞAN, YENİ ANAYASADA İSTEKLİ
CUMHURBAŞKANI Erdoğan, yeni anayasa önerisini gündemde tutmaya devam ediyor. Erdoğan, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmek için şubat ayında ortak komisyon kurmayı planlayan muhalefeti, yeni anayasa ile köşeye sıkıştırmayı planlıyor. Bahçeli’nin güçlü desteğini de aldıktan sonra, dün çağrısını yineledi. “Süreci sabote etmek yerine, olumlu katkıda bulunmak isteyen tüm grupları, herkesi yeni anayasa çalışmalarının içinde görmek istiyoruz. Bunu da tüm samimiyetimle söylüyorum” dedi.
ŞENTOP ÇAĞRI YAPABİLİR
Eğer muhalefet partileri yeşil ışık yakarsa, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’tan da Meclis’te temsil edilen tüm partilerin katılımıyla yeni anayasa yapılması yönünde bir çağrı gelebilir. Ama muhalefet, yeni anayasaya karşı çıkarsa Erdoğan’ın, “Bunlar HDP ile anayasa çalışması yapıyor. Ama Meclis’e gelmiyorlar” diye köşeye sıkıştırmasına hazır olsunlar. Benden uyarması...
Yorum Yazın