Neşet Ertaş, (d. 1938 - ö. 25 Eylül 2012), Türk halk ozanı ve halk müziği sanatçısı. Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi. Yaşar Kemal, Ertaş'ı " Bozkırın Tezenesi " olarak adlandırmıştır.
Aşık Veysel: “ Bayramlarda düğünlerde/Toplantıda yığınlarda/Sıkılınca dar günlerde/Türküz türkü çağırırız” der.
Türkü bizim için sadece bir müzik değil, bizim kimliğimiz, hayat tarzımız, aşkımız, isyanımız, dertlerimiz, eğlencemiz ve neşemizdir. Ahmet Hamdi Tanpınar :”Türkü Anadolu insanının romanıdır.” der.
Neşet Ertaş Anadolu'nun bağrından çıkmış bu dünyaya türkü söylemek için gelmiş büyük saz, ses ve söz sanatçısıdır. Neşet Ertaş türkülerinde dünyayı, ölümü, aşkı, kardeşliği, dostluğu ve insan sevgisini en yalın en güzel şekliyle anlatmıştır.
Neşet Ertaş türkülerinde "garip" mahlasını kullanmıştır. Acılarla yoğrulmuş bir hayat hikayesi vardır. Bir gün Bayram Bilge Tokel’e “Biliyor musun Bayram bey ben bu dünyada hiç gülmedim” diyerek dert yanmıştır.
Neşet Ertaş üstün ses yeteneği, özgün sesinin yanında gerçek bir aşk adamıdır. Bir sözünde “Herkes (saz) çalar ama iyi çalamaz/Yar aşkı sinede nar olmayınca” demiştir.
Ankara Devlet Tiyatrosu Küçük Tiyatro Sahnesinde Neşet Ertaş’ın hayatının anlatıldığı “NEŞE DERT AŞK” (yeni sezonda 1.9.2016 -30.9.2016 de ) sahnelenmektedir. Ankara’da olanların bu oyunu kaçırmamalarını tavsiye ederim.
Shakespare: “Bir milletin türkülerini yapanlar, kanunlarını yapanlardan daha güçlüdür” der.
Neşet Ertaş’ı ölümünün dördüncü yılında rahmetle anıyoruz.
Durdu GÜNEŞ
Yorum Yazın