Mevlüt Tezel

Mevlüt Tezel

Mail: dfdklggl@hotmail.com

Çevrecilerden ses seda yok!

Trabzonspor'da önümüzdeki aylarda açılması planlanan Ortahisar Millet Bahçesi, Türkiye'de ilk kez spor temalı millet bahçesi olacak. 62 dönümlük alanda inşası devam eden millet bahçesinde, restoran, eğlencedinlenme alanları ve bisiklet-yürüyüş yollarının yanı sıra futbol sahası, buz ve kaykay pisti olacak.

Geçtiğimiz Eylül verilerine göre farklı şehirlerde 42 millet bahçesi tamamlanmıştı.


Sıra AK Partili Hatay-Altınözü, Bolu-Gerede ve Malatya-Doğanşehir belediyelerinin projelendirdiği millet bahçelerinde. TOKİ de 2021 yılı içinde yapacağı millet bahçeleri için yaklaşık 59 milyon TL'lik sözleşme imzaladı.

Devletimizin 81 ile 81 milyon metrekare millet bahçesi kazandırma hedefine adım adım yaklaşılıyoruz. 2023 yılında kişi başı yeşil alan miktarının, ülke genelinde artarak OECD'nin verileri olan 15 metrekareye ulaşması bekleniyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ayrıca Türkiye'yi kuzeyi ile güneyini, doğusu ile batısını birbirine bağlayan dört ana ekolojik koridor üzerinde diğer 22 ek koridorla birlikte yeşil alan miktarını artırıp, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak gibi büyük projeleri var.

Özetle millet bahçeleriyle yeşil alan miktarı hızla artarken, iklim değişikliğine karşı da büyük ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. Ama yeşile, doğaya duyarlı, bir ağaç kesildiğinde bile ortalığı inleten muhaliflerden ses seda yok!

Doğa için protestolara katılan sanatçılardan millet bahçeleri ve ekolojik koridorlar için hiç yorum gelmedi! Yahu siz değil miydiniz "Yeşil alan az, her yer beton!" diyen. İşte size 42 yeni yeşil alan ve fazlası da geliyor yolda. Toplamda 81 milyon metrekare fazladan yeni yeşil alanımız olacak. Bir kere de "İyi olmuş" deyin yahu!

***


190 MOTOKURYENİN ÖLMESİ

Son dönemde motokuryelerin karıştığı kazalar arttı. Trafik kurallarını hiç umursamıyorlar. Peki, neden hem kendilerinin, hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atıyorlar?
Çünkü üzerlerinde büyük bir baskı var. Yiyeceği, paketi zamanında ulaştırmalılar. Geç kaldıklarında önce müşteri, sonra da işveren kızıyor. Covid- 19 salgını motokuryelerin kâbusu oldu, kazalar arttı.
Normalde bir motokuryenin kazalarda yaralanma riskini azaltması için en az 7-8 bin liralık koruyucu kıyafet giymesi gerekiyor. Çoğu işveren bu maliyeti karşılamıyor.
Örneğin pizzacı çocukların kullandığı kasklar 300 lira civarıymış.
Oysa kalitelisi 1500 liradan başlıyor.
Uzun çalışma saatlerinin yarattığı yorgunluk da kazaları artıran başka faktör.
Bari biz müşteriler motokuryelere baskı kurmayalım!
Türkiye'de ilk koronavirüs vakasından bu yana 190 motokurye trafik kazalarında hayatını kaybetmiş.
Pandemiden önceki sene ise bu rakam sadece 19'muş.

***


KOÇ'UN ÖĞRENCİLERİ HAVALI!

Fransız üniversite öğrencisi Lea Rodier'in 2020'de Erasmus programıyla öğrenim gördüğü Koç Üniversitesi ile ilgili izlenimlerini anlattığı röportaj çok konuşuldu.
Rodier, "Fransa'da da özel bir okula gidiyordum fakat buna rağmen hepimiz günlük kıyafetler giyerdik ve toplu taşıma kullanırdık. Koç'a gittiğimde ise spor arabalarla ve lüks çantalar takan kızlarla karşılaşmıştım. Sanırım orada bir çeşit hava atma kültürü vardı. Fransa'da çok paranız olduğunda bunu saklamanız gerekir ve çocuklara pek fazla para verilmez. Çünkü onların sıradan bir eğitim hayatı yaşamasını istersiniz. Türkiye'de ise diğerlerinden daha zengin olan bir sınıf var ve bu durumu göstermek istiyorlar, bilmiyorum" diye konuştu.
Koç Üniversitesi üzerinden değerlendirme yapmak elbette genel panoramayı çizmez ama bazı zenginlerimizde bir sonradan görmelik var.
Elbette Fransızlar'daki yabancılara karşı kibir ile kimse yarışamaz!
Bizde ne yazık ki, bazı zenginler çocuklarını çok şımartıyor. Zengin çocukları hep bir gösteriş, hava atma derdinde. Instagram'daki gösteriş merakı kutuplaşmayı artırıyor aslında.

***


7 MİLYON DOLARLIK RÖPORTAJ

ABD'li medya kuruluşu CBS, ünlü sunucu Oprah Winfrey'in Prens Harry ve Meghan Markle'la yaptığı röportajın yayınlanma hakları için 7 milyon dolardan fazla para ödedi.
Röportajdan para almak dük ve düşeşe yakışmaz elbette. Para, Winfrey'e gitti. Bir röportaj için 7 milyon dolar güzel para!
CBS daha fazlasını kazanacak! CBS, röportajın belli bölümlerinde verilen 30 saniyelik reklam araları için 325 bin dolar aldı. CBS ayrıca röportajın uluslararası yayın hakkına da sahip oldu.
İngiliz Kraliyet Ailesi'ndeki görevlerini bırakan ünlü çiftin de ABD'de celebrity çift olup yayıncılıktan para kazanma projeleri var. Geçtiğimiz yıl bir dijital platformla 100 milyon dolara anlaştılar.
Yani Prens Harry, eşi için tahtı bırakan Kral Edward'ın yolundan gidiyor. Belki de Meghan Markle zaten hep şimdiki ve gelecekteki kraliçenin gölgesinde yaşayacağım diye Prens Harry'yi aileden koparıp kendi mahallesine götürdü ve hep gündemde kalmayı garantiledi.

***


BEATLES'IN BİLET BULAMADIĞI MAÇ

Twitter'da 'allez les rouges' adlı bir Liverpoll taraftarı şu ilginç paylaşımı yaptı:
Beatles grubu, menajerleri Brian Epstein'dan 1965 FA Cup finali için dört bilet bulmasını ister. Epstein da Liverpool'un ünlü sol açığı Peter Thompson'dan yardım ister.
Thompson biletlerle ilgilenen Liverpool'un efsane teknik direktörü Bill Shankly'ye durumu anlatır.
Shankly de "Gel benimle evlat" der ve sahaya inerler ve şöyle der: "Bak, Kop tribünü. Her hafta 24 bin kişi gelip gidiyor. Onları burada hiç görmedim. Bilet falan yok."
Kısa bir süre sonra Shankly ve takımına şöyle bir telgraf gelir Beatles üyelerinden: "Maç için iyi şanslar beyler, televizyondan izliyor olacağız."
Bu müthiş öyküden liyakat, taraftarlık vs. üzerine üç-dört yazı konusu çıkar ama yer yetmez!

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar