Bu hafta sosyal medya fenomenlerine yönelik başlatılan soruşturma haberi gündeme bomba gibi düştü. Günaydın'dan Dilek Yaman Demir imzalı haberden öğrendik ki aralarında Enes Batur, Yusuf Aktaş (Reynmen), Cantuğ Özsoy, Pelin Baymazoğlu gibi fenomenlere 'sahte çekiliş' yaptıkları gerekçesiyle idari ve adli soruşturma başlatılmış. Ben de uzun süredir gözlemliyordum fenomenlerin yaptığı bu çekilişleri. Araba çekilişi mi dersiniz, son model telefon çekilişi mi dersiniz; biraz daha müdahale edilmese ev çekilişi bile yapılacaktı.
Neyse ki daha fazla para kazanabilmek uğruna yasaları çiğneyerek yüzlerce mağdur yaratan bu çekiliş furyasına dur denildi. Türkiye'de yasal olarak çekiliş yapabilmek için başvuracağınız tek kurum var, Milli Piyango İdaresi. Onun bilgi ve denetimi olmadan çekiliş yapamazsınız. Tabii yasalar çerçevesinde. Ben de Milli Piyango İdaresi'ni aradım. Yetkilerle yaptığım görüşmeyi aktarmak istiyorum. İllegal çekilişler konusunda çok sayıda şikayetler gelmiş.
Mail, telefon, şahsi başvuru ve en yoğun olarak da CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) aracılığıyla bu konuda günlük yüzlerce şikayet alındığını belirten yetkililer, "Bu şikayetlerin temel konuları ise vadedilen ikramiyeleri alamamak, vadedilenin dışında kalitesiz ikramiye teslimi, çekilişlerdeki güvensizlik, çekilişlerdeki katılımcı sayısının belirli olmadığı ve çekiliş sonuçlarının ilan edilmediği konularında yoğunlaşıyor" dedi.
'BU VERGİ HIRSIZLIĞIDIR'
Eskiden sosyal medya üzerinden işlenen suçların cezalandırılmasının zorluğuna dikkat çeken yetkililer şöyle devam etti: "Eskiden ofisleri yurt dışında olduğu için mahkemelerden takipsizlik kararı çıkıyordu. Şimdi Instagram, Twitter gibi sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de ofis açma zorunluluğu suçluların cezalandırılmasının da önünü açtı. Kanun Hükmünde Kararnamenin 41. maddesine göre 'Türkiye'de karşılığı nakit olmak üzere, şans oyunlarını plânlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı İdare'ye aittir' deniliyor.
Bu sebeple yasal zorunluluk olarak mevzuat hükümleri gereğince Milli Piyango'ya başvurup herkesin izin alması gerekmektedir. Burada da açıkça görüldüğü gibi her türlü denetleme ve düzenleme yetkisi de Milli Piyango İdaresi'ne aittir. Yani buna göre izinsiz yapılan her bir çekiliş tamamen kamusal zarara, vergi kaybı ve kaçağına neden oluyor. Daha net bir ifadeyle 'vergi hırsızlığı'dır.' Sosyal medyada izinsiz yapılan bu çekilişler; vergi kaybı, hileli işlemler, nitelikli dolandırıcılık suçlarını kapsıyor. Bu çekilişler yüz milyonlarca liralık kamu zararına sebebiyet veriyor."
Konuştuğum yetkili isimlere "Bu çekilişlerde iş birliği yapan firmalar hakkında da işlem yapılacak mı?" diye sorduğumda ise şöyle söylediler:
"Bu faaliyetlere Türkiye'nin en büyük e-ticaret internet sitelerinin aracılık etmesi çok üzücü. Ne yazık ki bu illegal çekilişlere ürün desteği sağlayarak yasa dışı iş ve işlemlere aracılık etmekteler. Bu yönüyle baktığımızda da çekilişlere aracılık eden ve destek veren firmalar Ticaret Bakanlığı nezdinde de e-ticaret belgelerini kaybetme riskine ile karşı karşıya. Umarım bu yaşananlardan herkes kendine düşen dersi çıkarır."
Yorum Yazın