Dinin temel amacı devlet kurmak değildir. İslam’da yöneticide; adalet, liyakat ve sizden olma esastır. Peygamber efendimiz amacı, “ben Medine’de bir devlet kurayım, ölünceye kadar yöneteyim, öldükten sonra da nasıl olsa bir yolunu bulur devletin yaşaması için bir çaba gösterirler” değildi. Dinin temel amacı tarihin hangi döneminde olursa olsun, bütün eylemlere devlet kurabilir, ekonomik faaliyetlerde bulunabilir, her işe yönelecek insanın hayatını yönlendirebilecek temel ilkeleri oluşturup zemini güçlendirmektir. Buna siyasa denir. Bunu yapacak Kevser topluluğudur. Kevser; iyiliklere ve hayırlara kaynaklık eden insan topluluğudur. 21.YY da Türkiye’de yaşayan, vicdanı olan, zihni çalışan, kalbi kararmamış, bir kimseye düşen şu dur: Toplumda hayat bulacağımız ilkeleri boğan, hak, adalet, liyakat, hakkaniyet, hukuk, bütün bu ilkeleri boğacak olan kim varsa ona diyeceğimiz kısaca kardeşim bu yaptığın yanlış. Kimin özgürlüğe ihtiyacı varsa benim onlar için sesimi yükseltmem gerekir. Aynı zamanda bu insan olmanın özelliğindendir. Çağımızın Asabı Keyfi bunlardır.
İSLAM İYİ İNSAN PROJESİDİR
Thomas Hobbes’a göre; ” insan yapısı gereği vahşidir. Şehirde de yaşatsanız vahşidir. Toplu halde yaşamaya çalışırken birbirlerini yemesinler diye bir otorite çıkıyor, buna da devlet deniyor. Bu görüşe itiraz edenlere ; “ öyle değilse neden şehirlerde kapılarını kilitli tutarlar. Demek ki; şehirlerde yaşayan insanlar sadece asil vahşilerdir.” Diyerek savunmaya geçiyor.
İnancımıza göre insanlar birbirlerini tamamlasınlar diye bir arada yaşarlar. Yoksa İnsan vahşi bir varlık, birbirlerini yemesinler diye bir otorite (devlet) altında bir arada yaşamazlar. Bu tamamen İslam’a aykırı bir söylemdir. İslâm iyi insan projesidir. Kavgayı yasaklar. Bizdeki ahlak görev ahlakı değil, fazilet ahlakıdır. Fazilet ahlakına göre sana yapılana aynıyla mukabele etme hakkı verir, ancak; affetmenin daha hayırlı olacağını söyler. Biz daha hayırlı olanı seçmeliyiz.
YÖNETİCİNİZ SİZDENSE DEMOKRASİ VARDIR
Kur’an’da; anne babaya ihsan da (sınırsız) bulun, ama itaat etmek mecburi değildir. Oysa devlet de yönetici sizden ise itaat edersiniz. Yöneticinin sizden olması ne demek? Veya bir yöneticiyi bizden kılan nedir? Müslüman olması, ırkınızdan olması, sülalenizden olması, değil. Bir yöneticiyi bizden kılan özellik; ister şura deyin, ister demokrasi deyin, yani onun yönetici olduğunu sağlayan süreçlere katılabiliyorsanız, orda oturmasına sizin rızanız varsa sizden biridir. Buna göre saltanat sizden biri değildir. Çünkü size sorulmuyor. Aristokratik yapılarda, oligarşik yapılarda sizden biri değildir. Despotik tiran yapılarda sizden biri değil. Orada oturması sizin rızanızla değil. Kısaca, Prof. Şaban Ali Düzgün’e göre;” Katılım süreçlerinin bugünkü karşılığı demokrasidir.”
BİZE BENZEYİP DE BİZDEN OLMAYANA DİKKAT!
Kurt, hayata yeni başlayan yavrusuna dünyayı tanıtmaktadır. Çıktıkları dağın zirvesinden ovada yayılan koyun sürüsünü gören yavrukurt, babasına sorar:
-Bunlar nedir?
Babakurt anlatır.
-O gördüğün etrafa dağılmış yaratıklar, koyundur. Etleri çok lezzetlidir. Fırsatını bulursan hemen birini yakala. Onlar senin nasibindir.
Yavru bu defa çobanı göstererek sorar:
-Sırtında keçe, elinde değnek olan ve ayakta duran kimdir?
Babakurt bu defa çobanı anlatır.
-Sürünün koruyucusudur. Sakın ona yaklaşma. Gördüğün zaman kaç ve saklan.
Yavru, sürünün etrafında dolaşan köpeği merak eder.
-Orada bize benzeyen biri var. O kimdir?
Babakurt iç çekerek cevap verir:
-Ah yavrum. Asıl ocağımızı söndüren o bize benzeyip de bizden olmayandır. Sürünün köpeğidir.
Ondan uzak dur.
Yorum Yazın