Nasreddin Hoca koşarak postaneye gelmiş ve posta müdürünün odasına girmiş ve demiş ki: " Karım kayboldu! Derhal bir şeyler yapmanız lazım.”
Posta müdürü biraz şaşırmış, sonra, "Mektubunuz kaybolduysa bunu bulabilirdik ama karınız kaybolduysa, ne yazık ki bir şey yapamam, burası postane... Bu kaybı bildirmek için polis müdürlüğüne gitmelisin" demiş.
Nasreddin Hoca, kesin bir kararlılıkla konuşmuş: "Bu sefer akıllı davranacağım. Geçmişte de karım kayboldu ve polise bildirdiğim için onu buldular. Bir daha aynı hatayı yapmayacağım. Sen rapor tutabiliyorsan tut, ben de görevimi yapmış olarak buradan ayrılayım."
**
Literatürde kasıtlı cehalet diye bir şey var mı bilmiyorum. Yazımı okuyan edebiyatçı veya dilbilimciler bu konuda bilgi verirlerse sevinirim.
Kasıtlı cehalet; bilerek ve isteyerek cahilce davranmaktır. İnsan, niçin kasıtlı cehalet yolunu seçer? Gerçeği bilmediği için mi, hayır. Eğer gerçeği bilmeden cehalet gösterse buna eski dilde cehli basit denir. Yani bir konudaki kişinin basitçe bilgisizliği. İnsan gerçeği bildiği halde kasten cehalet yolunu seçiyorsa; işine öyle geldiği, ahlaksızca bir yolu tercih ettiği, menfaatine öyle uygun olduğu içindir.
Zaman zaman düşünürüm. Bu ülkede kardeşlik ve barışın tesis edilememesi, yoksulluğun ve yolsuzluğun önlenememesi acaba bilgi eksikliğinden mi kaynaklanıyor? Her türlü bilgi kaynağına rahatça ulaştığımız, en yüksek düzeyde iletişim imkanlarına sahip olduğumuz bu çağda gerçeği ve çözüm yollarını bilmediğimiz söylenemez. Bu ülkenin yetişmiş insanları var, bilgili ve bilge insanları var. O halde, halen aynı yanlışları yapıyorsak, tıpkı fıkradaki gibi çözüm arıyor gibi görünüp aslında çözüm arama peşinde değilsek, kasıtlı bir cehaleti tercih ediyoruz demektir. Bu bir riyakarlıktır, kişilerin kendini ve toplumu aldatmasıdır. Kişiye ve topluma zararlı olan ve kasıtlı yapılan fiiller Türk Ceza Kanunu’nda suç sayılmıştır. Esasında topluma zarar veren kasıtlı cehaletin de tanımı yapılıp bir cezaya bağlanmalıdır. Aksi takdirde, atasözümüzde denildiği gibi: “Cezasız suçun kahramanı çok olur.”
Yorum Yazın