Ekonomideki dalgalanma, siyasetin seyrini de belirliyor.
Dövizin yükseldiği, etiketlerin zamlandığı dönemde iktidarın oyları gerilerken, dövizin düşmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyulan güven de artıyor.
Optimar’ın 20-28 Aralık tarihleri arasında 2526 kişi ile yaptığı ankette ise bu iniş çıkışlar çok net bir şekilde gözleniyor. Bir nokta daha var. O da dövizin roket hızıyla yükseldiği dönemde kıpırdayan CHP oylarının, dövizin gerilemesiyle birlikte eski seviyesine indiğinin gözlenmesi.
Optimar’ın anketindeki 20 Aralık tarihine dikkatinizi çekerim. Yeni ekonomi politikasının uygulamaya konulduğu ve dövizdeki yükselişin tersine döndüğü tarih olması açısından önemli. Yani Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın araştırması yeni.
PARTİLERİN OY ORANI
Bakmayın muhalefet partilerine fatura kesip AK Parti’yi düşük göstermeye çalışan anket firmalarının çalışmasına. Optimar’ın anketinde kararsızlar dağıtıldığı takdirde partilerin oy oranı şöyle çıkıyor:
AK Parti: Yüzde 39.1
CHP: Yüzde 24
MHP: Yüzde 10.1
İYİ Parti: Yüzde 10
HDP: Yüzde 10
RÜZGÂR TERSİNE DÖNDÜ
Doların düşüş trendine girmesi sadece ekonomik göstergeler değil, siyasi iklimin değişmesine de yol açmış. Optimar’ın kasım ayı anketinde AK Parti’nin oy oranı yüzde 37.5 çıkmıştı. Aralık anketinde ise AK Parti iki puanlık bir yükselişle 39.1’e yükselmiş.
CHP’DE GERİLEME
‘Ekonomiyle ilgili sorunu hangi parti çözer’ denildiğinde, kasım ayında ankete katılanların ancak yüzde 27.88’i ‘AK Parti çözer’ demişti. ‘CHP çözer’ diyenlerin oranı ise yüzde 25.17 olmuştu. Optimar’ın 20 Aralık kararlarından sonra yaptığı araştırmada ise, ‘Ekonomiyle ilgili sorunu hangi parti çözer?’ sorusuna ankete katılanların yüzde 32.3’ü AK Parti derken, CHP diyenlerin oranı gerileyerek yüzde 21.3’e düşmüş.
SANDIĞA YANSIYOR
CHP, ekonomideki dalgalanma sırasında yakaladığı avantajı kullanamamış. AK Parti ise yeni ekonomik modelle birlikte yeni bir fırsat yakalamış gözüküyor. Önemli olan ekonomideki iyileşmenin geniş kitlelere yansıması. Halkımız refah artışını hissederse, bunun seçim sandığına yansımasında tereddüt gözlenmiyor. Ekonomi kadar hiçbir gösterge, doğrudan seçim sonuçlarına etki etmiyor. İktidar ve muhalefetin bu gerçeği bilerek siyaset yapmasında yarar var.
EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ
En beğenilen siyasetçi anketinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan açık ara birinciliğini sürdürüyor.
Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 30.1
Mansur Yavaş: Yüzde 11.4
Ekrem İmamoğlu: Yüzde 8.5
Kemal Kılıçdaroğlu: Yüzde 6.2
Meral Akşener: Yüzde 4.4
Şimdi geldik en önemli soruya.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ
Optimar, ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy verirsiniz?’ diye sormuş.
Erdoğan diyenlerin oranı yüzde 30.8 olurken, ikinci sırada uzun süredir Mansur Yavaş geliyor. Yavaş diyenlerin oranı yüzde 11.6 oldu. Ekrem İmamoğlu yüzde 9.6 ile üçüncü sırada yer alırken, dördüncü sıraya yüzde 7.3’le adaya bağlı seçeneği girdi. Kılıçdaroğlu ise yüzde 6.1’le beşinci sırada gelirken onu 4.1’le Meral Akşener takip etti.
Abdullah Gül ise yüzde 1 oranıyla on birinci sırada yer aldı.
ERDOĞAN-KILIÇDAROĞLU
Muhalefet cephesinde CHP Lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığında ön plana çıktığı için, ilk olarak Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun yarıştığı seçimdeki oranları ele almak istiyorum.
‘Erdoğan’a oy veririm’ diyenlerin oranı Kılıçdaroğlu ile yarıştığında en yüksek seviyesine çıkıyor. Kılıçdaroğlu’na oy veririm diyenlerin oranı yüzde 28.4’te kalırken, Erdoğan diyenler yüzde 43’e çıkıyor. Kararsızların oranı ise yüzde 28.6 oluyor.
ERDOĞAN-İMAMOĞLU
Cumhurbaşkanı adaylığında geri adım atmayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, Erdoğan’ın karşısında yüzde 32 oranında oy alıyor. Erdoğan yüzde 41.3 alırken, kararsızların oranı yüzde 26.7’ye geriliyor.
ERDOĞAN-YAVAŞ
Muhalefette en yüksek oyu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş alıyor. Yavaş yüzde 34.8 alırken, Erdoğan yüzde 38.8 oluyor. Kararsızların oranı ise yüzde 26.4 olarak gerçekleşiyor.
ERDOĞAN-GÜL
Erdoğan, “Kardeşim Abdullah Gül” diyerek cumhurbaşkanı adayı göstermişti. Ancak Gül’ün ismi muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayları arasında yer alıyor. Peki Erdoğan ile Gül’ün yarışması durumunda sonuç ne gözüküyor?
Abdullah Gül’e yüzde 24.8 oranında oy çıkarken, Erdoğan yüzde 40.2 oluyor. Kararsızların oranı ise yüzde 34’le en yüksek seviyesine ulaşıyor.
DOLARIN DÜŞÜŞÜ
Optimar, araştırmasında ekonomiye de geniş yer ayırmış. Doların düşüşü olumlu karşılanmış. Doların düşeceğine inananların oranı yüzde 41.8’e çıkarken, doların tekrar yükselişe geçeceğine inananların oranı ise yüzde 35.2 olmuş.
DIŞ MİNNAKLAR
Hani dövizdeki yükselişi alaya almak için “Dış Minnaklar” deniliyor ya, oysa Türk halkının önemli bir bölümü dövizdeki yükselişte dış mihrakların payı olduğuna inanıyor. ‘Dış güçlerin Türkiye üzerine planları’ diyenlerin oranı yüzde 48.3 olurken, ‘Yanlış ekonomik politikalar’ diyenler ise yüzde 46.4’le hemen ardından geliyor.
Yorum Yazın