Sosyalistler Dağlık Karabağ hakkında ne düşünüyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sosyalistler Dağlık Karabağ hakkında ne düşünüyor?
Abone ol
Sosyalist solda yer alan partiler, Azerbaycan-Ermenistan tartışmasına ne diyor.

Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırıları ve sivil katliamları sürerken, Azerbaycan Ermenistan'ın işgali altındaki Dağlık Karabağ’da işgal altındaki köylerini birer birer geri alıyor.

Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarını kurtarması mücadelesine ise uluslararası toplumdan ve Türkiye’den büyük destek var.

Sosyalist solda yer alan partiler de konuya ilişkin çeşitli açıklamalarda bulunuyorlar…

İşte onlardan bazıları…

Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesi tüm dünya komünist ve sol partilerine Ermenistan-Azerbaycan savaşı hakkında bir açık bir mektup yayınlayarak, Ermenistan’ın adımlarını ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi ve Karabağ’ın yaklaşık 30 yıldır Ermenistan işgali altında olduğunu vurguladı.

Azerbaycan Komünist Partisi Merkez Komitesi Başkanı Rauf Gurbanov imzalı, 16 Ekim 2020 tarihli açıklamada, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin başlattığı saldırılar, ateşkes ihlalleri ve sivil katliamlarına ilişkin bilgiler verildi.

Meselenin tarihsel arka planına da değinilen açıklamada, “Güney Kafkasya’da bulunan iki ülke arasındaki çatışmalar, 1988 yılında Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı toprak iddialarıyla başlamıştır. Dağlık Karabağ ve yedi komşu bölge -neredeyse Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si- 30 yıldır Ermeni Silahlı Kuvvetlerinin işgali altındadır. Taraflar arasında Mayıs 1994’te yapılan ateşkesten sonra başlayan AGİT Minsk Grubu himayesinde, Rusya, Fransa ve ABD’nin eş başkanlığı altında yürütülen barışçıl müzakereler bugüne kadar sonuca varabilmiş değildir.

BM Güvenlik Konseyi tarafından 1993 yılında işgal altındaki Dağlık Karabağ’ın ve bitişik toprakların kurtarılmasına ilişkin kabul edilen 4 karar henüz Ermenistan tarafından uygulanmamıştır” ifadeleri yer aldı.

SOKAĞA ÇIKIP AZERBAYCAN’A DESTEK OLDULAR

Türkiye’de Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısının başladığı ilk andan itibaren sokağa çıkan ve Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde destek açıklaması yapan parti, sosyalist çizgideki Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) oldu.

Azerbaycan Türk Halkı Yalnız Değildir” yazılı pankart ile “Kahrolsun AB-D Emperyalizmi, Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Azerbaycan Türk Xalqı Tek Deyil!” yazılı dövizler açan HKP üyeleri, sık sık “Kahrolsun ABD-AB Emperyalizmi”, “İşgalci Devlet Ermenistan”, “Karabağ Toprağı Azerbaycan’ındır” sloganları attılar.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ermenistan'da Sınır Birlikleri Komutanı görevden alındıÖnceki Haber

Ermenistan'da Sınır Birlikleri Komutanı...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Atina'dan Doğu Akdeniz mesajı verdiSonraki Haber

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Ati...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar