Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Basri Amasyalı, Doğumsal kalp hastalıkları ve tedavi süreci hakkında bilinmeyenleri açıkladı. Detaylı bilgi almak için Amasyalı'yla iletişime geçebilirsiniz.
Prof. Dr. Basri Amasyalı, "Doğumsal kalp hastalıkları, kalpte doğuştan var olan kalp hastalıklarıdır." diyerek şöyle bahsetti: " Doğumsal kalp hastalıklarının çoğu kanın kalpteki anormal akışından kaynaklanır. Kalp kapakçıkları ve kasları ile ilgili sorunlar da doğumsal olarak görülebilir."
Hamilelik sürecini etkileyen bazı durumların doğumsal kalp hastalığı riskini artırdığını ifade eden Amasyalı, "Gebeliğin ilk 8 haftasında ilaç kullanımı vb. doğal olmayan süreçler, doğumsal kalp hastalıklarının gelişmesine zemin hazırlayabilir." dedi.
Amasyalı: "Doğumsal kalp hastalıklarını “asiyanotik” ve “siyanotik” olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Asiyanotik doğumsal kalp hastalıkları, vücutta morluk yaratmayan kalp hastalıklarıdır. Siyanotik doğumsal kalp hastalıkları ise vücudun belirli bölgelerinde (el ve parmak uçları, ayak parmakları, dudaklarda) morluklara neden olan kalp hastalıklarıdır." diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğumsal kalp hastalıkları içinde en sık gözlenenlerden birisi tıp dilinde ASD diye tanımladığımız ve halk arasında kalp delikleri olarak bilinenlerdir. Bunlar çoğu zaman eğer detaylı bir kardiyolojik muayene yapılmamış ise erişkin döneme ve hatta daha ileri yaşlara kadar hiçbir belirti vermez.Doğumsal kalp hastalıklarında tanı çoğu zaman kalp ultrasonu diye tanımladığımız EKO ile mümkündür."
Doğumsal kalp hastalıkları ve tedavi süreci hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı ile iletişime geçebilirsiniz.
Yorum Yazın