Optimar’ın Ocak ayında gerçekleştirdiği genel seçim anketindeki toplam sonuçlar yüzde 110 değil, 100!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Optimar’ın Ocak ayında gerçekleştirdiği genel seçim anketindeki toplam sonuçlar yüzde 110 değil, 100!
Abone ol
Optimar araştırma şirketinin yaptığı anketin sonucunda, partilerin oy oranları toplandığında sonucun yüzde 110 olduğu iddia edilsede, Anketin toplam sonuçları yüzde 110 değil, 100.
Bulgular

Optimar’ın Ocak ayında gerçekleştirdiği genel seçim anketindeki toplam sonuçlar yüzde 110 değil, 100.

Sosyal medyada paylaşılan görselde kararsız oy oranları kararsızlar dağıtılmasına rağmen anket sonucuna yeniden eklenmiş.

Olağan takvime göre Türkiye’de sonraki genel seçimlerin 2023 yılında yapılması gerekiyor. Ancak olası bir erken seçim senaryosu da sıklıkla gündeme geliyor. Bu da gözlerin seçim sonuçları hakkında tahminler yürüten anket şirketlerine dönmesine neden oluyor. Türkiye’de bu araştırma şirketleri, tahminlerini siyasi eğilimlerine göre biçimlendirmekle sık sık itham ediliyor. 

Son olarak Optimar araştırma şirketinin yaptığı anketin sonucunda, partilerin oy oranları toplandığında sonucun yüzde 110 olduğu iddia edildi.  

 

Sonuçların toplamı yüzde 100 

Optimar araştırma şirketi, Ocak ayı içinde işsizlik ve ekonomi, genel seçim ve en beğenilen siyasetçi gibi soruların yer aldığı bir anket düzenledi. Türkiye genelini temsilen, 26 ilde 2 bin 89 kişi ile yapılan ankette, “Bugün bir genel seçim olsaydı, oyunuzu hangi partiye verirdiniz?” sorusu da sorulmuş. Bu soruya ait sonuçlar, kırmızı ve mavi renklerle kararsız oyların dağıtılmasından öncesi ve sonrası olarak iki grupta verilmiş

Kırmızı renkli grafikler, kararsız, hiçbiri ve cevap yok seçenekleri dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan sonuçları gösteriyor. Mavi grafikler ise, kararsız, hiçbiri ve cevap yok seçeneklerinin dağıtılmadan önceki hallerini gösteriyor. Yani kırmızı ve mavi grafiklerin kendi içlerinde ayrı ayrı toplanması gerekiyor.

 

Buna göre, AK Parti kararsız oylar dağıtılmadan önce yüzde 33,3 oy oranına sahipken; kararsız oylar dağıtıldığında oy oranı yüzde 40,5 oluyor. AK Parti’yi CHP yüzde 22,6’lık oy oranıyla takip ediyor. Yalnızca kırmızı grafikler toplandığında tüm partilerin ve diğer seçeneğinin toplamı 100 olarak hesaplanıyor. Aynı toplama işlemi mavi grup için yapıldığında tüm partilerin kararsız dağıtılmadan önceki oy oranlarına; kararsız, diğer, cevap yok ve hiçbiri seçeneklerinin eklenmesi gerekiyor. Bu toplama işleminde de ortaya 110 değil, 100,1 oranı çıkıyor. Tam 100 olmamasının sebebi ise, hesaplama yapılırken ortaya çıkan yuvarlama hatası. Ancak bu sayısal analizlerde olağan bir durum. 

Görselde kararsız oranı son toplama yeniden eklenmiş

Vaziyet haberin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda sonucun 100 yerine 110 çıkmasının sebebi, dağılımların yanlış toplanmasından kaynaklanıyor. Kararsız oyları dağıtıldıktan sonraki son toplama kararsızım yanıtı veren yüzde 11,6’lık kısım yeniden eklenmiş ve sonuç yüzde 110 çıkmış. 

 

Sosyal medyada paylaşılan yanlış anket sonucu.

İddiaların yayılması üzerine, Optimar da sonuçların yüzde 100’e tamamlandığı gösteren bir açıklama yaptı. 

Seçim anketleri nasıl yapılıyor?

Türkiye’de sık sık seçim anketi yapılıyor. Seçim anketlerinde kullanılan kantitatif (nicel) araştırmalar, çalışılan projenin amacı gereği sayısal veriye ulaşma gerekliliği olduğunda kullanılıyor. Bu araştırmanın da kendi içinde yüz yüze görüşme, CATI (bilgisayar destekli telefonla anket sistemi), CAPI (yüz yüze bilgisayarla veri toplama) ve WEB Survey denilen internet üzerinden araştırma gibi bazı yöntemler kullanılabiliyor. OPTİMAR şirketi de Ocak ayı anketinde yüz yüze görüşme ve CATI yöntemlerini birlikte kullanmış. 

OPTİMAR ARAŞTIRMA

ANKET

GENEL SEÇİM

ARAŞTIRMA

AK PARTİ

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Feridun Hadi Sinirlioğlu Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığına atandı | Resmi gazetede yayımlandıÖnceki Haber

Feridun Hadi Sinirlioğlu Cumhurbaşkanı B...

AK Parti'li Ömer Çelik: Boğaziçi Üniversitesi'nde bir grubun Kabe'ye yaptığı saygısızlığı kınadıSonraki Haber

AK Parti'li Ömer Çelik: Boğaziçi Ünivers...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar