Kastamonu'yu mahveden sel! Son durum ne?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kastamonu'yu mahveden sel! Son durum ne?
Abone ol
Gelen son dakika bilgilerine göre AFAD, UMKE, Emniyet ve TSK'nın arama kurtarma ekipleri havadan ve karadan operasyonlarla uğraşlarını sürdürdü. Can kaybımız son verilere göre 27 oldu.

Batı Karadeniz'deki 4 ilde (Kastamonu, Sinop, Samsun, Bartın) meydana gelen sellerde, 25'i Kastamonu, 2'si Sinop'ta olmak üzere 27 kişi hayatını kaybetti. Bartın'da sele kapılan bir kişi ise aranıyor.

Sel felaketi sonrasında Başkan Recep Tayyip Erdoğan ilglii bakanları bölgeye gitmesi konusunda talimatlandırırken tam bir seferberlik başlatıldı. İşte son dakika gelişmeleri ve sel bölgesindeki dayanışmadan tarihe geçen kareler...

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde meydana gelen sel felaketinde ölü sayısı, Çatalzeytin ilçesinde heyelanda ölen 1 kişi ile birlikte 25'e yükseldi. İlçede arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Sinop'ta da 2 vatandaşımızın hayatını kaybettiği belirtildi.

Kentte çarşamba günü etkili olan şiddetli yağış, Bozkurt, Azdavay, Pınarbaşı, Küre, İnebolu, Cide ve Abana ilçelerinde sele neden oldu. Su altında kalan ilçelerde yollar çöktü, köprüler yıkıldı, araçlar selde sürüklendi. Sel, 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde büyük yıkıma yol açtı. Yağış nedeniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı taştı. Çayın taşmasıyla birlikte meydana gelen selde, su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi. Araçlar sel sularında sürüklendi. Birçok vatandaş bulundukları binalarda mahsur kaldı. Ezine Çayı kenarında bulunan 8 katlı Ölçer Apartmanı çöktü. Yanında bulunan iki binada ise büyük hasar oluştu.

 

SON DAKİKA CAN KAYBI TOPLAMDA 27'YE KASTAMONU'DA 25'E ÇIKTI

İlçe girişindeki akaryakıt istasyonunda afet koordinasyon merkezi kuruldu. Oturdukları binalarda mahsur kalanlar arama-kurtarma ekiplerinin çalışmasıyla tahliye edildi. Havadan helikopterler, karadan ise botlar ve iş makineleriyle yürütülen çalışmalarla çok vatandaş tahliye edilerek hastanelere kaldırıldı. AFAD'dan yapılan açıklamada, Çatalzeytin ilçesinde ilk gün meydana gelen heyelanda haybeden 1 kişi ile birlikte kentte yaşamını yitirenlerin sayısı 25'e yükseldi.

 

'BÜTÜN MAL GİTSEYDİ OĞLUM GİTMESEYDİ'

İlçede yaşayan Cemal Akın, sel felaketinde oğlu 3 çocuk babası Harun Akın'ı (42) kaybettiğini söyledi. Fırın işleten oğlunun sel sırasında eşyalarını kurtarmak için dükkana girdiğini ve bir anda iş yerinin su altında kalmasıyla hayatını kaybettiğini belirten Cemal Akın, "Oğlumu kaybettim. Bütün mal gitseydi de oğlum gitmeseydi. Bir anda oldu her şey. Çay bir anda geldi buraya; bir anda taştı. Köyümüzden çayı görüyordum; ama bunun böyle olduğunu bilmiyordum" diye konuştu.

 

Kastamonu'da 2 bin 466 personel, 313 araç, 32 ambulans, 9 helikopter, 1 JİKU, 1 İHA, 1 AFAD mobil koordinasyon TIR'ı, 1 mobil harekat merkezi, 1 mobil enerji aracı, 283 iş makinesi, 29 bot ve 12 motopomp, 1 dalgıç pompa, 19 arama köpeği ile arama kurtarma çalışmaları sürdürülüyor.

 

SON ANDA FARKEDİLEN KAPLUMBAĞA...

Arama kurtarma çalışmaları sırasında UMKE ekipleri suyun içinde fark ettikleri bir kaplumbağayı kurtardı. UMKE ekibinden Hüseyin Toparlak, kaplumbağayı güvenli bölgeye çıkararak, "Sel suyuyla birlikte dükkanların içerisine girmiş. Muhtemelen yukarı bölgelerden sürüklenip geldi selle birlikte. İnşallah tekrar bunu doğal yaşamına bırakacağız. Arkadaşlarımız dünden beri yine bu şekilde birkaç hayvan bulmuşlardı. Biz de bugün bir kaplumbağa bulduk. İnşallah bunu ormana bırakabiliriz.

Orada hayatını devam ettirir. Çünkü doğal yaşamı orası. Burada zaten herhalde yaşamını sürdüremez" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN BÖLGEYE GİDİYOR

Diğer yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın afet bölgesine gideceği, Başta Kastamonu Bozkurt olmak üzere devam eden çalışmaları yerinde inceleyeceği belirtildi.

GÖRÜLMEMİŞ BİR FELAKET DAHA YAŞADIK | SEL APARTMANLARI YUTTU

Sel en çok Kastamonu'nun 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesini vurdu. Metrekareye 240 kilogram yağışla gelen sel, kıyamet görüntüleri oluşturdu. Kastamonu merkezden geçen Ezine Çayı taşınca ilçe merkezi tamamen suyla kaplandı. Su seviyesi bazı bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi.

SADECE BOZKURT'TA 15 KİŞİ VEFAT ETTİ

Çok sayıda vatandaşın sel sularına kapılıp öldüğü Bozkurt'ta 3 bina çöktü. Kastamonu'nun Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Abana, Küre ve Pınarbaşı, Bartın'ın Ulus ile Sinop'un Ayancık ilçelerinde büyük hasar oluştu. Sinop'un Ayancık ilçesi, Ayancık Çayı'nın taşması sonucu sular altında kaldı. İlçede sel sularına kapılan 2 kişi hayatını kaybetti.

 

SEFERBERLİK RUHUYLA

Su altında kalan ilçelerde köprüler yıkıldı, araçlar sürüklendi, vatandaşlar mahsur kaldı. Kurtarma çalışmaları asker ve polis helikopterleri ile havadan, AFAD, UMKE, JAK, PAK ve farklı illerden gelen itfaiye ekipleri tarafından karadan seferberlik ruhuyla yürütülüyor. Binalarda mahsur kalan vatandaşlar, helikopterler ile AFAD ekipleri tarafından botlarla ve iş makineleriyle kurtarıldı.

 

SON DAKİKA 106 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

Evlerin çatılarına sığınanlar helikopterle, balkonlarda mahsur kalanlar da botlar, iş makineleri ve itfaiye araçlarıyla kurtarıldı. Bartın'da, Ulus ilçesine bağlı Zaferköy Ağdacı Mahallesi'nde 318, Kastamonu'da Cide ilçesine bağlı Çayüstü köyü, Güzel mahallesi ve merkez mahallelerinden 210, Sinop'ta Ayancık ilçesine bağlı Babaçay, Zaviye, Söküçayırı ve Yenikonak köylerinden 106 vatandaş tahliye edildi.

BÖLGEYE ACİL YARDIM ÖDENEĞİ GÖNDERİLDİ

TSK, bölgede mahsur kalan 80 kişiyi helikopterlerle kurtardı. AFAD ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kastamonu'ya 10, Sinop'a 6, Bartın'a ise 4 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi. Bölgeyi gezen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Tüm kurumlarımızla selden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını en kısa zamanda sarmak için harekete geçtik" dedi.

 

BAŞKAN ERDOĞAN: DEVLETİMİZ TÜM YARALARI SARACAK
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 27'ye yükseldiğini bildirdi. Twitter hesabından bir son dakika açıklaması yapan Erdoğan, şunları ifade etti: "Kastamonu, Sinop ve Bartın'da gerçekleşen sel felaketlerinde hayatını kaybeden 17 vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Selin etkili olduğu bölgelerde tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir çalışma yürütmekteyiz. Üç ilimizdeki sel felaketine; 4644 personel, 610 araç, 437 iş makinesi, 66 ambulans, 19 helikopter, 3 mobil koordinasyon TIR'ı, 24 bot, 18 motopomp ve daha birçok farklı ekipman ve imkân ile müdahale etmekteyiz. Sel bölgelerinde mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarmak, kısmen ya da tamamen kapanan ulaşım akslarını tekrar işler hale getirmek ve selin sebep olduğu tahribatla birlikte oluşan mağduriyetlerin tamamını gidermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Milletimizin birlik ve beraberliğiyle bu zor günleri inşallah en kısa sürede aşacağız." Sel bölgesindeki bakanlar, vali ve kaymakamlarla da görüşen Erdoğan, "Devlet tüm yaraları saracak" dedi. Erdem ANILAN/ANKARA

 

SAATLER SONRA AİLESİNE KAVUŞTU

Kastamonu Bozkurt'ta sele çalıştığı markette yakalanan ve içeri basan sular yüzünden boğularak ölme tehlikesi geçiren Enes Aksoy (26) helikopterle alındı. Annesi Samiye ve babası Kenan Aksoy ile buluşmasında duygusal anlar yaşayan Aksoy "Markette suyun altında kaldım. Kapıdan zar zor dışarı kendimi attım. Bugün AFAD ekipleri beni kurtardı. Helikopterle bizi aldılar ve sahile bıraktılar" diye konuştu. Aile ekiplere teşekkür etti.

 

UMKE, CAMİDE SAHRA HASTANESİ KURDU
Kastamonu bozkurt'taki Yeni Cami içerisine Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerince (UMKE), sahra hastanesi kuruldu. Hastanede, selde yaralanan ve kronik rahatsızlıkları olan hastalar tedavi edilmeye başlandı. Sedye kurulumları gerçekleştirilen ve çeşitli ilk yardım malzemeleri temin edilen hastanede aynı anda 10 hastaya ilk yardım hizmeti verebilecek kapasitede olduğu kaydedildi. Hastanenin içinde acil tıp uzmanı doktor, hemşire, UMKE ekibi, Acil Tıp Teknisyeni ve paramedik görev yapıyor.

Hastanede tedavi altına alınan İrfan Çınar, yetkililere teşekkür ederek, "Şu an bir sıkıntımız yok, evimden aldılar, koluma girdiler, buraya getirdiler Karnımızı doyurdular, Allah devlete zeval vermesin" diye konuştu.

HEYELANDA YARALANAN ASTSUBAYA ANINDA MÜDAHALE

Kastamonu ile Bozkurt arasındaki yolun Isırganlık mevkisinde dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçişinden hemen önce heyelan meydana geldi. Bölgede görevli astsubay Metin T.'nin bacağı, toprağın altında kaldı. Metin T., Bakan Soylu'nun konvoyundaki Kızılay ekipleri tarafından kurtarıldı. Soylu, ambulansta Metin T. ile görüştü.

 

EV ÇÖKTÜ, AHIRA DÜŞTÜK VE ANNEMİ KAYBETTİK

Bartın Ulus'taki Akörensöküler köyünde önceki gece yaşadığı ahşap evin yıkılması sonrası sel sularına kapılarak kaybolan 85 yaşındaki Arife Ünal'ı arama çalışmaları sürüyor. Yaşlı kadının oğlu Abdurrahman Ünal "Su evin içine vurdu. Ev çöktü, annem kayboldu. Ahırın içine düştük beraber, o sırada annemi kaybettim. Sulara kapıldığını görmedim" dedi.

 

O TAKSİCİ DEHŞET DAKİKALARINI ANLATTI

Bartın'da etkili olan sağanak sonrası köprünün çökmesiyle otomobilde bulunan 7 kişiyle birlikte yola düşen taksinin şoförü Ayhan Tunç yaşadıklarını anlattı: 40 km hızla gidiyordum. Otomobil kızaklamaya başladı. Yerde çamur da varmış. Bir anda 'küt' diye bir ses geldi biz yukarıdan aşağıya yolun çöken bölümüne düştük. Karşıdaki duvar ile arabanın arkası askıda kaldı. Altımız aşırı bir su. Sağ taraftaki cam kırılmış. Yanımdaki arkadaş oradan çıktı. Arka kapıyı açtı. Biz de oradan dışarı çıktık.

 

ENGELLİ AMİREKEPÇE OPERASYONU

İtfaiye amiri olan ve 2013'te geçirdiği rahatsızlık dolayısıyla iki bacağını da kaybeden Sadık Kasapbaşı (60) ve eşi Şerife Kasapbaşı (59) da Bozkurt'taki selde evlerinde mahsur kaldı. Kasapbaşı çifti, Kastamonu Valiliği İl Özel İdare ekiplerinin yoğun uğraşları sonrasında bulundukları binadan çıkarılarak güvenli bölgeye tahliye edildi. Sadık Kasapbaşı, "Biz 3. katta oturuyoruz. Devletimizden Allah razı olsun, bizi kepçeyle çıkardılar" diye konuştu.

 

CAMLARA BASA BASA AİLESİNİ KURTARDI

Bartın Ulus'ta evini su basan Erdem Ergün, zemin katta mahsur kalan annesi, ağabeyi, yeğenleri ve çocukları için balyozla duvarda delik açtı. O sırada bodruma da su gelmeye başladı. Göğsüne kadar su çıkan Ergün, apartman boşluğu zemininde kırılmış olan kavanozlara çıplak ayakla basıp aile fertlerini boşluktan tek tek üst kata çıkardı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, aileyi ziyaret etti.

İSTANBUL'DAN TATİL İÇİN GELEN İKİZLER KAYIP

Kastamonu Bozkurt'ta Ezine Çayı kenarındaki 8 katlı Ölçer Apartmanı da yıkıldı. Yaz tatili için ailesiyle İstanbul'dan gelen 12 yaşındaki ikizler Ecrin ve İclal Yücel de babaanneleri Ayşe Remziye Yücel ve dedeleri Nadir Yücel ile birlikte selde kayboldu. Anne Arzu Yücel, yapılan anons sonrası otomobili dere kenarından çekmek amacıyla dışarı çıktığı için kurtuldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sudanlı Egemenlik Konseyi Başkanına resmi törenle karşılamaÖnceki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sudanlı Egemen...

Son dakika.. Yangın ve sellerden zarar gören vatandaşlar için yardım kampanyası başlatılıyor!Sonraki Haber

Son dakika.. Yangın ve sellerden zarar g...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar