Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Basri Amasyalı, Elektrofizyolojik çalışma hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Basri Amasyalı'nın, Elektrofizyolojik çalışma hakkında açıklamaları şöyle;
Kalpteki ritim bozukluklarını teşhis etmek için ilk tercih edilen yöntemler EKG ve Holter’dir. Ancak çeşitli nedenlerle bu tetkiklerden yeterli sonuç elde edilemezse elektrofizyolojik çalışma yapılabilir. Zaten aniden başlayan ve 5-10 dk sonra sonlanan ve hergün tekrar etmeyen çarpıntıları EKG ya da Holter’de tespit edebilmek ya da yakalayabilmek nerdeyse imkansızdır. İşte tam bu sırada Elektrofizyolojik çalışma devreye girmektedir.
Elektrofizyolojik çalışma, hafif uyku dediğimiz “sedasyon” ile yapılır. İşlem koroner anjiyografiye benzer. Ancak amaç ve işlev olarak tamamen farklı bir uygulamadır. Sağ ya da sol kasık bölgesinden kalbe ulaşılarak kalbin işlevinin izlenmesi amaçlanır. Kalbe iletilen 2 – 3 mm kalınlığındaki kablolar ile kalbin ritim ve iletim sistemi incelenir. Gerekli durumlarda, elektrodlar yardımı ile kalbe elektriksel uyarılar verilerek daha detaylı inceleme yapılır.
Elektrofizyolojik çalışma, birçok nedenle yapılabilir. Genel anlamda, elektrofizyolojik çalışmanın amacı kalpteki ritim ve iletim sorunlarını incelemektir diyebiliriz. Elektrofizyolojik çalışma kalp aritmileri, kalbin düşük hızda çalışmasından kaynaklı sorunlar ve bayılma gibi şikayetleri incelemek amacıyla yapılabilir.
Elektrofizyolojik çalışma ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı ile iletişime geçebilirsiniz.
Prof. Dr. Basri Amasyalı - Kardiyoloji Uzmanı
Yorum Yazın