Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Basri Amasyalı Atriyal fibrilasyon hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Prof. Dr. Basri Amasyalı, Atriyal fibrilasyon (AF), kalbin kulakçıklarından kaynaklanan bir kalp ritim bozukluğu hastalığıdır. En sık görülen kalp ritim bozukluklarından biri olan atriyal fibrilasyonun görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Ancak son yıllarda artan kalp ve damar hastalığı sıklığından dolayı genç bireylerde de sık olarak karşımıza çıkmaktadır. İlk başlangıç aşamasında kimi zaman 1-2 saat içinde kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olsa da mutlaka üzerine düşülmelidir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde AF atakları daha sık ve uzun sürmeye başlar.
Atriyal fibrilasyon hastalığında, kalbin sağlıklı ve belli bir düzende çalışmasını sağlayan uyarılarda düzensizleşme söz konusudur. Normal bir insan kalbinde, sağ kulakçıkta üretilen elektriksel sinyaller, kalbin her iki odacığına eşit ve belli bir düzen içinde yayılır ve oradan da karıncığa iletilir.
AF hastalarında ise elektriksel iletilerin kulakçıklar içinde belli bir düzende iletilmesinde sorun olur ve özellikle sol kulakçıkta birbirinden bağımsız onlarca yüzlerce kısa devre oluşur. Bu kısa devrelerin oluştuğu yerler AF’nin kaynaklandığı sorunlu bölgelerdir.
Buralara kısaca aritmi odağı ya da AF’ye yol açan odaklar denir. Onlarca ya da yüzlerce farklı odaklardan çıkan artmış sayıdaki uyarılar birbirleri ile yarışır ve çarpışırlar ve sonuçta kulakçıklarda karmakarışık düzensiz bir ritim oluşur.
Atriyal fibrilasyon ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı ile iletişime geçebilirsiniz.
Prof. Dr. Basri Amasyalı - Kardiyoloji Uzmanı
Tel: 0312 292 99 00 - 0533 081 26 62
Yorum Yazın