Prof. Dr. Osman Altuğ, tavuk ve yumurta üzerinden verdiği örnekle ekonomi konusunu daha anlaşılır bir şekilde izah etti.
54. REFAHYOL Hükümetinin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın ekonomi başdanışmanlığını da yapan Prof. Dr. Osman Altuğ, paranın değerini nelerin belirlediğine dair çarpıcı analizlerde bulundu. Altuğ, Tv5'te Deniz Gez'in sorularını cevaplandırdı.
HOROZ VE YUMURTA ÖRNEĞİ VERDİ
Paranın değerine ilişkin horoz, tavuk ve yumurta üzerinden verdiği örnekle konuyu daha anlaşılır bir şekilde izah etti.
"Paranın değerini ne Cumhurbaşkanı belirleyebilir ne Merkez Bankası belirleyebilir" diyen Altuğ, bunun için tek faktörün olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Osman Aluğ'un "üretim gücü"nü anlattığı konuşması şöyle:
“Bir ülke düşünün 100 tane yumurta üretiyor. Bu 100 yumurtaya karşılık 100 lira basıyor. Demir veya kâğıt... Bir yumurtanın fiyatı kaç lira? 1 lira. 100 yumurtanın üretimini daha fazla arttırmak için ne yapman lazım? Tavuklara yani üreticilere ve de horozlara yani yatırımcılara iyi bakman lazım. Tavukların bakımını iyi yaparsan horozların yani yatırımcıların yatırım şevkini yüksek tutarsan yumurta üretimi 100'den 200'e çıkarsa bir yumurtanın fiyatı kaç lira olur? 50 kuruş olur. Yok, tavuklara bakmazsan horozların yani yatırımcıların moralini düzgün tutmazsan yumurta üretimi 100'den 50'ye düşerse ne olur? 2 lira olur yumurtanın tane fiyatı.
Fiyatı belirleyen neymiş? Daha doğrusu paranın değerini belirleyen neymiş? Bu ülkenin üretimi, gücüdür. Paranın değerini o ülkenin üretim gücü belirler. Hangi şekilde gelmiş olursanız olun. İster sözüm ona demokraside yüzde 100 oy ile gelin. İsterseniz başka tarzlarda iktidara gelin. Siz paranın değerini belirleyemezsiniz!''
Yorum Yazın