29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türklerinin şanlı direnişinin adını tarihe altın harflerle yazdırdığı gün!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
29 Ocak tarihi, Batı Trakya Türklerinin şanlı direnişinin adını tarihe altın harflerle yazdırdığı gün!
Abone ol
29 Ocak 1988’de Türk adı bulunan dernekleri kapatmak istemesiyle Türk azınlığın direnişinin sembolü olan 29 Ocak Batı Trakya Türklerinin Direniş Günü olarak tarihe geçti.

Batı Trakya’da Türk adını silmek isteyen Yunanistan’a karşı Batı Trakya Türkleri, Gümülcine’de on binlerce kişinin katıldığı yürüyüşler gerçekleştirmişti. 1988’de Batı Trakya’da dayanılmaz hale gelen siyasi ve sosyal baskıların sonucu olarak Batı Trakya Türkleri 29 Ocak günü bir yürüyüş düzenlemiş ve yürüyüş polisin müdahalesiyle olaylara dönüşmüştü. Olaylarda çok sayıda Batı Trakyalı Türk yaralanmış ve Gümülcine’de Türklere ait ev ve işyerlerine saldırılar düzenlenmişti.

O tarihten sonra Batı Trakya Türk Azınlığı için, Milli Direniş Günü“ haline gelen 29 Ocak her yıl düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Yunanistan'da Türk adı bulunan derneklerin kapatılmak istenmesi üzerine Türk azınlığın 29 Ocak 1988'deki direnişiyle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Batı Trakya Türklerinin antlaşmalar gereği var olan haklarının tamamına yakınını 1967 Albaylar Cuntası'na kadar kullanabildiğini dile getiren Şerif, bu hakların cuntadan sonra azınlığın elinden alınmaya başlandığını anlattı.

Şerif, şunları kaydetti:

"Öncelikle ilkokul kitaplarındaki Türkçe kelimeler ile okul tabelalarındaki Türk kelimeleri kaldırıldı. Okullarda Türkçe yapılan dersler de Yunan dilinde yapılmaya başladı. Daha sonraki yıllarda azınlık mensuplarının vatandaşlık hakları da ellerinden alındı. Azınlık mensuplarının gayrimenkul edinmesi, ehliyet almasına izin verilmedi. 1983 yılında ise bunların üzerine Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) ve İskeçe Türk Birliği (İTB) tabelalarındaki Türk kelimesinin, iki toplum arasında düşmanlık çağrıştırdığı gerekçesiyle kaldırılması bardağı taşıran son damla oldu" ifadelerini kullandı.

Derneklerle ilgili karara tepki göstermek amacıyla Türk azınlığın toplu bir gösteri yapma kararı aldığını belirten Şerif, "O gün şanlı bir direniş olarak tarihe geçmiştir." dedi.

"Bu bir Türklük mücadelesidir"

İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu da 29 Ocak'ın Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı açısından bir milat olduğunu belirterek, "Bu bir Türklük mücadelesidir." ifadesini kullandı.

29 Ocak 1988'in, Batı Trakya Türklerinin Yunanistan'ın baskıcı politikalarına "hayır" dediği bir gün olduğunu belirten Ahmetoğlu, Türk azınlığının 1990'da maruz kaldığı saldırı ve şiddet olaylarına da dikkati çekti.

Ahmetoğlu, şöyle devam etti:

"29 Ocak 1988 dışında bir de Yunanistan demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 29 Ocak 1990 var. O gün özellikle Gümülcine kentinde Türklere karşı saldırılar yapıldı, kent merkezinde bulunan Türklerin dükkanları yağmalandı. Yunanistan hala bu yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili olarak Batı Trakya Türk toplumundan özür dilemedi."

Dostluk Eşitlik Barış Partisi (DEB) Başkanı Çiğdem Asafoğlu da "Bizler için 29 Ocak, yıllardır inkar edilen kimliğimize ne kadar sahip çıktığımızın bir göstergesidir." dedi.

Batı Trakya Türk toplumunun, 29 Ocak'larda tek yumruk olmayı başardığının altını çizen Asafoğlu, "Bizler yine davamıza sahip çıkmaya, doktor Sadık Ahmet'in çizmiş olduğu yoldan yürümeye, onun ilkelerini savunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Doğal gazımız var, FSRU'muz var, Tuz Gölü'nün altında stoklarımız var, bütün tedbirlerimizi alıyoruz"Önceki Haber

"Doğal gazımız var, FSRU'muz var, Tuz Gö...

Adalet Bakanlığı'nda devir teslim töreni gerçekleştiSonraki Haber

Adalet Bakanlığı'nda devir teslim töreni...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar