© Tüm hakları saklıdır © 2020 Bizimbasin.com

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, MHP'li Kalaycı'nın Konya'da tarım faaliyetlerine ilişkin sorularını yanıtladı

MHP'li Mustafa Kalaycı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2022 Mali Yılı Bütçe Görüşmelerinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'e sorular yöneltti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'li soruları cevapladı.

Milliyetçi Hareket Partisi Mustafa Kalaycı'nın Konya'daki tarım faaliyetleri ve planlarla ilgili sorularına, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir'in verdiği cevaplar şöyle;

SORU 1) Konya Ovası’na dış havzalardan su getirmeye yönelik yeni proje çalışmaları nelerdir? Bunlardan 2022 Yatırım Programı’nda yer alacak var mıdır?

CEVAP 1) Hali hazırda Mavi Tünel Sistemi ile Konya Kapalı Havzasına Göksu Havzasından 414 Milyon m3/yıl su transfer edilmektedir. (100 Milyon m3/yıl Konya içme suyu)

Ayrıca, Ermenek Çayı ve Akçay’dan Konya Kapalı Havzasına Su Aktarılması Planlama Raporu kapsamında; Ermenek çayından 215 Milyon m3, Akçay (Köprüçay)’dan 140 Milyon m3 olmak üzere toplam 355 Milyon m3 suyun Konya Kapalı Havzası’na aktarılması konusunda çalışmalara başlanmıştır.

Ayrıca Niğde ve Aksaray illeri ile Konya Emirgazi ilçesine Seyhan Havzasında yer alan Ecemiş Regülatörü’nden içme suyu temin edilmesi ve Kızılırmak Havzası ile Seyhan Nehrinden Konya Kapalı Havzası’na su aktarılmasına yönelik planlama çalışmaları devam etmektedir.

SORU 2) Konya’da kaç tane ve nerelerde yer altı barajı planlanmıştır? Bunlardan ihalesi yapılan ya da ihale aşamasına gelen var mıdır?

CEVAP 2) İşletme Safhasında 4 Adet Yeraltı Depolaması mevcuttur. Bunlar;


Proje ve Planlama Safhasında 2 Adet Yeraltı Depolaması bulunmaktadır. Bunlar;

 

SORU 3) Konya’da uzun yıllardır kullanılan ruhsatsız yer altı kuyuları bir şikâyet olduğunda kapatılıyor, şikâyet yoksa sorun yok, uzun yıllar kullanılıyor. Geçmişte açılan bu kuyulara yönelik ruhsat vermeyi düşünüyor musunuz?

CEVAP 3) 167 sayılı Kanun kaçak kuyular için, idari para cezası verilmekle beraber DSİ tarafından uygun görülmesi halinde ruhsatlandırılabileceğini öngörmektedir. Ancak Konya kapalı havzasında emniyetli rezervlerin 1,5 katından daha fazlası çekilmekte olduğundan ruhsatlandırılmaları uygun değildir. Bununla birlikte bu kuyuların toplanarak sulama birlikleri veya kooperatifleri bünyesinde, emniyetli rezerv sınırında kalmak şartıyla, ruhsatlandırılmaları için pilot bir uygulama yapılabilecektir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER