© Tüm hakları saklıdır © 2020 Bizimbasin.com

MHP'nin kurulma tarihi nedir? Ülkü Ocakları Ne zaman kuruldu? MHP hakkında tüm detaylar...

MHP hakkında tüm bilinmeyenler...MHP'nin kurulma tarihi nedir? Ülkü Ocakları Ne zaman kuruldu? MHP hakkında tüm detaylar...

MHP ne zaman kuruldu? MHP’nin siyasi hayatı... Milliyetçi Hareket Partisi amblemi ne zaman değişti? MHP’nin gençlik kolları ne zaman kuruldu? Ülkü ocakları ne zaman, kim tarafından kuruldu? Bütün bunların cevaplarını bu haberde bulabilirsiniz.

MHP Ne Zaman Kuruldu?

MHP, 1969’larda Adana’da yapılan kongreyle Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nin adını değiştirerek, Milliyetçi Hareket Partisi yaptı. Büyük kongreden sonra partinin logosu üç hilalolarak değiştirildi. MHP’nin gençlik kolları olan ve şu an faaliyetlerine devam eden Ülkü Ocakları için Hilal içinde bozkurt amblemi üzerinde karar kılındı. Böylece, Milliyetçi Hareket Partisi’nin tarihi serüveni başlamış oldu.

MHP İlk Millet Vekilini Ne Zaman Çıkarttı?

MHP, 1969 ve 1973 genel seçimlerinde çok büyük başarılara imza attı. 1965 seçimlerinde MHP %2,2 oy alarak 11 milletvekili çıkardı. Alparslan Türkeş, Adana'dan milletvekili seçilerek 1973'e kadar TBMM’de MHP’yi tek başına temsil etti. Ancak 1973 seçimlerinde 3 milletvekiliyle meclise giren MHP, 1 Nisan 1975'de 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti 'ne girdi. 22 Temmuz 1977'de oy oranını %3.4’ten, % 6.4’e çıktı. 2. Milliyetçi Cephe Hükümeti ise biri başbakan yardımcılığı olmak üzere 5 bakanlıkla temsil edildi. Böylece MHP, büyük bir atılımda bulundu.

Alparslan Türkeş, bu dönemlerde "Başbuğ" olarak nitelendiriliyordu. Türkeş, MHP, ÜGD, MİSKve Pol-Bir kuruluşlarıyla teşkilatlanmaya başladı. Birçok ülkücü 1970'lerdeki çatışmalarda sol görüşlü Komünistler tarafından öldürüldü.

Geçmişten Bugüne MHP

Ankara’da Öğretmen Okulu öğrencisi Ülkücü Ertuğrul Dursun Ön Kuzu’nun 3 gün boyunca işkence edildikten sonra 23 Kasım 1970 tarihinde şehit edilmesi,

Ülkücü gazeteci, yazar ve milletvekili İlhan Darendelioğlu, milletvekili ve dillere destan Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak ve MHP İstanbul İl Başkanı Recep Haşatlı ve oğlu Komünist örgütlerin düzenlediği saldırılarda şehit düşürülmesiyle birlikte Türkiye’de hem siyaset hem de gençlik meydanları hareketlenmeye başladı.

a

Milliyetçi Hareket Partisi, 1975'ten, 12 Eylül Darbesine kadar yaşanan terör olaylarında, Ülkü Ocaklrı MHP ile ilişkilendirildi ve suçlandı. “Bozkurtlar” veya "komando" olarak nitelenen gençler ile Komünist militanların çatışması, birçok haber ve makale kaynaklarında ülkenin bir iç savaşa sürüklendiği şeklinde yorumlandı. Özellikle 12 Eylül’de Kenan Evren Darbesi’yle birlikte askerler darbeden sonraki bildirilerinde en çok buna vurgu yaptılar.

Ülkücü hareketin tarihi serüveni 1980 tarihine kadar böyle devam etti.

Milliyetçi Ülkücü Hareket’te 12 Eylül öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrıldığında, hem mana cephesinde hem siyasi cephede hem de maddi cephede 12 Eylül sonrasında birçok husus değişti. Ülkücü hareketin büyük kayıpları oldu. 12 Darbesiyle birlikte, istisnalar haricinde bütün yöneticileri cezaevlerine dolduruldu. Ülkücü Hareketin 1991 tarihine kadar mağduriyeti olağanüstü şekilde devam etti. Sonrasında ise toparlanma çalışmaları…

Aslında Ülkücü hareket, Siyasi olarak bu raddeden sonra siyasal ve sayısal anlamda çok güçlendi. Ancak ideolojik açıdan zayıfladığı yönünde görüşler vardır.

12 Eylül 1980 Kenan Evren Darbesinden sonra tüm siyasi partiler kapatılmıştı. 1983 yılında yeni siyasal partiler kurulmasına izin verildi. MHP, Mehmet Pamak tarafından oluşturulan Muhafazakar Parti tarafından temsil edildi. 1985 yılında, Muhafazakar Parti ismi Milliyetçi Çalışma Partisi olarak değiştirildi. 1987 tarihinde referandumun ardından yasaklar kalktı. MHP’nin Lideri Alparslan Türkeş, nihayet siyasi hayata dönerek, MÇP’nin genel başkanı oldu. 27 Aralık 1992'de, 1979 yılındaki delegeleriyle toplanan MÇP Kurultayı,  MÇP’yi feshederek, 24 Ocak 1993 tarihinde olağanüstü kongreyle partinin adını MHP olarak değiştirildi.

MHP ve ülkücü Hareketin tarihi serüveni hiçbir partiye benzemez. Ülkücü hareket, çilelerle, göz yaşlarıyla yoğurulmuş Türkiye’nin ve Türk dünyasının en büyük aksiyon hareketidir.

MHP, Aralık 1995 genel seçimlerinde % 8.2 oy aldı. % 10’luk seçim barajını aşamadığı için milletvekili çıkarması mümkün olmadı.

MHP Lideri Alparslan Türkeş'in hayatını kaybetmesinden sonra 6 Temmuz 1997’de MHP olağanüstü kurultayı toplandı. Merhum Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş ve sağlığında Alparslan Türkeş’in yanından hiç ayrılmayan Devlet Bahçeli arasında çok çetin seçim yarışı başladı. Devlet Bahçeli seçimi kazanarak Milliyetçi Hareket Partisi’nin yeni genel başkanı oldu.

MHP, 1999 Türkiye genel Seçimleri’nde % 17.98 oy alarak patlama yarattı. MHP, en çok oy alan ikinci ve 129 milletvekili çıkaran bir parti oldu. DSP-ANAP-MHP koalisyonunu kuruldu. MHP, biri başbakan yardımcılığı olmak üzere 12 bakanlık aldı.

MHP iktidar partisi iken Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin aldığı seçim kararı ile 3 Kasım’da erken seçime gidildi. 2002 Türkiye genel seçimleri MHP için hüsran oldu. %8.3'e düşen MHP parlamentoya giremedi.

2007 Türkiye genel Seçimleri’nde MHP %14.29 oy aldı. 71 milletvekili ile mecliste grubunu kurdu.

Yerel seçimlerde ise MHP, biri büyükşehir olmak üzere 10 ilin belediye başkanlığını aldı. Toplamda da 490 belediye başkanlığı kazandı.

2011 Türkiye genel Seçimleri’nde %14,27 oy alarak ve mecliste 53 milletvekilliği kazanarak meclise girdi.

MHP, Haziran 2015 Türkiye genel Seçimleri’nde %16,29 oy aldı. 80 milletvekilliği kazandı. TBMM’de yeniden grubunu kurdu

Kasım 2015 Türkiye genel Seçimleri’nde  %11.94 oy aldı. Ancak 40 milletvekili çıkararak meclise girebildi.

24 Haziran seçim sonuçları 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde 5 milyon 487 bin 195 seçmenin tercih ettiği MHP'nin oy oranı yüzde 11,16 oldu. 1 Kasım 2015'te yapılan seçimlerde 40 milletvekili çıkaran MHP, milletvekili sayısını artırarak, 49'a yükseltti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER