Memur ve emeklilerin zam oranı netleşti!
EKONOMİMemur ve emeklilerin zam oranı netleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2021 dönemi ile yıllık enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon aralıkta yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08 oldu.
Memur ve emeklinin maaşlarına yılın ilk yarısında yapılacak zam oranı da böylelikle netlik kazandı. 2021 yılı temmuz-kasım döneminde, enflasyon temmuzda 1,8, ağustosta 1,12, eylülde 1,25, ekimde 2,39, kasımda 3,51 olmak üzere toplam 10,07 olarak gerçekleşmişti. 2021 aralık dönemi enflasyonu ise 13,58 oldu. 2021 yılı ikinci altı aylık döneminde enflasyon 23,65 olarak gerçekleşti.
PEKİ YENİ MAAŞLAR NASIL OLACAK? İŞTE CEVABI
Kıdem tazminatı tavanı 10 bin lirayı geçecek. Alınacak kıdem tazminatı artacak.
65 yaş aylığı bin 55 lira 80 kuruş, evde bakım desteği 2 bin 292 lira olacak.
Engelli aylıkları 842 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelliler için bin 264 liraya çıkacak.
En düşük memur maaşı 4 bin 176 TL'ye yükselecek.
Bağkur esnaf emeklisi aylığı 2 bin 948 lira olacak
SSK 2000 öncesi 3 bin 292 lira 90 kuruş, 2000 sonrası 2 bin 41 lira maaş alacak.
MEMUR-SEN'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın'dan konuyla ilgili açıklama geldi. Yalçın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada kamu görevlilerinin 2022 Ocak maaş ve ücretlerine yansıyacak enflasyon farkının %22,48 olduğunu belirtti.
'PİYASANIN BEKLENTİSİNİN ÜZERİNE ÇIKTI'
Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan bulunan Prof. Dr. Sefer Şener şu ifadeleri kullandı: "Piyasa beklentisinin üzerine çıktı. Bu yıllık bazda yüzde 36’ya tekabül ediyor. Gıda fiyatları aralık ayında yüzde 27-36 aralığında artış gösterdi. Bunun da katkısı 7 puandır. 13.58 enflasyona sadece 7 puan gıdadan gelmiş durumdadır. Bu çok önemli bir unsurdur. Kurdaki hareketlenme devam ederse biz bunun yansımalarını ileriki aylarda da görebileceğiz diye düşünüyorum.
Beklenti ve yapılan araştırmalar aylık bazda 8-10’luk enflasyonu gösteriyordu. Bu yıllık yüzde 29’a tekabül ediyordu. Yıllık bazda 36.08 olarak çıktı. Beklentilerin üzerinde çıkan bir rakam oldu. Ayrıntılarına baktığımızda yıllık bazda enflasyon üzerinde en büyük etkiye sahip iki kısım görüyoruz. Bir tanesi gıda harcamaları diğeri de ulaştırma dediğimiz akaryakıt fiyatları da bunun içerisinde otomotivin ağırlığı daha farklıdır. Küresel çapta enerji fiyatlarında yükseliş bu yılın enflasyonunda en yüksek rakamı ulaştırmada gösterdi. İkincisi de pandemi döneminde tüm dünyada olduğu gibi gıdada gerçekleşti.
'ENFLASYONUN YARISINI GIDA VE ULAŞTIRMADAN ALMIŞ OLUYORUZ'
Enerji ile ilgili kısımda biz de yüksek bir artış bekliyorduk. Beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş oldu. Gıda ile ilgili yüzde 43’e ulaşılması enflasyonda gıdanın ağırlığı 25.86’dır. Enflasyonun 4’te 1’i gıda kaynaklı olmuş oldu. Ulaştırmanın ağırlığı da enflasyonun içerisinde yüzde 10’u oluşturuyor. Gıda ve ulaştırma ile yüzde 35’lik kısım bu iki ana kısımdan oluşuyor. Biz enflasyonun yarısını gıda ve ulaştırmadan almış oluyoruz.
Hayat pahalılığı dediğimiz şey halkın yoğun olarak kullandığı gıda ve enerjiden kaynaklandığı için bu kadar yüksek hissedilmiş oluyor. Yüzde 36’lık rakam neredeyse 15-20 yıllık dönemde en yüksek rakam diyebiliriz. Yüzde 36’lık enflasyon rakamı kadar bir yükseliş yaşanmamıştı aralık ayındaki maliyet artışı ve kur kaynaklı artışlar buna neden oldu. Sigaranın ağırlığı yüzde 4.6’dır enflasyonda. Oradaki 0.5’lik bir katkının da enflasyona geldiğini görüyoruz. Ulaştırma ve enerjideki artışın ilk iki sırada olması demek halkın enflasyonu daha fazla hissetmesi anlamına geliyor. Yüzde 43’lük gıda fiyatlarındaki artış doğrudan doğruya halkın tükettiği ana gruplar olduğu için sabit gelirler dediğimiz kısım bu süreçten daha fazla etkilenmiş gibi gözüküyor. Yüzde 36 yüksek bir rakamdır.
'MAAŞ ZAMMININ YÜZDE 30'UN ÜZERİNDE GELMESİ MUHTEMEL GÖZÜKÜYOR'
Yüzde 30’un üzerinde gelebilecek zamlar memurların da tıpkı asgari ücrette olduğu gibi bu enflasyon oranından asgari düzeyde etkileyecek zam oranlarıdır diye düşünüyorum. Refah payı dediğimiz büyümeden alınacak bir kısım var. Bu yıl çift haneli bir rakam bekleniyor. Piyasanın beklentisi de yüzde 10 üzerinde bir büyümenin gelmesidir. Buradan gelecek refah artış payını da eklediğinizde bu netleşen rakamlar ışığında maaş zammının yüzde 30’un üzerinde gelmesi muhtemel gözüküyor.
İlginizi Çekebilir