© Tüm hakları saklıdır © 2020 Bizimbasin.com

Kardiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Basri Amasyalı'dan 'Aort anevrizması' hakkında..

Kardiyoloji Uzmanı, Prof. Dr. Basri Amasyalı, Aort anevrizması hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Prof. Dr. Basri Amasyalı'nın, Aort anevrizması hakkında açıklamaları şöyle; 

Vücudumuzun en büyük damarı olan Aortun bazı bölgelerde genişleyerek baloncuklar oluşturması “aort anevrizması” olarak bilinir. Uzun yıllar genellikle hiçbir belirti vermez. Ancak tedavi edilmediği sürece damardaki genişlik büyümeye devam eder. Bu genişliğin artması ise aortun yırtılma riskini giderek arttırır.

Normal şartlar altında, sağlıklı bir bireyde aort çapı en fazla dört santim ya da 40 mm dir. Bunun üzerindeki değerler patolojik olarak kabul edilir. 

Aort anevrizması iki ana sebepten dolayı olur. Bunlar genetik sebepler ve diğeri de sonradan edinilen hastalıklardır. Sonradan edinilen hastalıkların başında kontrol edilmeyen tansiyon hastalığı yer almaktadır.
Genellikle yaşlı insanlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu da cerrahi tedavi sürecini zorlaştırabilir. Bu nedenle aort anevrizmasının zamanında teşhis edilmesi ve doğru yöntemle tedavi edilmesi gerekir.

Atardamarda oluşan balon büyüdükçe bulunduğu bölgedeki diğer dokulara da baskı yapar. Baskıya bağlı olarak şiddetli ağrılar ve sindirim sistemi ile ilgili sıkıntılar ortaya çıkabilir. Transvers aort bölümünde görülen anevrizma yoğun baş ağrısına ve görme sorunlarına neden olabilir. Göğüs bölgesinde oluşan aort anevrizması ise göğüs ağrısı, öksürük, sırt ağrısı ve nefes darlığına neden olabilir.

Aort anevrizması ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Basri Amasyalı ile iletişime geçebilirsiniz.

Prof. Dr. Basri Amasyalı - Kardiyoloji Uzmanı
Tel: 0312 292 99 00 - 0533 081 26 62

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER