© Tüm hakları saklıdır © 2020 Bizimbasin.com

Cumhurbaşkanı Erdoğan alınan kararlar netleşti! İşte yasaklar...

Son dakika.. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ramazan'da alınacak tedbirleri duyurdu. "Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan hedeflenen oranda iyileşme gerçekleşmezse daha sert tedbirlerin uygulanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Sözlerime başlarken, milletimizin ve tüm İslam aleminin bugün ilk orucunu tuttuğumuz Ramazan şerifini tebrik ediyorum. Rahmet ve bereket ayı olan Ramazanın milletimizle birlikte tüm insanlığın sağlık huzurlu günlere kavuşmasına vesile olmasını diliyorum. Rabbimden bizleri Ramazana ulaştırdığı gibi sağlık ve afiyetle bayrama eriştirmesini niyaz ediyorum. Dünyanın neresinde kalbi buruk, gözü yaşlı sıkıntı içinde bir masum, bir mağdur varsa hepsinin de Ramazan ayı hürmetiyle feraha kavuşması için dua ediyoruz. 

Son Kabine toplantımızdan bu yana ülkemiz açışından çok önemli bir dizi programa katıldık.

Avrupa ülkelerinde salgın sürecindeki toplumsal kargaşalara verilen tepkiler, Türkiye'ye yönelik çifte standardı gözler önüne sermiştir.

En başından beri AB'ye tam üyelik için gereken adımları birer birer attık. Türkiye'nin demokrasi, insan hakları, ekonomide güven ve istikrar gibi unsurlardaki gayreti kendi vatandaşlarının hak, özgürlük ve refah seviyesini yükseltmeyi amaçlamaktadır. Bizden sonra başvuru yapan ülkelere rağmen çok önlerinde olduğumuz bir gerçektir. AB'nin ciddi siyasi ekonomik krizlerine yol açacak göç akınının önüne geçtik. AB'den tek talebimiz üyeliği kabul edilen diğer ülkelerle aynı sürece tabi tutulmamızdır.

Türkiye olarak çoğunluğu gençlerden oluşan D8'i güçlendirmek için her türlü gayreti gösteriyoruz. 

Geçtiğimiz cuma günü Putin ile turizmden Ukrayna krizine kadar pek çok konuyu ele aldığımız oldukça verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Rusya ile şartlar ne olursa olsun açık tuttuğumuz diyalog kanallarının başarılı sonuçlara vesile olduğuna inanıyorum. 

Türkiye ve Ukrayna'nın ilişkilerini geliştirme yönünde atacakları her adımın, bölgenin barışı ve huzuru için önemli olduğuna inanıyoruz.

Yaklaşık 500 yıllık kadim ilişkilere sahip olduğumuz Libya'nın, barış ve esenlik içinde yaşamasını en az kendi bekamız kadar önemsiyoruz.

Görüldüğü gibi Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada izlediği yapıcı politikaları tüm taraflar için hayırlı neticelere ulaştırmak amacıyla yoğun gayret gösteriyoruz.

Hukuk ve ekonomi reformlarıyla ilgili takvimleri yakından takip ediyor adım adım hayata geçiriyoruz. Ülkemizi yeni ve sivil bir anayasaya kavuşturma gayretlerini sabır ve titizlikle devam ediyoruz. Ekonomide üretim tarafında işler gayet iyi gidiyor. Tüm üretim merkezlerinde gözler görülür bir hareketlilik var. 

Salgının ülkemizi etkilediği ilk günden itibaren işleri aksayan tüm kesimleri destekliyoruz. İçeride özellikle de hizmetler sektöründe yaşanan sıkıntıları yakından takip ediyoruz. Faaliyetlerine ara vermek veya sınırlandırmak zorunda kalan esnaflarımızı pek çok başlık altında destekliyoruz. Esnafımıza sağladığımız karşılıksız destek 60 milyar lirayı aşmıştır. Buna rağmen esnafımızın eski düzenlerine dönmek istediklerinin farkındayız. Hükümet olarak her kesimden insanımızı destekleyerek bu zor günleri rahatça geçirilebilmelerini temin etmenin yollarını arıyoruz.

Salgın sürecinde hayata geçirdiğimiz paketlerden biri de en düşük emekli maaşını bin 500 liraya çıkarmaktı. Çiftçilerimize bu yıl 24 milyar liralık destek bütçesi ayırdık. İhtiyaç sahiplerine dağıtmak üzere, 7 bin 500 ton patates ile kuru soğan alınarak 15 ilimize sevk edilmiştir.

Türkiye salgının sağlık boyutunu başarıyla yürüttüğü gibi alınan tedbirlerin olumsuz etkilerini azaltmak konusunda da dünyadaki en başarılı ülkeler arasında özellikle yer alıyor. Her fırsat bulduğumuzda tedbirleri gevşeterek normalleşme sürecini başlatıyoruz. Aşılamada toplamda 19 milyonla dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Vaka ve vefat sayılarımızın artış gösterdiği durumlarda tedbirleri sıkılaştırmaya mecbur kalıyoruz.

Son dönemde bilhassa büyük şehirlerde artan vaka ve vefat sayıları bizi tedbirleri yeniden sıkılaştırmaya yöneltti. Bu gidişata seyirci kalamazdık. 

Ramazan ayının ilk iki haftasında tedbirleri biraz daha sıkılaştırarak kısmi kapanma uygulanmasına geçiyoruz. İki haftalık dönemde hedeflediğimiz oranda iyileşmeyi temin edemezsek devamında çok daha sert uygulamaların gelmesi kaçınılmaz hale gelecek

Hafta içi sokağa çıkma saatleri akşam 19.00 sabah 05.00 olarak güncellenmiştir.65 yaş üstü ve 18 yaş altının şehir içi toplu taşıma araçlarını kullanma sınırlamasını yeniden getiriyoruz.

Sokağa çıkma saatlerinde zorunlu haller dışında şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir.

Kamuda saat 16.00'da bitecek şekilde dönüşümlü ve esnek mesai yeniden yaygınlaştırılacak. (Kamuda) Hamileler ve kronik hastalığı olanlar ile 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak.

Yeme içme hizmeti veren kafe, kıraathane, lokal, çay bahçesi, spor salonu, benzeri mekanlar faaliyetlerine bayram sonuna kadar ara verecek.

Lokanta ve benzeri işletmeler ramazan boyunca sadece belirlenen saatlerde paket ve gel-al hizmetiyle çalışmalarını yürütecektir.

8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları dışındaki tüm kademeler uzaktan eğitimle faaliyetlerini sürdürecektir

Düğün, nişan, kına, nikah, genel kurul ve toplantılar ile kapalı alanlarda yapılan etkinliklerin tamamı bayram sonrasına kadar ertelendi. Oteller, sadece kendi müşterileriyle sınırlandırılmış şekilde hizmet verebilecek, sahte rezervasyon ve benzeri hilelere göz yumulmayacak.

Evlerde toplu iftar ve benzeri organizasyonlar gerçekleştirilemeyecek.

(Kısmi kapanma) Uygulama, yarın akşam saati itibarıyla başlayacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER