Asgari ücretliler, memur ve emekliler ne kadar zam alacak? 2022
GÜNDEMAsgari ücretlilere zam yapılacak mı? Memur ve emekliler ne kadar zam alacak? İşte detaylar..
Asgari ücretliler, memur ve emeklilerin gözü kulağı temmuz ayındaki yapılacak zamda olacak. Hükümet cephesinden geçtiğimiz günlerde tüm çalışanların ücretlerine yönelik bir çalışma yapıldığı bilgisi paylaşılmıştı. Peki asgari ücrette artışa gidilecek mi? Memur ve emeklilerin maaşları ne kadar artacak. Konuyla ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan uzmanlar olası senaryoları değerlendirdi.
ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM BEKLİYOR MUSUNUZ? BUNA ZAM MI YOKSA ENFLASYON DÜZENLEMESİ Mİ DENİLMELİDİR?
Vergi Uzmanı Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Enflasyon düzeltmesi denilmelidir. Asgari ücrete zam şu an kanuni olarak yapılabilir değildir. Asgari ücret tespit komisyonu yılda 1 kez toplanıyor. Asgari ücret yönetmeliğinin 7. maddesinde bu hüküm var. Şöyle bahsediliyor 2 yılda bir toplanır deniliyor. Ekonomik konjonktür gereği ara zamanlar da toplanabilir deniliyor. Şu an memurlara 6 ayda bir zam yapıldığı ve ham madde fiyatlarının arttığı konjonktürde asgari ücretlinin ciddi bir refah kaybı var. Ek zamdan ziyade seyyanen zam ya da enflasyon farkı demek daha doğrudur.
Zaten büyük şehirlerde asgari ücretli neredeyse yok. İşverenlerimiz bunu karşılamış durumda. Pandemi şartlarında devletimiz hem çalışana hem işverene katkıda bulundu. Bu katkılar enflasyonla unutuldu. Esnaflara vergi muafiyeti getirildi. Sayın Cumhurbaşkanı ücretlileri enflasyona ezdirmeyeceğiz dedi. Ücretliler derken sadece memur, emekli anlamak gerekmiyor asgari ücret ve üzerinde maaş alan özel sektör çalışanlarını dikkate almak gerekiyor. İşvereni de düşünmek lazım. Asgari ücret 2 bin 800 TL olan asgari ücret yüzde 50.5 artışla 4 bin 253 TL oldu. İçerisinde vergiler yok. 750 TL’lik işçinin ödediği sigorta primi ve fon var. Bunun üzerine 5 bin 825 liraya kadar oluşana kadar işveren karşılıyor. İşverenin maliyeti 5 bin 825 liradır. Asgari ücretlinin maaşını artırırken işvereni düşünmek lazım.
Devletimiz nasıl kirada yüzde 25’ten fazla artış yapamazsın dediyse, şu an sigorta primlerini almayarak 5 bin 829 lira seviyesine çıkarabilir. Mayıs ayı sonu itibarıyla haziran enflasyonu 0 çıksa dahi yüzde 35’lik enflasyon farkı var. Haziranda Merkez Bankası beklentisine göre yüzde 2.86 enflasyon beklentisi var bu da eder yüzde 37.
Şu an 4 bin 253 TL’nin üzerine yüzde 37 fark yaparsanız tam sigorta primleri payı kadar bir artışa denk geliyor o da 5 bin 800 lira civarına geliyor. Bu tutar yoksulluk sınırının altında olduğu için yeterli değil. Bu hem özel sektördeki diğer kişilerin maaşını etkileyeceği, dul ve yetim aylıklarını etkileyeceği için devletimizin her ücrette düzenleme yapması lazım.
Temmuz ayında enflasyon farkı olunca ocak ayında da enflasyon farkı eklenecek. Devletimiz sigorta primlerini almayarak 2023 başındaki fiyatları da artırmış oluyor. Bu dengenin hem işveren hem işçi tarafının hem de diğer ücretler tarafından iyi kurulması lazım.
ASGARİ ÜCRET ZAMMININ EKONOMİYE, İSTİHDAMA ETKİSİ NE OLACAK?
İhracat rakamları açıklandı 241 milyar dolarlık ihracat rakamı açıklandı. Bu işveren tarafından sevindirici haberdir. Devlet politikamız var. Bu politika yatırım, istihdam ve üretim yaparak büyüme modelidir. Hammadde fiyatları artıyor. Bunun sayesinde enflasyon artıyor. Dolarizasyonun çok olmasıyla fiyatlar etkileniyor. Fırsatçılar var her sektörde var. Buna fırsatçılık dememek lazım. Fiyat değişimlerine karşı işveren de kendini korumalıdır.
Burada sabit gelirli ne yapsın. Sabit gelirli ne kadar cari fazla verdiğimiz düşünmüyor. Sabit gelirli markete gittiğinde kaç kilo bakliyat aldığına bakıyor. Şu anda sadece zam yapılmayan kesim asgari ücretlidir. İşveren kesimini devletimiz destekliyor.
Asgari ücret fiyatları bir tavsiye fiyatıdır. Bunun altında işçi çalıştırılamaz. Özel sektördeki diğer çalışanlar da asgari ücret baz alınarak zam alıyor. En az yüzde 35 enflasyon farkı verilmelidir ki asgari ücretli bu hayat pahalılığı üzerinde ezilmesin.
İlginizi Çekebilir